Monday, June 20, 2011

Μνήμη Πρωτοπαπά

Του Ριχάρδου Σωμερίτη

Πέθανε την Κυριακή ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς (γ.1920), δημοκράτης και σοσιαλιστής. Άνθρωπος πολιτισμένος και μαχητής. Με αρχές αλλά και ρεαλιστής. Θα πρόσθετα, δίκαιος. Η κηδεία του έχει οριστεί για την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 15 και 30, στον Άγιο Αντώνιο Πατησίων.

Συνοπτικά, η σταδιοδρομία του: ξεκίνησε μέσα στην κατοχή από την αντιστασιακή και προοδευτική τότε νεολαία του Παναγιώτη Κανελλοπούλου, συνέχισε με την σοσιαλιστικών τάσεων αλλά αντιεαμική ομάδα του περιοδικού «Μαχητής», αργότερα συναντήθηκε με τους παλαιούς αντίπαλους εαμίτες «ελδίτες» όπως ο Στράτης Σωμερίτης στη «Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ένωση» που η Διεθνής είχε αναγνωρίσει (όταν ο ένας ήταν πρόεδρος ο άλλος ήταν γενικός γραμματέας) και στην Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η ΣΔΕ πήρε ενεργό μέρος σε όλους τους δημοκρατικούς αγώνες (ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς και αρκετοί σύντροφοί του στο εσωτερικό, με τη Δημοκρατική Άμυνα, και ο Στράτης Σωμερίτης και άλλα στελέχη, όπως ο Βασίλης Μαυρίδης και ο Κάρολος Παπούλιας, στο εξωτερικό) οι περισσότεροι με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Το 1974, ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς δέχτηκε να πάρει μέρος στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», γιατί αυτό πίστευε ότι έπρεπε να πράξει σαν δημοκράτης και αντιστασιακός, στη συνέχεια στρατεύτηκε στην Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και λίγο αργότερα στο ΚΟΔΗΣΟ του Γιάγκου Πεσματζόγλου ως την ένταξή του στον Συνασπισμό.

Πριν από το 1967 η ΣΔΕ και μετά από το 1974 οι σοσιαλιστικές ομάδες που προήλθαν από αυτήν ήταν όχι μόνο σοσιαλιστικές δημοκρατικές κινήσεις αλλά, με τα σεμινάρια που οργάνωσαν ο Σωμερίτης, ο Πρωτοπαπάς, ο Αντώνης Δροσόπουλος και άλλα στελέχη ήταν και σχολές σοσιαλιστικής δημοκρατικής ευρωπαϊκής παιδείας που επηρέασαν πολλά από
τα στελέχη της κατόπιν κεντροαριστεράς που ορισμένα βρήκαν στέγη στο ΠαΣοΚ και άλλα στον Συνασπισμό και που όλα, φυσικά όχι από σύμπτωση, είχαν σαφέστατο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Πηγή: Περιοδικό Μεταρρύθμιση

No comments: