Tuesday, October 4, 2011

Στην κανονική... Δανία!

Οι εξι υπουργοί του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος (και υπουργό εξωτερικών) Βίλι Σόβνταλ

Τη νέα της, τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού παρουσίασε χθες η Σοσιαλδημοκράτισσα Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας. Η γυναικεία παρουσία είναι έντονη, από τους 23 υπουργούς, οι εννέα είναι γυναίκες. Η μοιρασιά φαίνεται δίκαιη - οι έντεκα υπουργοί προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι έξι από τους εκ δεξιών τους εταίρους, τους Σοσιαλφιλελεύθερους, και οι υπόλοιποι έξι από τους εξ αριστερών τους εταίρους, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα. O μέσος όρος ηλικίας είναι μάλλον χαμηλός - σχεδόν όλα τα πρόσωπα είναι καινούργια, μόνο δύο διαθέτουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία. Αλλά οι ισορροπίες προβλέπονται δύσκολες: ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει από φιλελεύθερους φίλους της αγοράς έως πρώην κομμουνιστές, ενώ στηρίζεται για την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην αριστερή, αντικαπιταλιστική, ευρωσκεπτικιστική Κοκκινοπράσινη Συμμαχία.
«Η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, πρέπει να εργαστούμε όλοι σκληρά για να βγούμε από αυτή την κρίση και πρέπει να εργαστούμε από κοινού. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε», δήλωσε πάντως χθες η νέα πρωθυπουργός. Ως επικεφαλής του Κόκκινου Μπλοκ, η 44χρονη Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ έβαλε στις εκλογές της 15ης Σεπτεμβρίου τέλος σε μια δεκαετία κεντροδεξιάς διακυβέρνησης της Δανίας. Το κόμμα της, οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά, ήρθε δεύτερο πίσω από τους Φιλελεύθερους, έχασε ένα ποσοστό της τάξης του 0,6% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2007. Η συμμαχία με τους Σοσιαλφιλελεύθερους και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, όμως, είχε ήδη κλείσει μετεκλογικά, ακολούθησαν δύσκολα παζάρια μεταξύ των εταίρων για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της δανικής κεντρικής τράπεζας πως η οικονομία βρίσκεται στον δρόμο της σταδιακής ανάπτυξης (το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,5%) και δεν χρειάζονται περαιτέρω πακέτα τόνωσης, η νέα κυβέρνηση παρουσίασε ένα πακέτο αναζωογόνησης της οικονομίας με 10 δισεκατομμύρια κορόνες (1,35 δισ. ευρώ) μέσω προγραμμάτων δημόσιων έργων, ξεκαθάρισε εντούτοις πως θα συμμορφωθεί με τη σύσταση της ΕΕ να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013, από 3,8% που αναμένεται να φτάσει φέτος και 4,6% που προβλέπεται του χρόνου. Στόχος της νέα κυβέρνησης, να δημιουργήσει 135.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020 - όπως επίσης να μειώσει μέχρι τότε κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να φτάσουν να καλύπτουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις μισές ενεργειακές ανάγκες της Δανίας.

«ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ΦΟΡΟΙ. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να αυξήσουν τον ΦΠΑ στον καπνό και το τζανκ φουντ (πέραν του νέου φόρου στο λίπος που επέβαλε η Δανία, σε παγκόσμια πρώτη, το Σάββατο) και να επιβάλουν διόδια στους αυτοκινητιστές που εισέρχονται στην Κοπεγχάγη, κάνοντας όμως παράλληλα φθηνότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο οι βαρύτεροι φόροι στις τράπεζες και τους πλούσιους που πρότεινε προεκλογικά η Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ έμειναν στα χαρτιά. Η Μαργκρέτε Βέσταγκερ, η επικεφαλής των Σοσιαλφιλελευθέρων και νέα αντιπρόεδρος, υπουργός Οικονομίας και Εσωτερικών της κυβέρνησης, απαίτησε και επέτυχε να μην εφαρμοστούν. Αντ' αυτού, η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει προετοιμασίες για μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φόρους εισοδήματος σε μια ευρεία γκάμα.

Στη κυβέρνηση συνεργασίας το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (που ιδεολογικά βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη Δημοκρατική Αριστερά) συμμετέχει με 6 υπουργούς. Ο πρόεδρος του κόμματος Βίλι Σόβνταλ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, ο Ολεν Σόν (πρών πρόεδρος του ΚΚ Δανίας) ανέλαβε υπουργός Επιχειρήσεων & Ανάπτυξης, ο 26άχρονος Τορ Πέντερσεν υπουργός Φορολόγησης, η Ιντα Ακεν υπουργός Περιβάλλοντος, η Αστριντ Κραγκ υπουργός Υγείας και η Πια Ολσεν Ντιρ υπουργός Εμπορίου.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

1 comment:

Κόκκινη Πιπεριά said...

Για να κάνω ένα... άλμα, αν αντί για Δανία βάζαμε Ελλάδα, μιλάμε για μια κυβέρνηση Πασόκ, Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημοκρατικής Συμμαχίας με τη στήρξιη του ΣΥΡΙΖΑ. Ροκαμπίλι κανονικό...