Sunday, December 6, 2009

ΑΘΗΝΑ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το Πολυτεχνείο και γενικά όλη περιοχή Πατησίων και Γ΄ Σεπτεμβρίου πάλλεται. Διαδηλώσεις. Ομάδες αναρχικών. Ομάδες νεαρών θα αποτίσουνε ένα φόρο τιμής στον Αλέξη(25 Ιουνίου 1993-6 Δεκεμβρίου 2008).Τον Αλέξη που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ Όλοι είχαμε παγώσει και σοκαριστήκαμε όταν σκοτώθηκε. Παιδί των Βορείων Προαστίων κι όχι των Εξαρχείων χωρίς καμία σχέση με την προβαλλόμενη εικόνα του οργισμένου νεαρού των Εξαρχείων. Σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, ίσως της πιο συναρπαστικής γενιάς που γνώρισε ο πλανήτης. Ναι !δεν θα περάσει έτσι η επέτειος του θανάτου του. Δεν ξεχνιούνται τα δεκεμβριανά.

Βράδυ Πέμπτης. Ένα τεράστιο φεγγάρι παρακολουθεί από ψηλά τις λιγοστές ομάδες νεαρών. Των νεαρών που δεν φοβούνται να βγουν και να φωνάξουν ότι η πολιτεία ξέχασε τον Αλέξη. Τα λεωφορεία της Αστυνομίας έκλεισαν τις προσβάσεις από την Αλεξάνδρας, την Πατησίων από την Γ΄ Σεπτεμβρίου .Μέσα από τα σίδερα του Πολυτεχνείου βλέπουμε κάποιες σκιές. Μιλάνε χαμηλόφωνα με τους απέξω .Οι ειδικές δυνάμεις, οπλισμένοι σαν αστακοί, παρακολουθούνε σε μικρή απόσταση, σαν φάλαγγα, την διαδήλωση των αναρχικών. Ο απλώς κόσμος παρακολουθεί από κοντά ,έξω από την πορεία ,τα γεγονότα. Οι καταστηματάρχες μαζεύουνε ,κλείνουν πόρτες, αδειάζουν βιτρίνες και σφραγίζουν τα μαγαζιά τους.

Οι νεαροί, ντυμένοι στα μαύρα ,κρατάνε μαύρες σημαίες και καδρόνια. Ελάχιστα είναι τα κορίτσια στην πορεία. Στους περισσότερους νέους οι γονείς δεν ξέρουν που θα πάνε τα παιδιά τους το βράδυ. Τα συνθήματα πέφτουνε ρυθμικά. Οι ειδικές δυνάμεις κρατάνε τις αντιασφυξιογόνες μάσκες για ώρα ανάγκης. Οι νέοι δεν έχουν τίποτα για να τους προστατέψει. Η εικόνα τους αναμοχλεύει στην μνήμη μας τα ερωτηματικά που είχαμε σχετικά με τον ρόλο των ειδικών δυνάμεων. Θα προστατέψουνε ή θα ανάψουν φυτίλια στην φορτωμένη ατμόσφαιρα; Εμείς ,οι περαστικοί και η μη συμμετέχοντες στην πορεία τους κοιτάζουμε και θυμόμαστε τα περσινά. Τα δακρυγόνα και τα Μολοτώφ θα πέσουνε πάλι; Πάλι θα καούνε περιουσίες;

Πέρσι είχα γράψει: Ακούω την βουή από τα ουρλιαχτά παιδιών/άλλοθι καιροσκόπων ανδρών. Πέρσι ήταν κυβέρνηση της Ν.Δ .Σήμερα ,με την πράσινη κυβέρνηση τι θα γίνει; Θα πρυτανέψει η λογική και η σύνεση; Είναι επικίνδυνοι αυτοί οι νέοι για τις κυβερνήσεις ;Τα ΜΑΤ θα κάνουνε σωστά την δουλειά τους: Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να μην πούνε «Ελάτε αν σας βαστάει τσογλάνια»( είναι τα λόγια του Επαμεινώνδα Κορκονέα πριν ευθυγραμμίσει την κάννη του με την καρδιά του παιδιού απέναντι.).; Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναπαγώσουνε οι ψυχές μας. Να μην ξαναζήσουμε θανάτους αθώων παιδιών.

4 comments:

Μάρκος said...

Μάθε τουλάχιστον ότι το παιδί, λεγόταν Αλέξανδρος και όχι Αλέξης. Αν βολεύει μερικούς να τον φωνάζουν Αλέξη, γιατί έτσι ταιριάζει καλύτερα σε ένα σύνθημα, ή επειδή παραπέμπει σε...άλλο Αλέξη, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε και το όνομά του: Αλέξανδρος.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ said...

File Marko diavase ke ales anartisis gia na dis oti i perisoteri ton lene Alexi ke ohi gia ti volevi.Ali thymunde oti ton legane ke GREGORY.

Μάρκος said...

Τον λένε Αλέξη γιατί έτσι βολεύει. Όπως δεν είπε κανείς τον Παναγούλη "Αλέξη Παναγούλη", έτσι να μάθετε κι εσείς να μην τον λέτε Αλέξη, επειδή σας βολεύει. Και Γκρέγκορι τον έλεγαν ως παρατσούκλι, από το επώνυμό του. Έλεος πια, κάνατε μόδα τον θάνατο του παιδιού...

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ said...

fILE Markomin viazese na katigorisis!ego prosopika den eha avti tin andilipsi ke pistevo oti etsi to diatypono ke sto arhtro mu.
Sevome para pola pragmata gia na me ;;volepsi;; i epetios thanatu enos pediu.ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ