Monday, March 15, 2010

Εκδικητική απόλυση

Εργαζόμενη 55 ετών, η οποία για πάνω από 10 χρόνια εργαζόταν ως καθαρίστρια σε ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία απολύθηκε ξαφνικά και ο λόγος της απόλυσής της συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η δημοσιογράφος κόρη της με σειρά δημοσιευμάτων στην εφημερίδα που εργάζεται, αποκάλυψε πτυχές της δράσης τέτοιου τύπου εταιριών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση, το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, που συνιστά ευθεία πρόκληση προς το δημοσιογραφικό κόσμο. Πρόκειται για απροκάλυπτη προσπάθεια λογοκρισίας και μάλιστα με «όπλο» το εκδικητικό χτύπημα σε βάρος συγγενικού προσώπου της δημοσιογράφου.
Η συγκεκριμένη –πέρα από κάθε όριο ηθικής και νομιμότητας- υπόθεση, επαναφέρει στο προσκήνιο το απαράδεκτο φαινόμενο της ενοικίασης εργαζομένων, αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο το οποίο η ελληνική κοινωνία άρχισε να το μαθαίνει με την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα και συνεχίζει να το… εμπεδώνει με τις αποκαλύψεις πλήθους απειλών σε βάρος καθαριστριών- συνδικαλιστριών. Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το γαϊτανάκι απειλών, εκβιασμών, χρήσης μεσαιωνικού τύπου μεθόδων, υπήρξε η απόλυση της Χρυσούλας Ζιώζιου.
Οι εταιρείες - εργολάβοι, που μειώνουν το "εργατικό κόστος", καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα, καταστρατηγώντας συλλογικές συμβάσεις, κλέβοντας μεροκάματα και ένσημα επεκτείνονται, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας έχει πλέον το λόγο να εφαρμόσει στην πράξη τις εξαγγελίες αυτές, πριν μετρήσουμε και νέα θύματα.

1 comment:

ΣΠΙΘΑΣ said...

Ανομία στο δημόσιο τομέα

Τι θα γίνει, Μάκη, μ'αυτές τις ιστορίες;
Γιατί δεν υπάρχουν οι θεσμικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί απέναντι στις αυθαιρεσίες;

Ο κάθε "προϊστάμενος" ότι του καπνίσει, κάνει.

Και σε άλλους χώρους, τα ίδια
Και στο δικό μου εργασιακό χώρο, εκβιασμοί, αυθαιρεσίες, "ψυγεία" και
πάει λέγοντας..

Η πίεση στο φουλ,(μέχρι και εγκεφαλικά, παρουσιάζονται, τώρα..)