μεταναστες

μεταναστες

Friday, December 11, 2009

Ακόμα και νεκρό φοβούνται τον Τάσσο Παπαδόπουλο

Συγκλονισμό και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η ειδεχθής ενέργεια νυχτοβατών που σύλησαν στη διάρκεια της νύχτας τον τάφο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο κοιμητήριο Δευτεράς. Οι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τουλάχιστον τέσσερις, αφού ανέσυραν το φέρετρο πήραν τη σορό. Υπό βροχή και στο σκοτάδι - αφού την ώρα της εγκληματικής πράξης είχε σημειωθεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή - αφαίρεσαν το χώμα από τον τάφο και έσβησαν τα ίχνη τους αδειάζοντας δύο σάκους ασβέστη γύρω από τον τάφο. Η γρανιτένια ταφόπλακα το βάρος της οποίας ξεπερνά τα 250 κιλά δεν φέρει ίχνη βανδαλισμού.

Η Αστυνομία ανακρίνει τρία άτομα για τη σύληση του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας αναμένεται να προσαχθούν για ανάκριση και άλλα άτομα.

Στο κοιμητήριο πήγαν συγκλονισμένα όλα τα μέλη της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, στενοί συνεργάτες του τέως Προέδρου, φίλοι και απλοί πολίτες.

Στο χώρο του κοιμητηρίου μετέβη αμέσως και η ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ μέλη της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας διεξάγουν έρευνες.

Την πληροφορία για το μακάβριο γεγονός έδωσε αστυνομικός, μέλος της φρουράς του τέως Προέδρου που πήγε το πρωί στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι.

Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Το βαθύ συγκλονισμό της για το αποτρόπαιο έγκλημα της ιεροσυλίας και βεβήλωσης του τάφου και της σορού του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου εκφράζει με γραπτή δήλωσή της η οικογένειά του Τάσσου Παπαδόπουλου. ''Η ανίερη αυτή πράξη των τυμβωρύχων, πέραν της θλίψης και οργής που προκαλεί, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ενταφιάσει την πολιτική και να διαγράψει τις παρακαταθήκες που κατέλειπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Όπου και αν βρίσκεται τώρα η σορός του, η φωνή του θα ακούγεται και θα διαρκεί, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της εθνικής μας υπόθεσης'', αναφέρει η οικογένεια.

Για προβοκάτσια μιλά ο Δ.Χριστόφιας

Συγκλονισμένος από την είδηση τη σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι πρόκειται «για μια απαράδεκτη, ιερόσυλη, ανήθικη και καταδικαστέα ενέργεια που πλήττει τα ήθη, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας, το σεβασμό μας στους νεκρούς».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή η ενέργεια προκαλεί αποτροπιασμό και αναστάτωση και πλήττει την ενότητα του λαού μας που τόσο αναγκαία είναι στο εσωτερικό μας μέτωπο. «Απευθύνω έκκληση στον κόσμο να παραμείνει ήρεμος μπροστά σε αυτή την προβοκάτσια. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή την πράξη διαφορετικά», ανέφερε.

Εχει ήδη, πρόσθεσε, επικοινωνήσει και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας «και τον κάλεσα η Δύναμη να διερευνήσει εντατικά και να εξαντλήσει όλα τα μέσα για την πλήρη εξυχνίαση της υπόθεσης.

«Εκφράζω τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μου στη σύζυγο και την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο Αρχηγός της Αστυνομίας του ανέφερε ποιός ή ποιοί το έκαναν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η διερεύνηση είναι στα αρχικά στάδια και δεν είναι αρμόδιος να ανακοινώνει πιθανά ευρήματα, τα οποία μπορεί και να μην υπάρχουν.

«Μακάρι να υπάρξουν, μακάρι 1000 φορές να υπάρξουν, γιατί προκαλεί αναστάτωση στο εσωτερικό μέτωπο και την πολιτικο-κοινωνική μας ζωή». Είναι μια ειδεχθής πράξη, σημείωσε, «μια πράξη που προκαλεί πραγματικά έκπληξη και απέχθεια. Ειλικρινά, είναι πράξη βαρβαρότητας, προσβολής στον πολιτισμό μας».

Καταδικάζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αντώνης Σαμαράς

Συγκλονιστικό γεγονός χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τη σύληση του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Σε σχετική δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''πρόκειται για μια απαράδεκτη, ιερόσυλη και αντίθετη με κάθε ελληνική παράδοση πράξη''.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Η σύληση του τάφου του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου είναι απίστευτο γεγονός βεβήλωσης και ιεροσυλίας. *Γεγονός απίστευτο, γιατί ο Πολιτισμός μας σέβεται τη μνήμη των νεκρών…
* Γεγονός βεβήλωσης, γιατί δεν συλήθηκε μόνο ο τάφος, εξαφανίστηκε και η σορός! Τέτοιο γεγονός δεν έχει προηγούμενο.
* Και ιεροσυλίας γιατί ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε σύμβολο Αντίστασης του Ελληνισμού και σύμβολο ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας…
Τέτοια σύμβολα είναι πάντα ιερά!
Παρά τον αποτροπιασμό μας, δεν πρέπει να αφήσουμε τα δίκαια αισθήματα οργής, να παρασύρουν την κοινή γνώμη σε διχαστικές αντιδράσεις. Αυτό θα προσέβαλε ακόμα πιο βάναυσα τη μνήμη του.
Γιατί ο Τάσσος Παπαδόπουλος, εκτός από θαρραλέος ηγέτης, είχε και δύο ακόμα αρετές: Ήταν ενωτικός και συνετός. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μένει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη μας. Και οι αγώνες του στη συνείδησή μας. Αυτά δεν μπορούν να τα σβήσουν οι ιερόσυλοι…».

Χρ.Παντελίδης: Βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας

Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας χαρακτήρισε το γεγονός ο πρώην στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τ.Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης. «Εγκληματίες, ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο του Προέδρου και αφαίρεσαν τη σορό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελίδης.
Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το άδειο φέρετρο εντόπισε γύρω στις 8 το πρωί, πρώην μέλος από την φρουρά του Τάσσου Παπαδόπουλου που πήγαινε κάθε πρωί στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι στον τάφο του.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Φρίκη για το ανοσιούργημα

Με απερίγραπτα αισθήματα φρίκης και αποτροπιασμού καταδικάζουμε το χθεσινοβραδινό ανοσιούργημα, που έγινε στον τάφο του αείμνηστου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου, αναφέρει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β'. Οπως αναφέρεται στη δήλωση ''ο βανδαλισμός τούτος σε βάρος του μεγάλου Ηγέτη της πατρίδας μας δεν πρόκειται να πτοήσει το λαό μας, ούτε και να μειώσει τα αισθήματα της αγάπης, της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης του προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο''.

No comments: