Tuesday, August 4, 2009

«Αναβάπτιση ΣΥΝ στις ανανεωτικές αρχές»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

«Το κέντρο του κόσμου δεν είμαστε εμείς. Οι αναζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις μας έχουν αξία όταν προσφέρουν σε μια διαφορετική πορεία της χώρας. Μάλιστα, όχι γενικά σε μια διαφορετική πορεία. Αλλά σε μια προοδευτική, δημοκρατική πορεία βαθιών και σημαντικών αλλαγών. Στο νέο πολιτικό τοπίο, κεντρικό ζήτημα παραμένει πού θα πάει η χώρα εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ποιο μοντέλο θα κυριαρχήσει, ποιοι θα ωφεληθούν, ποιοι θα πληρώσουν, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα».

Ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μιλά στην «Ε» για τις εσωτερικές διεργασίες, την προεδρολογία, το συνέδριο του Σεπτεμβρίου, τον πολυκερματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς, την αντιπαράθεση Τσίπρα - Αλαβάνου κ.ά.

Να περάσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχει η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν σημεία επικοινωνίας και συμφωνίας. Ετσι είναι;
«Υπάρχουν όντως διαφωνίες που αφορούν τον πολιτικό και οργανωτικό του χαρακτήρα. Είναι αναγκαία η αποσαφήνιση του χαρακτήρα του και της λειτουργίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακαθοριστεί, τυπικά και ουσιαστικά, ως πολιτικό συμμαχικό σχήμα και όχι ως σχήμα που θα υποκαθιστά και θα ακυρώνει τον Συνασπισμό και το δικαίωμα διατήρησης των δικών του θέσεων. Και εκείνο που προέχει είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό είναι το ζητούμενο».

«Σοβαρή αποτυχία»

Πρόσφατα ζητήσατε από τα μέλη του ΣΥΝ να γίνει «διάλογος χωρίς αυτάρεσκες ωτοασπίδες». Απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΠΕ, είπατε ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίσαμε». Γιατί τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν δυσμενή για το κόμμα σας;
«Η αποτυχία των εκλογικών στόχων που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρή. Για πρώτη φορά το ποσοστό μας στις ευρωεκλογές ήταν μικρότερο των εθνικών εκλογών. Υπήρξε απώλεια 120.000 ψηφοφόρων από τις εκλογές του 2007. Το μέγεθος των απωλειών σε συνδυασμό με ποιοτικά στοιχεία για το ιδεολογικοπολιτικό μας στίγμα οδηγούν στο πολιτικό συμπέρασμα ότι εκδηλώθηκε δυναμικά κρίση εκπροσώπησης στον πολιτικό μας χώρο.
Τις αιτίες της αποτυχίας δεν θα τις βρούμε σε επιμέρους επικοινωνιακά λάθη, σε διαδικαστικά ζητήματα και τακτικούς χειρισμούς. Δεν τα υποτιμώ. Αυτά όμως δεν είναι η ουσία της μειωμένης εκλογικής απήχησης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ».
Τότε, ποια είναι;
«Η ουσία είναι η στρατηγική, οι πολιτικές θέσεις και η δράση του. Αυτές έκριναν οι πολίτες. Γι' αυτές ψήφισαν ή απείχαν. Εκριναν τις βασικές επιλογές που προσδιόρισαν την πολιτική εικόνα του και έπληξαν την ουσιαστική ενότητά του».
Αυτές οι επιλογές πρέπει να ανακαθοριστούν;
«Βεβαίως. Δεν αρκεί η θεωρία των "αντικειμενικών συνθηκών" να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα. Εκείνο που επιβάλλεται είναι η αναβάπτιση του ΣΥΝ στις ανανεωτικές και δημοκρατικές αρχές που γέννησαν τη σύγχρονη Αριστερά. Ο ευρύτερος πολιτικός χώρος της σύγχρονης Αριστεράς δεν μπορεί να οδηγείται σε αριστερίστικου χαρακτήρα εκπτώσεις και να αρνείται τον αριστερό διεκδικητικό μεταρρυθμισμό που μπορεί να οδηγεί σε σχέση προγραμματικής εμπιστοσύνης των πολιτών με την Αριστερά».
Πριν από λίγες ημέρες στέλεχος του Συνασπισμού χαρακτήρισε την ενωμένη Αριστερά το «πιο σύντομο ανέκδοτο» και αμφισβήτησε κατά πόσον μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνείτε;
«Η αντιμετώπιση του ζητήματος του πολυκερματισμού των δυνάμεων της Αριστεράς είναι αναγκαία, με την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των ουσιαστικών διαφορών και αντιθέσεων που τον προσδιορίζουν. Διαφορετικά, η όποια ενότητα εκ των πραγμάτων είναι εύθραυστη. Κατά συνέπεια, η επίτευξη ενότητας βρίσκεται στη διαμόρφωση κοινού πολιτικού τόπου, με προηγούμενη αντιμετώπιση των διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών επιλογών και στόχων που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση. Αυτό είναι εκείνο που δοκιμάζει σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έντονα».
Συνέδριο, Τσίπρας, Αλαβάνος
Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί διαρκές συνέδριο του Συνασπισμού. Τι προσδοκάτε από αυτό;
«Το ζητούμενο από τέτοια σχήματα είναι, κάθε φορά, η αντιμετώπιση των πολιτικών θεμάτων. Αν το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ μείνει περιχαρακωμένο σε εσωτερικές πλειοψηφίες διαμορφωμένες από το παρελθόν και σε βεβαιότητες που θέλουν να επικυρώσουν τις επιλογές και την πολιτική γραμμή του, που η ίδια η κοινωνία αμφισβήτησε, τότε ο ΣΥΝ και κατ' επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν νέες δοκιμασίες και έντονες αμφισβητήσεις. Και το απεύχομαι. Οι εφησυχασμοί για την ορθότητα της πολιτικής που εξέπεμψε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα υπονομεύουν την πορεία του».
Καταγράφεται μια αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου. Ποια είναι η δική σας θέση;
«Τα ζητήματα είναι πολιτικά και δεν πρέπει να προσωποποιούνται. Ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία του ΣΥΝ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Με ποια πολιτική; Με ποια φυσιογνωμία και με ποια πρόταση προς την κοινωνία; Τι πολιτική δύναμη θα είναι; "Αντισυστημική", όπως διαφημίζεται, που θα ενισχύει εξ αντικειμένου τις διαιρέσεις στον λαό, ή αποφασισμένη ενωτική δύναμη των ώριμων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία; Θα στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα αμφισβητεί τον δικομματισμό στη βάση μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης ή θα παραμείνει περιχαρακωμένη; Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

10 comments:

Unknown said...

Αγαπητέ Μάκη, σε χαιρετώ! Τώρα που ανταμώσαμε θα μιλάμε τακτικά. Το φθινόπωρο αναμένεται "θερμό" και πυκνό σε εξελίξεις. Η συνέντευξη του Φ.Κ. ανοίγει τα ζητήματα...

LeftG700 said...

Η συνέντευξη δεν είναι ολόκληρη. Λείπει το κομμάτι όπου ο Κουβέλης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην περίπτωση που οι εκλογές προκύψουν από ηθελημένη αποχή του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου. Και λείπει χωρίς να φαίνεται ότι λείπει. Δεν μας φαίνεται και πολύ σωστό.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ LeftG700

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε στο μπλογκσ ας ολόκληρη τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη. Εγώ έβαλα το κομμάτι που με ενδιέφερε...

Anonymous said...

ΦΩΤΗ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΧΑΘΗΚΕ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΝΕΧΘΗΚΕΣ
ΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
ΚΡΙΜΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΣΤΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΛΙΚΙ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΕΦΥΓΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
ΠΡΙΝ ΓΛΥΨΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΕ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

Anonymous said...

Φοβερός ανανεωτής είναι ο Φ. Κουβέλης. Φαίνεται και από τιε εκφράσεις που χρησιμοποιεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας σχολιασμός αρκετά καυστικός για την ανανεωτική έκφραση ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιεί επανηλλημένα ο Φ. Κουβέλης είναι δημοσιευμένος εδώ: Συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ η μόνη λύση

Κόκκινη Πιπεριά said...

Αγαπητέ Ανώνυμε μπορείτε να κάνετε όσα συνέδρια επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ θέλετε, αλλά πρέπει να το πείτε ανοιχτά.

Εγώ δεν θέλω να γίνει o Σύριζα κόμμα. Μου αρκεί ο ΣΥΝ, δεν θέλω άλλο κόμμα. Οταν αποφασίσω ότι δεν αντέχω άλλο στον ΣΥΝ τότε θα δω τι θα κάνω.

Κοινό κόμμα με μαϊκούς, τροτσκιστές, ελευθεριακούς δεν θέλω. Δεν με ενδιαφέρει. Θέλω να συνεργάζομαι σε μια πολιτική - εκλογική συμμαχία, αλλά κοινό κόμα όχι.

Ενότητα της Αριστεράς δεν σημαίνει ότι όλοι θα είμαστε σε ένα κόμμα. Αν είναι δυνατόν!

Δεν έχω καμία ιδεολογική συγγένεια με ανθρώπους που κοπιάρουν τσιτάτα του Στάλιν και του Μάο (βλέπε ΚΟΕ), ούτε βέβαια περιμένω την Διαρκή Επανάσταση Βλέπε τροτσκιστές ΔΕΑ, Κόκκινο, Ξεκίνημα).

Δεν έγινα αριστεριστής στα νιάτά μου θα γίνω τώρα;

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουντ ους καλούς φίλους. Ο Σύριζα είναι μια πολιτική - εκλογική συμμαχία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε ενιαίο κόμα.

giannis said...

Ποια συνιστωσα ειναι η ελευθεριακη?

ΣΠΙΘΑΣ said...

Nα ψάξουμε, Ανώνυμε να βρούμε τις εκφράσεις και τις απόψεις των δικών σου και τις κωλοτούμπες τους;

Κάθε βδομάδα και μια πολιτική θέση.
Μαργαριτάρια από τον βυθό πούναι χαμένα..

ΕΟΣ said...

Αγαπητή Κόκκινη Πιπεριά μπορεί να μην έγινες αριστεριστής στα νιάτα σου, όμως τώρα κινδυνεύεις να γίνεις εξωκοινοβουλευτικός στα γεράματά σου! Και αυτό το έχεις καταλάβει και εσύ και το κόμμα σου ο ΣΥΝ. Όμως, επειδή στέρεψαν οι ανανεωτικές πρακτικές, καταφύγατε σε δάνεια από το ΚΚΕ για να λύσετε το πρόβλημά σας. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ακριβώς ένα τέτοιο δάνειο. Λοιπόν σε προηγούμενο σχόλιο αυτό το ζήτημα έχει τεθεί και όχι αν θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα. Αυτό το ζήτημα αφορά αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους μέλος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (διότι υπάρχουν και τέτοιες ως γνωστόν) και αναζητούν πολιτικούς και δημοκρατικούς τρόπους συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας λοιπόν: Ποίο είναι το ανανεωτικό πολιτικό περιεχόμενο της συντομογραφίας ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που συστηματικά και ειρωνικά χρησιμοποιεί ο «ριζοσπάστης» για δείξει ακριβώς ότι αυτό που θέλετε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτό που κατηγορείτε ότι κάνει το ΚΚΕ με τα καπέλα του; Όμως ο κόσμος σας πήρε πλέον χαμπάρι! Και θα την πάθετε – αν δε βάλετε μυαλό – όπως ο βοσκός με τον λύκο. Και όταν θα γίνεται και σεις εξωκοινοβουλευτικοί στα γεράματα, ίσως δείτε διαφορετικά τα πράγματα, και τότε θα καταλάβετε ότι πίσω από οι διαχωριστικές γραμμές που προσπαθείτε να οικοδομήσετε με τόσο ζήλο, κρύβεται ένα μεγάλο κενό… Απ’ ότι φαίνεται δεν μπορείτε να διδαχτείτε τίποτε, ούτε από δικά σας λάθη, ούτε από τα λάθη των άλλων. Και συνεχίζετε να συμπεριφέρεστε ως την χειρότερη αριστερίστικη γρούπα. Η ΚΟΕ, η ΔΕΑ και οι άλλες ομάδες που θεωρείται αριστεριστές έχουν κάνει χιλιάδες βήματα μπροστά σε σχέση με σας. Όταν θα γίνετε εξωκοινοβουλευτικοί, γιατί αυτό είναι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα στον δρόμο που έχετε διαλέξει, τότε θα είναι αργά…

Κόκκινη Πιπεριά said...

Αγαπητοί σύντροφοι της ΕΟΣ. Πρέπει να πω ότι εγώ δεν χρησιμοποιώ ποτέ την συντομογραφία ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για λόγους αρχής, καθώς στην προκειμένη περίπτωση ο Συνασπισμός είναι το κόμμα μου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικόσ χήμα που μετέχει. Χωρίς να θέλω να παίξω το ρόλο τυο δικηγόρου όσψων χρησιμοποιούν το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προφανώς υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν για "καπέλο", και κάποιοι άλλοι για να θυμίζουν ότι ο Συνασπισμός μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά προφανώς ο λόγος της παρέμβασης σας στην "Πιπεριά" δεν είναι η συντομογραφία, αλλά το να μου πείτε ότι θα γίνουμε εξωκοινοβουλευτικοί στα γεράματα, πρέπει να καταθέσω κάποιες σκέψεις.

Προφανώς και θεωρώ ότι η παρουσία στο κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα Αριστερό κόμμα.

Φυσικά γνωρίζω ότι για κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία στο Κοινοβούλιο αποτελεί μόνο πηγή εσόδων και τίποτα άλλο, καθώς αυτές ονειρεύονται πιθανόν νέες πολιτιστικες επαναστάσεις ή μια Διαρκής επανάσταση υπό την καθοδήγηση της 4ης Διεθνούς.

Αγαπητοί σύντροφοι της ΕΟΣ έχω καταλήξει (μου επιτρέπετε αυτό το δικαίωμα...) ότι το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον για πολλούς και διάφορους λόγους, που θα χρειαζόμασταν πολλές "σελίδες" του μπλογκ για να τους παραθέσουμε. Ενα που μπορώ να καταθλεσω είναι ότι η ταμπέλα "Ενότητα της Αριστεράς" δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ιδεολογικές, πολιτικές και πολιτιστικές που χωρίζουν τους πολιτικούς σχηματισμούς που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας πούμε στην κουλτούρα της Ανανεωτικής Αριστεράς είναι κατάκτηση το δικαίωμα της διαφορετικής πολιτικής άποψης.
Για την ΚΟΕ αυτό είναι "πολιτικό έγκλημα" που πρέπει να τιμωρείται.

Αυτές οι συγκρουόμενες λογικές δεν μπορούν να συγκεραστούν. Απλά πράγματα

Δεν είμαι υπερ των διασπασεων, αλλά ούτε και της αναγκαστικής ενότητας. Πολλές φορές μια διάσπαση είναι πολύ καλύτερη από την συγκατοίκηση με το στανιό.

Και κάτι για το τέλος. Πως είναι δυνατόν να είναι χιλιάδες βήματα μπροστά η ΚΟΕ και η ΔΕΑ όταν το 2009 "τρελλαινονται" στην ιδέα ότι μπορεί σε ένα κόμμα κάποιοι να έχουν διαφορετική άποψη από την επίσημη γραμμή; Πως;

Υ.Γ. Σύντροφοι χρειαζόμαστε μια αριστερά που θα είναι σαν τον γιατρό. Και να προλαμβάνει και να θεραπεύει. Και να αναδεικνύει τα προβλήματα των πολιτών, αλλά και να καταθέτει προτάσεις πως αυτά θα λυθούν...

Δυστυχώς ο σημερινός ΣΥΝ & ο Σύριζα λειτουργεί σαν νοσοκόμα. Καμία ένεση, κανένα θερμόμετρο, λίγη συμπάθεια και έξω από την πόρτα!!!