Wednesday, January 26, 2011

Απαράδεκτη πολιτική κερδοσκοπία

Το κύριο άρθρο της σημερινής "Ελευθεροτυπίας"

ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ πενήντα μετανάστες έφυγαν με πλοίο από την Κρήτη, όπου ζουν το τελευταίο διάστημα, έφτασαν στην Αθήνα και κατέλαβαν κτήριο της Νομικής Αθηνών, για να προβάλουν το αίτημά τους να νομιμοποιηθούν.

Το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι ζουν διαρκώς με το φόβο της απέλασης, είναι κατανοητό. Και αναδεικνύει ανάγλυφα το πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων, που ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα και ζουν παράνομα. Δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, αφού οι πάσης φύσεως εργοδότες τούς εκμεταλλεύονται ασύδοτα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν κάρτα εργασίας κι ας δουλεύουν πολλά χρόνια.

ΟΜΩΣ, ο τρόπος που επέλεξαν να προβάλουν το αίτημά τους είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσει και στην ικανοποίησή του. Για την ακρίβεια, δεν τον επέλεξαν οι ίδιοι. Τους καθοδήγησαν συγκεκριμένες οργανώσεις, που ανέλαβαν όλη αυτήν την επιχείρηση μεταφοράς τους από την Κρήτη στην Αθήνα. Αυτές επέλεξαν και τη Νομική Σχολή, κτήριο με ιστορική φόρτιση. Είναι προφανές ότι οι οργανωτές επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά, παραβλέποντας ότι το θέμα είναι σοβαρό και ευαίσθητο.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ αυτή είναι απερίσκεπτη και επικίνδυνη. Διότι, εκτός των άλλων, ενεργοποιεί τα ποικίλα συντηρητικά -και αντιδραστικά- αντανακλαστικά. Ηδη ακούστηκαν οι πρώτες κραυγές από βουλευτή του ΛΑΟΣ, «να τους πάρετε στην Κουμουνδούρου», σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την απόπειρα ενοχοποίησης συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άδραξε την ευκαιρία να προβάλει, για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά, το αίτημα να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

ΟΛΑ αυτά έπρεπε να τα είχαν συνυπολογίσει εκείνοι που οργάνωσαν την επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών στην Αθήνα και την εγκατάστασή τους στη Νομική Σχολή. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν υπερίσχυσε η προβολή του αιτήματός τους για νομιμοποίηση, αλλά όλα τα άλλα. Ηταν μια λανθασμένη ενέργεια, που έφερε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΕΝΤΥΠΩΣΗ, όμως, προκαλεί και το πινγκ πονγκ που παίζεται από χθες μεταξύ των πρυτανικών αρχών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το ποιος έχει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Ο πρύτανης καταλογίζει αδράνεια στην Αστυνομία, η οποία -όπως λέει- είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως. Η Αστυνομία απαντά ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να εμποδίσει τη μετάβαση των ανθρώπων αυτών από την Κρήτη στην Αθήνα.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι γίνεται τώρα, που το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί. Και η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη. Διότι οι πρυτανικές αρχές, που έχουν την ευθύνη για τη διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι επέτρεψαν την παραβίασή του καλώντας τον εισαγγελέα και την Αστυνομία. Και η Αστυνομία, δηλαδή το εποπτεύον υπουργείο, δεν θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από μια μονομερή δράση.

ΤΩΡΑ προέχει η συνεννόηση με τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους, ώστε να βρεθεί λύση. Δεν πρέπει αυτοί να είναι τα θύματα απερίσκεπτων ενεργειών και επιδιώξεων άλλων.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

2 comments:

Leo Kastanas said...

Σωστή ανάρτηση Μάκη, συμφωνώ, πρόκειται περί πολιτικής αλητείας ανεύθυνων και συμπλεγματικών ανθρώπων βολεμένων που παίζουν πολιτικά παιχνίδια στη πλάτη οικονομικών μεταναστών

ΣΠΙΘΑΣ said...

Η γύμνια ενός κράτους.
Όταν δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, όταν η παιδεία καρκινοβατεί, όταν δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση και δεν εφαρμόζονται οι θεσμοί, τότε μοιραία ο κόμπος φτάνει στο χτένι.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, χρόνια τώρα, δεν λειτουργεί ούτε έχει πάρει τα μηνύματα.

Τα πρόβληματα λύνονται το γρηγορότερο δυνατόν, αλλιώς θα μας πλακώσουν όλα μαζεμένα, όπως τώρα.

Δεν υπήρξε ποτέ μεταναστευτική πολιτική.
Δεν υπήρξε πολιτική για την παιδεία.
Δεν υπήρξε πολιτικός σχεδιασμός.

Τώρα υπάρχει σύγκρουση αξιών και οι συνέπειες είναι επώδυνες, φυσικά.

Δεν λύνονται χρόνια προβλήματα, σε μια μέρα, ούτε επιλύονται με το πιστόλι στο κρόταφο.