Saturday, May 21, 2011

Η μάχη του κέντρου

Του Αγγελου Σταγκου

H απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κέντρο της Αθήνας δεν δημιουργήθηκε σε μια στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα μιας σταδιακής, αλλά σχετικά ταχείας, διαδικασίας υποβάθμισης της περιοχής, που ήταν ορατή σε όλους. Μόνον οι κυβερνήσεις των τελευταίων 8-10 ετών, η ουσιαστικά ανύπαρκτη κρατική μηχανή και οι διαδοχικοί δήμαρχοι δεν το έβλεπαν. Τώρα, οι πάντες διαπιστώνουν τις συνέπειες και υποτίθεται ότι είναι πρόθυμοι να τρέξουν για να διορθώσουν τα πράγματα, αλλά θα δούμε αν και πώς διορθώνονται. Και πάντως είναι βέβαιο ότι η όποια διαδικασία θα είναι μακρά.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ασχολήθηκε ειδικά με τις φοβερές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στο κέντρο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και δεν οφείλεται αποκλειστικά στη συγκέντρωση μεταναστών. Αγνωστο πώς και γιατί έφτασε τόσο βαθιά για να βρει τις ρίζες του κακού ο κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά για μας τους κοινούς θνητούς το πρόβλημα συνδέεται απολύτως με την αθρόα συρροή λαθρομεταναστών, αφού όμως προηγουμένως είχε χαθεί ο έλεγχος από την παρουσία εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών και από τη δράση αναρχικών, αντιεξουσιαστών και γενικά «μπαχαλάκηδων», με ορμητήριο το Πολυτεχνείο κατά πρώτο λόγο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο κατά δεύτερο.

Αν και δεν το παραδέχονται επίσημα, ούτε οι υπουργοί ούτε και ο δήμαρχος Αθηναίων, δόθηκε προτεραιότητα και σωστά στα αστυνομικά μέτρα. Αν δεν επιβληθεί στοιχειωδώς ο νόμος και η τάξη στο κέντρο της Αθήνας, κανένα από τα υπόλοιπα μέτρα εξυγίανσης, ανάπλασης και αναβίωσης της περιοχής δεν πρόκειται να αποδώσει. Βασικές όμως προϋποθέσεις για να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη είναι η ορθολογική οργάνωση (αλήθεια, γιατί πρέπει να υπάρχουν τρεις αστυνομικές ομάδες, η ΔΕΛΤΑ, η ΖΗΤΑ και η ΔΙ.ΑΣ. που κάνουν ουσιαστικά την ίδια δουλειά και να μην συγχωνευθούν σε μία ώστε να βελτιωθούν ο συντονισμός και η εκπαίδευση, να εκλείψουν οι διαμάχες και να γίνει οικονομία στις δαπάνες;) και η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, ο δραστικός περιορισμός της λαθρομετανάστευσης με ταυτόχρονη καταπολέμηση των κυκλωμάτων που βρίσκουν πεδίο εκμετάλλευσης μέσω αυτής και η εκκαθάριση των χώρων του Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου από εκείνους που τους χρησιμοποιούν για παράνομους σκοπούς. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει επιτέλους να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παραπάνω συνταγή εύκολα περιγράφεται και δύσκολα εφαρμόζεται, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει η αρχή που δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποτελεσματική αστυνόμευση, για την οποία ευθύνη έχει το κράτος. Ο Δήμος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένος να παρέχει τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες, όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός. Το παρήγορο είναι ότι το Γ. Καμίνης αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις του και ταυτόχρονα κινείται προς την κατεύθυνση επαναπροσδιορισμού των καθηκόντων της δημοτικής αστυνομίας και εκπαίδευσης των στελεχών της. Παράλληλα, πήρε την πρωτοβουλία να καταρτίσει σχέδιο νόμου (θα το παρουσιάσει στην κυβέρνηση και τα κόμματα) για τις συνεχείς διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις. Είναι και αυτές που έχουν φέρει σε απόγνωση τους επαγγελματίες του κέντρου. Ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος απειλούν να κλείσουν αν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση!

Στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται και προτάσεις αναβίωσης του κέντρου με κίνητρα για την προσέλευση νέων ζευγαριών και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών. Μακάρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι με την εμπειρία που υπάρχει, δεν πρέπει να ισχύει στις φοιτητικές εστίες το πανεπιστημιακό άσυλο, να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για να ελέγχει πρόσωπα και καταστάσεις και να έχουν αστική ευθύνη οι φοιτητές που διαμένουν για τις καταστροφές που πιθανώς θα προκαλέσουν στα κτίρια, στις εγκαταστάσεις και στα έπιπλα. Δεν είναι δυνατόν οι φοιτητικές εστίες να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, όταν θα έχει δοθεί τέτοια μάχη για την ανάκτησή του. Αν πραγματικά δοθεί…

Πηγή: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments: