Friday, October 1, 2010

Το χειρότερο είναι που επιμένουν

Πενήντα χρόνια ανεξαρτησίας γιορτάζει (;) σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Μια ανεξαρτησία που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ηρωϊκό αγώνα της ΕΟΚΑ, κάτι που επιμελώς η σημερινή ηγεσία (βλέπε Δ. Χριστόφιας) αποκρύπτει. Από το 1974 η Κύπρος είναι ακρωτηριασμένη, το 30% βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή. Ο Αριστος Μιχαηλίδης γράφει στον "Φιλελεύθερο" της Λευκωσίας για την σημερινή επέτειο, αλλά και για την "κοτσάνα" (;) του Χριστόφια περί ελληνικής εισβολής.

ΘΑ ΗΤΑΝ
ευκαιρία η επέτειος για αυτοκριτική. Μισός αιώνας Κυπριακής Δημοκρατίας, ο καλύτερος σταθμός για να σταματήσουμε να δούμε τι κάναμε εμείς, τι μας έκαναν άλλοι, να μετρήσουμε πληγές και μετά την αυτοκάθαρση να οργανώσουμε τη συνέχεια, ίσως τον επόμενο μισό αιώνα. Αλλά, όταν μολύνουν σκόπιμα με ένα σωρό ψευτιές και διαστρεβλώσεις τη γενιά σου και την ταυτότητά σου και την ιστορία σου δεν μπορείς να παριστάνεις τον «προοδευτικό» και η έγνοια σου να είναι τι να πεις για να δώσεις διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς στις πρεσβείες. Εδώ υπάρχει ένας πολιτικός πόλεμος που στοχεύει ακριβώς να μην αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει συνέχεια.
Λόγω και της επετείου λοιπόν, αυτό έχει περισσότερη σημασία. Συμβολική και ουσιαστική. Διότι είναι πολλοί που δεν κατανοούν τι σημαίνει η αναγνώριση της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1964 μέχρι σήμερα. Τόσο πωρωμένοι έγιναν που όποιος μιλά για την ανάγκη να προστατευτεί σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία τον κατηγορούν ότι είναι όψιμος υπερασπιστής της και ότι δεν τη σκέφτηκε πριν το ’74. Ακόμα κι αν δεν ήταν γεννημένος!
Σήμερα λοιπόν, παραμονές της επετείου ακούσαμε τα χειρότερα. Όσα ακούγαμε τα τελευταία χρόνια, ότι εμείς στρώσαμε χαλί στην Τουρκία, ότι εμείς σφάζαμε Τουρκοκύπριους, ότι εμείς τους διώξαμε το ’63 και τους κλείσαμε στους θύλακες, ότι εμείς κάναμε το πραξικόπημα και προκαλέσαμε την εισβολή, ότι εμείς φταίμε που δεν δούλεψε η Ζυρίχη, όλα αυτά δεν ήταν τίποτε. Τα επισκίασε όλα η νέα μορφή αυτομόλυνσης συνειδήσεων και αυτοκαταστροφής. Πιο δραστική μορφή: Ότι το ’74 έκανε εισβολή και η Ελλάδα πριν από την Τουρκία. Και το χειρότερο, Κόμμα, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι, προσπαθούν επί δυο μέρες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με ένα σωρό σοφιστείες και κατηγορούν τους υπόλοιπους ότι είναι κακόβουλοι και διαστρεβλωτές.
Όλοι είναι κακόβουλοι όμως εκτός από το ΑΚΕΛ; Όλοι δεν κατανοούν τι είπε ο Πρόεδρος, εκτός από το ΑΚΕΛ; Μέχρι και την ομιλία του Μακάριου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 19 Ιουλίου 1974, επικαλέστηκε χτες πολλές φορές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Πέντε φορές, έλεγε ο Εκπρόσωπος, μίλησε τότε ο Μακάριος για εισβολή της Ελλάδας… Δηλαδή, εκεί που όλοι τους υποδεικνύουν το μέγα λάθος της δήλωσης του Προέδρου και τους παρακαλούν να το διορθώσουν, αυτοί επιμένουν να διακηρύσσουν ότι δεν ήταν λάθος, ότι η Ελλάδα πράγματι έκανε εισβολή! Αφού το είπε κι ο Μακάριος!
Βέβαια, τόσα χρόνια όταν αναφερόταν κάποιος σ’ εκείνη την ομιλία του Μακάριου, τον έλουζαν με διάφορες βρισιές γιατί έλεγε ψέματα, σήμερα όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… Είναι στην ίδια λογική όσοι άλλοι επαγγελματίες της διαστρέβλωσης μολύνουν τους πολίτες με ανιστόρητες ασυναρτησίες για να ενισχύσουν τους έξωθεν σχεδιασμούς σε βάρος των Κυπρίων. Ασυνείδητα λέτε να ταυτίζεται πια μαζί τους και η κυβέρνηση του τόπου;
Υ.Γ. Ο Μακάριος είπε στις 19 Ιουλίου 1974, στον ΟΗΕ: «Τα γεγονότα στην Κύπρο δεν αποτελούν εσωτερικό ζήτημα των Ελλήνων της Κύπρου. Και οι Τούρκοι της Κύπρου επίσης επηρεάζονται. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι εισβολή, και από τις συνέπειές του υποφέρει όλος ο λαός της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκοι». Με αυτά τα λόγια δεν προκάλεσε την εισβολή, ήταν ήδη πολύ αργά, αλλά έδωσε νομικά επιχειρήματα στην Άγκυρα για να δικαιολογεί την εισβολή μέχρι σήμερα. Και ήταν λάθος του. Τα ίδια νομικά επιχειρήματα τα ενισχύει τώρα και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Και είναι λάθος του. Χειρότερο. Διότι, έπρεπε να είχε μάθει από την Ιστορία.

4 comments:

Anonymous said...

η μόνη σου ανάρτηση που ΔΕΝ συμφωνώ.

ο Χριστόφιας είχε το ΘΑΡΡΟΣ να πει την ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ...

Κόκκινη Πιπεριά said...

Ποια αλήθεια; Οτι Ελλάδα και Τουρκία εισέβαλαν στη Κύπρο; Πολύ φοβάμαι ότι ο Χριστόφιας στην προσπάθεια του να καλοπιάσει τους Τούρκους λεει βλακείες. Είναι άλλο ότι το πραξικόπημα έδωσε το άλλοθι στους Τούρκους και άλλο είναι ότι η Ελλάδα εισέβαλε στο νησί.

Δυστυχώς η προεδρία Χριστόφια εξελίσσεται σε μεγάλο φιάκσο για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί στη πρεμούρα του να κλείσει το Κυπριακό (και όχι να το λύσει...) κάνει συνεχώς παραχωρήσεις και τελικά όταν θα παρουσιάσιε την όποια πρόταση στον Κυπριακό λαό δεν θα πάρει ούτε τη ψήφο του. Και να με θυμηθείς...

Το Κυπριακό είναι πιο δύσκολο και από το παλαιστινιακό. Και ξέρεις γιατί; Γιατί πίσω από τους Τουρκοκύπριους υπάρχουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία ποτέ δεν πρόκειται να τα απεμπολήσει. Αντίθετα πισω από τος Παλαιστίνιους δεν είναι κανείς και γι΄αυτό ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Και επειδή μ' αρέσουν οι απαντήσεις με στοιχεία, ο Αριστος Μιχαηλίδης ξαναγράφει σήμερα για το θέμα:
«ΘΑ ΠΑΨΟΥΜΕ να καταδικάζουμε τη Χούντα, θα πάψουμε δηλαδή, να λέμε την ιστορική αλήθεια; Θα παραχαράξουμε την ιστορία αυτού του τόπου;», ρωτούσε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του περί εισβολής της Ελλάδας. Αλλά ο Πρόεδρος δεν έπρεπε να θέτει στο λαό ρητορικά ερωτήματα, έπρεπε να δίνει απαντήσεις. Αλλά, ακόμα και ο τρόπος που έθεσε τα ερωτήματά του χτες μπορεί να χαρακτηριστεί ως σκόπιμη διαστρέβλωση των γεγονότων. Θέλει να μας πει ότι όσοι του ασκούν κριτική το κάνουν για να πάψουν να καταδικάζουν τη Χούντα; Έγιναν ξαφνικά όλοι χουντικοί σ΄ αυτό τον τόπο; Και την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί στις τηλεοράσεις, ξανά και ξανά, τη δήλωσή του, ο ίδιος στρέφει τα πυρά του σε ένα μόνο δημοσιογράφο, ο οποίος απομόνωσε δήθεν τη φράση του. «Ένας δημοσιογράφος αν θέλετε, θέλησε να απομονώσει μια λέξη και να δημιουργηθεί όλο αυτό το αλαλούμ». Φταίει ο δημοσιογράφος δηλαδή και όχι το περιεχόμενο όσων είπε ο ίδιος! Πράγματι όμως, ένας μόνο δημοσιογράφος πρόβαλε τη συγκεκριμένη δήλωση, διότι οι υπόλοιποι ενημερώθηκαν από το κυβερνητικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο φρόντισε τυχαία να μη μεταδώσει ούτε λέξη από το προβληματικό απόσπασμα.
Και μία μόνο εφημερίδα, ο Φιλελεύθερος, πρόβαλε τη δήλωση γιατί έκρινε ότι ήταν σημαντική και δέχτηκε την επίθεση της κυβερνητικής εφημερίδας. Ενώ, αν απέκρυβε τη δήλωση, δεν θα γινόταν το αλαλούμ. Αλλά η απόκρυψη των γεγονότων είναι διαστρέβλωση και συσκότιση και παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Μήπως αυτή είναι η επίσημη πολιτική μας πια;
Ένεκα η επέτειος, θα σημειώσουμε εδώ μια ιστορική αλήθεια, που μπορεί να μην έχει σχέση με τα πιο πάνω, αλλά δείχνει τη λογική που επικρατεί, τη λογική της παραχάραξης και της μισής αλήθειας. Την προβάλλει όλη αυτή η συνομοταξία των νεοφώτιστων ιστοριογράφων, που υιοθετεί και η κυβέρνηση για να αποτελούν τη φωνή της στην ιστορία:
Εδώ και καιρό λένε και ξαναλένε ότι μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων βουλευτών από τη Βουλή, υπήρξε κίνηση εκ μέρους τους για να επιστρέψουν, αλλά εμείς οι ανόητοι τούς απορρίψαμε. Το λένε για να αφήνουν σκιές εναντίον των Ελληνοκυπρίων ότι έχασαν την ευκαιρία να λυθεί εκεί το πρόβλημα, διότι δεν ήθελαν τους Τουρκοκυπρίους. Ολόκληρη η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Την είπε ο Γλαύκος Κληρίδης, τότε Πρόεδρος της Βουλής, στο ΡΙΚ πριν από λίγες μέρες. Πράγματι, είπε, έστειλαν επιστολή και ζητούσαν να επιστρέψουν, αλλά: 1) Δεν ήταν όλοι οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές, αλλά μόνο εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα του Κουτσούκ. 2) Αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα υπογράφονταν από τον αντιπρόεδρο Κουτσούκ για να ισχύουν. 3) Ζητούσαν να έρχονται στη Βουλή συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών για λόγους ασφαλείας και απαντήσαμε θετικά φτάνει τα Ηνωμένα Έθνη να μην έμπαιναν μέσα στη Βουλή για να μην προσβληθεί η κυριαρχία της Δημοκρατίας. 4) Ο λόγος που ζήτησαν να επιστρέψουν ήταν για να εκπροσωπηθούν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να ενισχύσουν την Τουρκία, που τότε έκανε εκεί μεγάλο πόλεμο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Να λέμε, λοιπόν, την ιστορική αλήθεια, αλλά ολόκληρη. Μόνο έτσι θα αυτοπροστατευθούμε.

Anonymous said...

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
ΜΠΡΑΒΟ
ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΘΙΓΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥ
Συμφωνω απολυτα μαζι σου σε αυτο το θεμα.
ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΟΡΘΙΑ