Tuesday, December 9, 2008

"Εμείς χαιρετίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, όλους τους νέους και τις νέες που δεν κρύβουν το πρόσωπό τους. Είμαστε μαζί τους"

"Θέλω να πω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνική εξέγερση της νεολαίας. Αν η κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ είχαν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, πρώτα η νεολαία, πρώτα η νεολαία, πρώτα η νεολαία, ενδεχομένως να μην είχαμε φτάσει σ΄αυτό το σημείο.
Η νέα γενιά ζει ανάμεσα στους τοίχους της ανασφάλειας, της απόρριψης και του αποκλεισμού.
Εμείς χαιρετίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, όλους τους νέους και τις νέες που δεν κρύβουν το πρόσωπό τους. Είμαστε μαζί τους. Δεν θα γίνουμε εισαγγελείς. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους.
Το δεύτερο. Ο χαμός της ζωής του 16χρονου Αλέξανδρου είχε αφετηρία την κατάσταση αυταρχισμού που επικρατεί στις δυνάμεις καταστολής. Η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει με περισσότερο αυταρχισμό και με περισσότερη αστυνομία.
Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική της φωτιάς είναι μια πολιτική της Ν.Δ. Πέρυσι καίγονταν τα δάση και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να τα αντιμετωπίσει. Σήμερα καίγονται οι πόλεις και η κυβέρνηση πάλι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.
Ο στόχος ο δικός μας είναι το σύστημα και η αδικία του απέναντι στη νεολαία. Δεν είναι στόχος μας οι βιτρίνες, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια των πολιτών, τα κτίρια που είναι συλλογική δημόσια περιουσία.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυφλή βία.
Όμως, από την άλλη μεριά, πρέπει να το καταλάβομε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο παίρνει έκταση. Πρέπει να καταλάβουμε ποιοι και ποιες πολιτικές οδηγούν σ΄ αυτά τα συναισθήματα οργής ή ακόμη και εκδίκησης απέναντι στη νεολαία και να τα άρουμε αυτά.
Τρίτον. Είμαστε μπροστά σ΄ ένα πολιτικό πρόβλημα το οποίο θέλει πολιτική λύση. Η διέξοδος για μας είναι να υπάρξει από την πολιτεία έμπρακτη συγνώμη. Κι αυτό σημαίνει τώρα αμέσως μια σειρά μέτρα που πρέπει να προωθηθούν από την κυβέρνηση. Σημαίνει θέσεις εργασίας για τους νέους κι όχι με το σταγονόμετρο του ΑΣΕΠ. Σημαίνει καλή παιδεία, με αρκετά κονδύλια και ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Σημαίνει δημόσιοι χώροι, όπου οι νέοι θα μπορούν να βρίσκονται, να διασκεδάζουν, να ερωτεύονται. Σημαίνει δημοκρατική τομή στην αστυνομία. Δεν χρειαζόμαστε ένοπλους στις γειτονιές οι οποίοι θα μπορούν να σηκώνουν το όπλο και να αφαιρούν τη ζωή των νέων παιδιών.
Και, τέλος, η εξέγερση αυτή της νεολαίας δείχνει ότι ο τόπος δεν μπορεί να μείνει εκεί που βρίσκεται, με τη σημερινή κυβέρνηση και με το σημερινό σύστημα. Χρειάζεται μία συντεταγμένη, ριζοσπαστική διέξοδος για τη χώρα.
Καλούμε τη νέα γενιά και το λαό να δώσουν μαζικά, αγωνιστικά, ειρηνικά τον αγώνα να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να πάμε σε μια μεγάλη αλλαγή που θα μπορέσει να δώσει αξίες, εργασία, καλή παιδεία στη νέα γενιά.

- Τι απαντάτε στην κα Παπαρήγα;…
Αισθάνομαι την ευθύνη της σημερινής παρουσίας μου εδώ. Το αντικείμενό της και ο στόχος μας ήταν οι πολιτικές της Ν.Δ. Αυτά που ακούστηκαν δυστυχώς είναι απόψεις που ακούγονται από τα στελέχη της Ν.Δ. στην επίθεσή τους ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.
- Αυτά που λέει η κα Παπαρήγα δηλ. ταυτίζονται μ΄ αυτά που λένε από τη Ν.Δ. Αυτό εννοείτε; …
Σας απάντησα.
- Τι απαντάτε σ΄ αυτούς που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται σήμερα…
Τους απαντάμε ότι εμείς πιστεύουμε στην ειρηνική παρουσία και αγωνιστική δράση της νέας γενιάς και τους ζητάμε να σκεφτούν πάρα πολύ ποιες πολιτικές δυνάμεις ωφελούνται και ποιες προσπάθησαν να αξιοποιήσουν αυτά τα γεγονότα ενάντια σε ποιους…..
- ... Για εκλογές μιλήσατε
Πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει με τη σημερινή κυβέρνηση και χρειάζεται μια συντεταγμένη πορεία προς μια μεγάλη αλλαγή…
- Με κίνδυνο παραγραφής ….αδικημάτων
Μίλησα για συντεταγμένη πορεία
- Καταδικάζετε τις καταστροφές;…
Λέτε να χαιρετίζουμε τις καταστροφές; Θα μπορούσε να ήταν αυτό; Θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δίνει μια πολιτική διέξοδο, είναι ένας χώρος συνάντησης και νέων παιδιών, φοιτητών, μαθητών, μαθητριών οι οποίοι, μ΄ αυτόν τον τρόπο, μετατρέπουν τον θυμό τους σε πολιτική διεκδικητική δράση.
- … Και ποιοι επωφελούνται απ΄ αυτό το πράγμα….
Ξέρετε ποιος.. Ανοίξτε την τηλεόρασή σας και θα το δείτε…
- Πώς πιστεύετε ότι θα εκτονωθεί όλη αυτή η κατάσταση;…
Νομίζω ότι, αν προσέξατε και τις δηλώσεις μας, ότι πρέπει να δείξει η πολιτεία ότι ακούει, ότι έχει τα αυτιά της ανοιχτά στη νεολαία. Και αναφέραμε μια σειρά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ανακοινωθούν, ξεκινώντας από την δημοκρατική αναδιοργάνωση της αστυνομίας αλλά και μέτρα που αφορούν στην παιδεία, στους δημόσιους χώρους, στις θέσεις εργασίας, και που θα μπορούσε η νεολαία να καταλάβει ότι αγωνίστηκε γι αυτά.
- Αυτά είναι μέτρα που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Σήμερα όπως ακούτε περνάνε τα ελικόπτερα από πάνω μας, πέφτουν κροτίδες….. Πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα τώρα;…
Όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ανταποκριθούν στα αιτήματα και στην αγωνία της νεολαίας, τόσο το καλύτερο.
Θα σας έλεγα ότι αν, εδώ και τρία χρόνια, κι εσείς οι ίδιοι προσέχατε την προτεραιότητα την οποία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της νέας γενιάς, θα ήμασταν καλύτερα.
Ευχαριστώ πολύ".

Σχόλιο "Πιπεριάς": Συμφωνώ απολύτως με όσα δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

27 comments:

εξαποδώ said...

Μάκη, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πού βρίσκεται η κοινωνική εξέγερση της νεολαίας. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν δεκάδες χιλιάδες νεολαίοι βρίσκονταν στους δρόμους και συγκρούονταν με την αστυνομία και το κράτος. Ακούω και διαβάζω τη σαχλαμάρα περί "ελληνικού '68" και τρελαίνομαι. Τότε, στο Παρίσι, το σύνολο σχεδόν της νεολαίας που εξεγέρθηκε ήταν στο δρόμο και συγκρούονταν. Ακόμα και πέρυσι στο Παρίσι και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας με την εξέγερση των προαστείων, ήταν χιλιάδες οι απόκληροι που κατέβηκαν στο δρόμο και δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Εδώ μιλάμε για 1000-1500 άτομα στην Αθήνα και από 40-50 σε κάθε επαρχιακή πόλη. Αυτή είναι η κοινωνική εξέγερση; Δια της μιλιταριστικής αντιπροσώπευσης; Εκτός και αν θεωρείται "εξέγερση" οι χιλιάδες μαθητές που διαδήλωσαν χτες και σήμερα ειρηνικά στους δρόμους. Μα αυτές οι χιλιάδες είχαν κατέβει στους δρόμους τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές στα πλαίσια του εκπαιδευτικού κινήματος! Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε να ξεκινήσει την πορεία που είχε προγραμματίσει για χτές δεν μπόρεσε και τώρα δίνουμε βάση στις γλυκανάλατες ανοησίες του (έντρομου) Αλαβάνου;
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η βία αυτή είναι "σχεδιασμένη" ή δεν έχει χαρακτηριστικά που πρέπει να μελετηθούν. Το αντίθετο! Μόνο και μόνο ότι μέχρι πρότινος τα έσπαγαν 150-200 άτομα και τώρα είναι δεκαπλάσιοι είναι πολύ σημαντικό. Αλλά όχι και κοινωνική εξέγερση! Τουλάχιστον προς το παρόν!

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Εξαποδώ υπάρχει κοινωνική εξέγερση, απλά δεν υπάρχει το πολιτικό υποκείμενο (ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αλλά δεν μπορεί) που θα μετατρέψει το αυθόρμητο ξέσπασμα σε πολιτικο & κοινωνικό κίνημα. Ο Μάης του '68 πως άρχισε; Γιατί γιγαντώθηκε; Γιατί υπήρχαν οι πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που οργάνωσαν την αγανάκτηση, την εξέγερση και μετέτραψνα τα επεισόδια σε πολιτικό κίνημα.
Και μόνο ότι στα επεισόδια συμμετέχουν χιλιάδες και όχι εκατοντάδες είναι από μόνό του κοινωνική αναστάτωση.
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τι στιγμή είμαι μαζί του γιατί δεν ανέχομαι το ΚΚΕ να συμπορεύεται με τον Καρατζαφέρη και τον νεοφασιστικό εσμό....

Μάκης

Anonymous said...

Mάκη δε συμφωνώ.
Στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε τρακόσιοι όσοι "εξεγείρονται". Και λόγω επαγγέλματος -επίτρεψέ μου - να έχω άποψη. Αν οι νέοι αλλοδαποί π.χ. αισθάνονταν όπως πονηρά τα περιγράφει ο κυρ Αλέκος, θα καιγόταν ο Εύοσμος. (και ξέρεις..εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οργανώσεις.)
Κάτι βρώμικο παίζει σ'αυτή την ιστορία, το βέβαιο είναι ότι η πολιτική διάσταση του φόνου έχει θαφτεί (η οποία, επί τροχάδην, λέω , έχει να κάνει με την πολιτική έντασης της καταστολής που οργανώνει τους μηχανισμούς και εξοπλίζει ειδικούς ή ανειδίκευτους φρουρούς έναντι των πάντων..)και ΕΔΩ είναι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
"Υποκλίνεται" στο αυθόρμητο για να ξαναπιάσει το 5% (αλήθεια, γιατί "χάθηκε" αυτές τις μέρες ο Τσίπρας; Μήπως για να μην χρεωθεί τη φατσούλα του δίπλα στα πλάνα των πυρκαγιών;) - και νομιμοποιεί με τις απίστευτες ασυναρτησίες (μα...στέκονται σε καμιά σοβαρή μαρξιστική κριτική τα παραμύθια του Αλαβάνου;) του, ακριβώς αυτή την πολιτική.
Μάκη, κάποια στιγμή όλ'αυτά θα τελειώσουν. Οι σεκιουριτάδες ήδη μπορούν να οπλοφορούν, η δημ.αστυνομία οσονούπω και μόνο το εργατικό κίνημα μπορούν να το σταματήσουν αυτό, με όρους εξουσίας.
Μπάχαλα που δεν αφήνουν έδαφος για πολιτικά συμπεράσματα απλά σπρώχνουν στην αγκαλιά του άλλου πόλου του δικομματισμού. Για τον καπιταλισμό δουλεύουν και τίποτε άλλο.

Anonymous said...

Δεν συμπορεύεται με κανέναν Καρατζαφέρη.Αλλά χθες μέσα απο τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν κάποιοι και πήγαν να κάψουν τα γραφεία του ΚΚΕ.Γιατί δεν τους σταμάτησαν?Είναι λογικό να υπάρχει εκνευρισμός.Ο εχθρός ειναι το ΚΚΕ?Και έκανε ολόκληρη δήλωση η Παπαρήγα απ'όπου όλοι κράτησαν μόνο αυτή την πρόταση.Μην παίζεις και εσύ αυτό το παιχνίδι(δε λέω ότι το κάνεις).Και πάντως κοινωνική εξέγερση μακάρι να γίνει άλλα μη γίνει σαν τη Γαλλία όπου μετά υπήρξε συντηρητικοποίηση της κοινωνιας.ΌΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ!ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!Σαλάτα τα έκανα...Τα έβαλα όλα μεσα!!!

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ regimientocinqo διαφωνώ. Ο Αλαβάνος μπορεί να κάνει μια υπερβολική κρίση, αλλά πατάει σε πραγματικά γεγονότα. Δυστυσχώς το ΚΚΕ υποτιμά τον αυθορμητισμό. Δεν λεω ότι ότι αυθόρμητο είναι και κίνημα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε απορριπτικοί. Οσο για τομ εργατικό κίνημα, που είναι; Γιατί δεν εκμεταλεύεται τις περιστάσεις, έτσι ώστε μέσα από την αναταραχή - εξέγερση να κοινωνικοποιήσει τον αγώνα;
Πιστεύω ότι και το ΚΚΕ κάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την αγανάκτηση. Απλά το ΚΚΕ έχει την εμπειρία και την άποψη να περιφρουρεί τις πορείες τοπυ, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και να θέλει (που κάποια κομμάτια του δεν θέλουν, για να είμαι ειλικρινής...) δεν μπορεί. Εκ πείρας σας μιλάω ότι ως ΚΚΕ Εσ. και Ρήγας έχουμε παίξει περισσότερες φορές ξύλο με τα μπάχαλα παρά με την αστυνομία.

@ Ανώνυμε προφανώς και δεν συμφωνώ με ενέργεις κατά του ΚΚΕ. Αυτό εδώ το μπλοκ τιμά και σέβεται το ΚΚΕ. Ομως η Αλέκα Παπαρήγα δυστυχώς ρίχνει νερό στο μύλο της αντίδρασης που προσπαθεί να στοχοποιήσει τον Αλαβάνο, τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα τις κινητοποιήσεις. Θα μπορούσε η Αλέκα στη παρούσα φάση να μην αναφερεθί στρον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φοβάμαι ότι πήγε και αυτή να "παίξει" στην ανησυχία των μικροαστών που αναζητούν ντε και καλά κάποιον καθοδηγητή των επεισοδίων. Ηταν σφάλμα.
Φυσικά όλοι αύριο στη πορεία...

Anonymous said...

Οσο δύσκολο και να είναι ένα θέμα όταν θες να πολιτικοποιήσεις τον αγώνα πρέπει να κάνεις και σκληρή κριτική αν χρειάζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει σε δύο βάρκες πάλι. Από τη μια μιλάει για εξέγερση και απο την άλλη αύριο δεν κάνει πορεία (ίσως και καλύτερα αν δεν μπορεί να την περιφρουρήσει) αλλά πάει με τη ΓΣΕΕ που ο ρόλος που παίζει έδώ είναι περίεργος. Η απεργία δεν πρέπει να φανεί ως εκδήλωση με κερια πχ στυλ Γιωργάκη. Και η Αλέκα προφανώς διαχώρισε την οργή των μαθητών ακόμα και με ακραίο τρόπο με τα σπασίματα.Επίσης, δεν είπε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγεί τους κουκουλοφόρους, είπε ότι πρέπει να απομονωθούν αυτοί που πάνε για να τα σπάσουν για να ωφεληθεί η εξουσία.Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσ/νικη δεν το έκανε επειδή θεωρεί οτι τον συμφέρει.Οι χιλιάδες που ήταν στις πορείες του ΚΚΕ χθες, και στο πανεκπαιδευτικό σημερα δεν ήταν ούτε μικροαστοί,ούτε λιγότερο οργισμένοι.Απλώς αποφάσισαν ότι το εφήμερο δεν πρεπει να υποταχθεί στο μόνιμο.Γι' αυτό και εξαφανίστηκαν απο τα μέσα.Τον κόσμο που κατεβαίνει αυτές τις μέρες πρέπει να τον κρατήσουμε και όχι να γυρίσει απογοητευμένος σπίτια του!

Yannis Zabetakis said...

μακάρι να συνεχίσουμε!

καλύτερα καμένα και να χτίσουμε από την αρχή...


δείτε κι αυτό

http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM101/document/KLEISTE%20TA%20SXOLEIA.pdf

Yannis Zabetakis said...

http://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/CHEM101/KLEISTE%20TA%20SXOLEIA.pdf

το σωστό λινκ

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Ανώνυμε δεν είπα ότι είναι μικροαστοί αυτοί που μετέχουν σις πορείες του ΚΚΕ. Είπα ότι με τις δηλώσεις της η Αλέκα θέλησε να "χαϊδέψει" τα αυτιά των μικροαστών που βλέποντας από τη τηλεόραση τα γεγονότα αναζητούσαν ποιος "κινει τα νήματα". Λυπάμαι αλλά η Αλέκα είπε σχεδόν τα ίδια με τον Καρατζαφέρη (ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τη στάση του ΚΚΕ λογική...) σε ότι αφορά την υποτιθέμενη σχέση "κουκουλοφόρων" & ΣΥΡΙΖΑ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Για ρίξτε μια ματια στην ανακοίνωση της "Συσπείρωσης Αναρχικών" για τα γεγονότα: "Η δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου, ήρθε να επιβεβαιώσει για μιαν ακόμη φορά την εγκληματικότητα του κράτους και των οργάνων του. Οργάνων που τα χρησιμοποιεί προκειμένου να συνεχίσει τους όρους επιβολής των θελήσεων της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας στους ανθρώπους.

Δεν είναι η μοναδική δολοφονία που πραγματοποιεί το κράτος με τα όργανά του. Δεκάδες και εκατοντάδες είναι οι δολοφονημένοι, αλλοδαποί και ντόπιοι κάθε χρόνο. Απλά ο φόνος ενός 16χρονου, και κάθε 16χρονου, χτυπά σε πολλά σημεία την κοινωνία. Γιατί ο δολοφονημένος δεν είναι πλέον κάτι το απρόσωπο. Είναι το παιδί, ο φίλος, ο συμμαθητής, ο μαθητής, ο αδελφός, ο νεαρός, η ζωντάνια. Είναι, πάνω απ’ όλα, η ελπίδα…

Από την πρώτη στιγμή, που μαθεύτηκε ο φόνος, ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις των μπάτσων, που πραγματοποίησαν επιδρομή καταλαμβάνοντας την πλατεία Εξαρχείων και εγκλωβίζοντας νεολαίους και αγανακτισμένους ανθρώπους που είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται.

Παρ’ όλα αυτά, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο Πολυτεχνείο και να συγκρούεται με τις δυνάμεις καταστολής. Κι αυτό συνεχίζεται… Αναρχικοί, αντιεξουσιαστές και ανυπότακτοι νεολαίοι, για τρεις συνεχώς ημέρες, εκφράζουν την οργή τους.

Οι συγκρούσεις και οι καταλήψεις σχολών (Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ, Νομική) που συνεχίζονται, οι επέκταση των συγκρούσεων στις υπόλοιπες πόλεις του ελλαδικού χώρου (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα κλπ) με επιθέσεις σε σύμβολα και μηχανισμούς του κράτους και της εκμετάλλευσης, δείχνουν πως η δολοφονία του νεαρού Αλέξη αποτέλεσε μια αφορμή. Μια ευκαιρία για να εκφραστεί η κοινωνική οργή απέναντι στις συνθήκες συνεχούς αύξησης της εξαθλίωσης που έχουν κατασκευάσει και προωθούν οι κυρίαρχοι. Συνθήκες που δεν αφορούν μόνο τον ελλαδικό χώρο. Συνθήκες που έχουν συμφωνηθεί από τα παγκόσμια κέντρα με την εφαρμογή του σχεδίου «παγκόσμια οικονομική κρίση».

Ξέρουμε πως πρωταρχικός στόχος του κράτους και των μηχανισμών χειραγώγησης παραμένουν οι νεολαίοι. Ο λόγος είναι απλός. Είναι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αντιλαμβάνεται αλλά και να αντιδρά. Να είναι δέκτης, μέσα από πολλούς δίαυλους, της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης, αλλοτρίωσης και της χειροτέρευσης των συνθηκών δουλείας. Και να αντιδρά με ένα τρόπο, άμεσο, ειλικρινή και αχειραγώγητο.

Γι’ αυτό κι αμέσως μετά την είδηση της δολοφονίας άνοιξε ο δρόμος για την ΕΞΕΓΕΡΣΗ. Γιατί στη δράση μπήκαν κυρίως νεολαίοι. Και την επόμενη μέρα οι μαθητές.

Aναμφισβήτητα αυτό που συμβαίνει είναι μια ΕΞΕΓΕΡΣΗ που ξεπερνά πλέον το γεγονός της δολοφονίας.

Για τέσσερις ολόκληρες μέρες εξαπλώνεται, ένα παθιασμένο πλήθος ανθρώπων, χωρίς καθοδηγητές, χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους, αιφνιδιάζουν, χτυπούν, οργανώνουν τον αυθορμητισμό τους. Γκρεμίζουν το μύθο της κρατικής παντοδυναμίας. Επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, εφορίες, νομαρχίες, κρατικά κτίρια. Γι’ αυτό και τα κρατικά καθάρματα, ξαναβγάζουν τα όπλα τους και πυροβολούν. Γι’ αυτό και ο αναίσχυντος εκπρόσωπος του κράτους βγάζει ανιαρά και απειλητικά «διαγγέλματα».

Ξέρουμε πως οι συγκρούσεις που μετατρέπονται σε εξέγερση έχουν αιτίες, αφορμές και στόχους.

Μπορεί ορισμένες πρακτικές των εξεγερμένων να μην αντιστοιχούν με τις αναρχικές θεωρήσεις και πρακτικές. Αλλά δεν είμαστε εμείς που θα δικάσουμε αυτά με τα οποία διαφωνούμε.

Άλλωστε, η εξέγερση είτε μας αρέσει, είτε όχι είναι πολύμορφη και αντιφατική. Όμως παραμένει ΕΞΕΓΕΡΣΗ.

Όσο γι’ αυτούς που μιλούν για πλιάτσικο καλό θα είναι να δουν το πλιάτσικο που γίνεται στις ανθρώπινες υπάρξεις από το κράτος και τους κάθε είδους εκμεταλλευτές.

Η κοινωνία εξεγείρεται, συγκρούεται, καταστρέφει τα εργαλεία και τα σύμβολα του κράτους.

Δεν πρόκειται για εκείνο το κομμάτι της που έχει αποδεχθεί τις κρατικές λογικές. Είναι το άλλο. Το πιο μεγάλο αριθμητικά. Οι καταπιεσμένοι, οι εκμεταλλευόμενοι. Αυτοί που είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν με την πρώτη ευκαιρία. Γιατί δεν έχασαν την ελπίδα και το πάθος. Είναι όλοι αυτοί που δένουν τον πόνο και την οργή τους. Αυτοί που πραγματοποιούν τα μεγάλα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα. Είναι αυτοί που φόρεσαν κουκούλες πάνω από κουστούμια ή γραβάτες αλλά και πάνω από φτηνά ή φθαρμένα ρούχα. Είναι όλοι αυτοί που οι στενόμυαλοι εγωιστές του κάθε εξουσιαστικού μπερντέ προσπαθούν να υποτιμήσουν και να περιπαίξουν. Είναι οι ΕΜΟ που «έριξαν τα μαλλιά τους πίσω και φόρεσαν το πρόσωπο ανάποδα». Είναι οι ταλαιπωρημένοι, οι κατατρεγμένοι , οι αγανακτισμένοι, οι οργισμένοι.

Ξέρουμε πως ο πόνος που έσπειρε φόνος του νεαρού Αλέξη είναι μια σταγόνα από τα εκατομμύρια τόνων που σκορπά το κράτος καθημερινά από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε πάνω στους ανθρώπους.

Ξέρουμε πως όλοι οι μικροί και μεγάλοι κομματικοί μηχανισμοί σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και να σκυλεύσουν τον νεκρό 16χρονο.

Άλλωστε, δεν έχει σημασία αν καταδικαστεί ο μπάτσος σε βαριές ή ελαφριές ποινές. Η όποια «καταδίκη» του δεν μπορεί να αθωώσει τον κύριο υπεύθυνο της δυστυχίας των ανθρώπων: το κράτος.

Το ζήτημα αφορά πλέον ολόκληρη την κοινωνία. Κι ο καθένας τοποθετείται ανάλογα. Οι συνθήκες σύγκρουσης στρέφονται ενάντια στα στηρίγματα του κράτους, αλλά και ενάντια στην δομημένη πραγματικότητα που έχει κατασκευαστεί από τους εξουσιαστές: την πόλη που είναι η μόνιμη φυλακή εκατομμυρίων σκλαβωμένων.

Μετά το ξέσπασμα αυτής της εξέγερσης ξέρουμε πως ΤΙΠΟΤΕ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ.

Είναι σημαντικό να υπάρξει μια επέκταση των συγκρούσεων και ενίσχυση της δράσης των αγωνιζόμενων με στόχο το κράτος".

Κόκκινη Πιπεριά said...

Επίσης βρήκα τι έλεγε το ΚΚΕ το 2005 για την εξέγερση στα προάστεια του παρισιού. Για διαβάστε:

Ανακοίνωση - κάλεσμα του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τις εξελίξεις στη Γαλλία

Οι κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που οδήγησαν στην εξέγερση των εργατικών συνοικιών - γκέτο της Γαλλίας αποκαλύπτουν πως πίσω από το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», που υμνούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βασιλεύει η απίστευτη αθλιότητα και η καταπίεση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Ο ξεσηκωμός φανερώνει πως οι κεντροδεξιές και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες και συνένοχες.
Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους σύγχρονους «Αθλίους» του Παρισιού και όλης της Γαλλίας. Καλεί το λαό να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στους ξεσηκωμένους προλετάριους των «γκέτο».
Καλεί όλους τους εργαζόμενους στη χώρα μας και ειδικά τους εργάτες και τις εργάτριες, τους νέους και τις νέες οικονομικούς μετανάστες να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από όσα συμβαίνουν στη Γαλλία.
Να διεκδικήσουν τα σύγχρονα κοινά δικαιώματά τους δυναμώνοντας την αντιμονοπωλιακή ενότητα και πάλη με τη συμμετοχή τους στο ταξικό εργατικό κίνημα.
Οι μετανάστες θα ενσωματωθούν στην κοινωνία όντας ενταγμένοι στο λαϊκό μέτωπο που παλεύει για ριζικές πολιτικές αλλαγές".

Θυμίζω ότι τότε οι εξεγερμένοι τα έκαναν "γυαλιά καρφιά" καίγοντας τα πάντα...

Κόκκινη Πιπεριά said...

Θυμάστε πως άρχισε η εξέγερση στο παρίσι; Από το θάνατο 2 νεαρών μεταναστών που δεν σταμάτησαν σε τροχαίο μπλοκο... και όμως τότε το ΚΚΕ είδε "ξεσηκωμένους προλετάριους των «γκέτο»".

Anonymous said...

Επίσης θα σου θυμίσω και τη στήριξη στη Μανωλάδα όπου και εκεί οι άθλιοι ήταν.Αρα δε φοβόμαστε ούτε τις οξύνσεις,ούτε το ξύλο με τους μικροαστούς. Εδώ όμως παίζεται ενα περιεργο παιχνίδι.Δεν είναι η πλειοψηφία που σπάει.Εδώ δεν τα σπάνε οι άθλιοι μόνο.Υπάρχει ένα φάσμα ανθρώπων από ασφαλίτες μέχρι οργισμένους και δικαιολογημένα νέους και αποκλεισμένους γενικά.το θέμα ειναι να μη μείνουμε στην οργή και μόνο.Εδώ υπάρχει μαζικόκινημα τώρα που πρέπει να ισχυροποιηθεί. Στη Γαλλία δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα δυστυχώς. Θυμάμαι δυστυχως πως τελείωσε η εξέγερση και τι συντηρητική στροφή έγινε.Και που ειναι αυτός ο κόσμος! Με αυτό δε λέω ότι ήταν άδικη η εξέγερση!Απλώς στη Γαλλία δεν υπήρχε και κάτι να τους καλύψει πολιτικά...Πολύ καλή η προκήρυξη των αναρχικών.Και πραγματικά εύχομαι να υπάρξει λαική εξέγερση!Αλλά με χαρακτηριστικά που πραγματικά θα οδηγήσουν στην ανατροπή.Και όχι τον κόσμο σπίτι.Το πρόβλημα δεν ειναι το αυθόρμητο αλλά το στημένο σε καποιες περιπτώσεις.Να σου θυμίσω ότι και οι μπάτσοι της ζαρτινιέρας κουκουλοφόροι,"οργισμένοι νεοι " ήταν.Τα σπασίματα δε βοηθάνε και κάποιους φυσικούς σου συμμάχους τους απομακρύνουν.Και για μια ακόμη φορά δεν είπε η Αλέκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινέι τα νήματα.Ασχετο τι παίζουν!Αλλά ότι πρέπει κινήσεις που στρέφονταΙ ενάντια στο κίνημα να καταδικαστούν και να απομονωθούν.Αν είχαν καει τα γραφεία στη Θεσ/νικη φαντάζομαι ξέρεις ότι το πρόβλημα θα ήταν μεγάλο.Κι αν θες αποπροσανατολιστικό για το κίνημα.

Anonymous said...

"Βρωμικο παιχνιδι" και πρασινα αλογα. ΠΑΝΤΑ παιζεται "βρωμικο παιχνιδι". ΠΑΝΤΑ. Το θεμα ειναι οτι οταν η φωτια ξεσπασει, αμα θες να λεγεσαι κομμουνιστικο κομμα πρεπει να εισαι εκει για να της δωσεις κατευθυνση.

Η κοινωνια εχει εκραγει. Οι μαθητες, φιλε εξαπωδω, δεν διαδηλωσαν ειρηνικα: οι μαθητες επιτεθηκαν στα ισα στην αστυνομια στην Κερκυρα, στον Πειραια, και αλλου.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗς ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ 8!

εξαποδώ said...

@plagal

Μπορεί να έχεις δίκιο για γεγονότα με μαθητές. Στην Πάτρα, για παράδειγμα, παρ' όλο που το πρωί μαζεύτηκαν χιλιάδες παιδιά, δεν άνοιξε μύτη. Διαχωρίζω τελείως την (πραγματικά) αυθόρμητη βία των μαθητών (καλά έκαναν μάλιστα) αποτέλεσμα της οργής (το έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν), από τη μιλιταριστικά εκδηλωμένη φαντασμαγορία της βίας. Γιατί αυτό που έγινε στην Αθήνα κατάντησε τηλεοπτικό σόου και μάλιστα δωρεάν.
@ Μάκη
Από πότε η αληθεια είναι "νεοφασιστική"; Η Αλέκα είπε αυτό που όλοι ξέρουμε ότι παίζεται τα τελευταία δύο χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δέχομαι ότι το είπε σε λάθος στιγμή. Αλλά όχι ότι είπε ψέμματα ή ότι δεν είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε. Στην Πάτρα, τα επεισόδια όλες αυτές τις μέρες ήταν περιορισμένης έκτασης και απολύτως στοχευμένα γύρω από το Μέγαρο της Αστυνομίας (και χεστήκαμε αν το έκαιγαν ολόκληρο το μπουρδέλο). Όταν, όμως χτες, την προηγουμένη έχει καεί η Αθήνα, με τον τρόπο που κάηκε, όταν το πρωί χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν μαχητικά στην πόλη (αυτό που έπρεπε να γίνει, δηλαδή), όταν οι συλληφθέντες των προηγουμένων ημερών έχουν αφεθεί ελεύθεροι και το απόγευμα βάζεις πορεία μόνο ΣΥΡΙΖΑ-εξωκοινοβουλευτικοί και στην πορεία είναι μόνο κόσμος εντός και περιξ των οργανώσεων και αντεξουσιαστές ή "αντεξουσιαστές", τότε αυτό είναι αντικειμενικά ασπίδα ή δεν είναι για τις μεγάλες ζημιές που επακολούθησαν; Τη στιγμή τονίζω που ο στόχος της μαζικότητας των εκδηλώσεων επιτεύχθηκε το πρωί! Πρέπει να είσαι πολιτικά μαλάκας για να κάνεις κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα έχεις πλήρη αδυναμία να περιφρουρήσεις την πορεία σου. Εκτός αν επιθυμείς να συνεχιστούν τα σπασίματα για να υπάρχει η ψευδαίσθηση της εξέγερσης...
Το αποτέλεσμα; Τα θλιβερά γεγονότα που είδαμε, όπου καταστηματάρχες, μπράβοι, ακροδεξιοί αλλά και αρκετοί πολίτες να παίρνουν στο κυνήγι τους εκατό "εξεγερμένους" και να τους διώχνουν περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης!! Και οι ΣΥΡΙΖΑιοι με την εξωκοινοβουλευτική να τρέχουν ασθαμαίνοντας πίσω από τους "αγανακτισμένους" πολίτες προσπαθώντας να περισώσουν την κατάσταση... Γελοιότητες!

εξαποδώ said...

Και τα γράφω αυτά γιατί στην ίδια πόλη, το '91, μετά τη δολοφονία του Τεμπονέρα ήταν εκατοντάδες και ΧΙΛΙΑΔΕΣ ο κόσμος που την έπεφτε στην Αστυνομία, την τότε διορισμένη Νομαρχία και τα γραφεία της ΝΔ και συγκρούονταν επί δύο μέρες με την Αστυνομία. Τότε που έβλεπες απλούς (υπεράνω πάσης περί αναρχισμού υποψίας) ανθρώπους να ανάβουν φωτιές, να πετάνε πέτρες και να την πέφτουν στα ίσα στους μπάτσους...

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Εξαποδώ κατ' αρχάς έγραψα ότι το ΚΚΕ λέγοντας περί σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - "μπαχαλάκηδων" συμπορεύεται με τον νεοφασιστικό εσμό. Ρίξε μια ματιά σε ορισμένα σάιτ και μπλογκ και θα δεις τους απόγονους των ταγματασφαλητώννα εκθειάζουν την "σοβαρή" στάση του ΚΚΕ. Καταλαβαίνω την πολιτική & ιδεολογική αντιπαράθεση του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχομαι όμως με τίποτα η Παπαρήγα να δίνει "πάσες" στον Καρατζαφέρη. Γιατί αύριο οι ακροδεξιοί θα βρεθούν απέναντί μας και τότε τι θα λέμε; Ηδη στην Πάτρα το έργο των αγανακτισμένων (μη χέσω...) πολιτών έκανε την εμφάνισή του.
Οι μέρες είναι ζόρικες και με την ευακιρία θελω να γράψω και κάτι άλλο που αφορά περισσότερο τον Ανώνυμο.

Το ΚΚΕ στις θέσεις για τον Σοσιαλσιμό, ενόψει του συνεδρίου του, στη προσπάθεια του να δικαιολογήσει τον Στάλιν λεεει (σε πολύ χοντρές γραμμές...) ότι εκείνη την εποχή γινόταν σκληρή ιδεολογική ακιν ταξική πάλη στο Κόμμα των Μπολσεβικών και χρειάστηκαν ακόμα και... ακρότητες για να επικράτησει η σωστή κομμουνιστική γραμμή. Μάλιστα πολλά στελέχη του φέρνουν σαν παράδειγμα για τους θανάτους και τις εκτελέσεις αντιφρονούντων ακόμα και την Κομμούνα των Παρισίων όπου οι επαναστατημένοι κομουνάριοι δεν φέρθηκαν και με το γάντι (και καλά έκαναν...) ή τη γαλλική Επανάσταση όπου το αίμα έτρεξε ποτάμι.
Πως λοιπόν από τη μια "εξηγεις" το αίμα του Στάλιν, αλλά από την άλλη θεωρείς "βρώμικο παιχνίδι" τα επεισόδια που δημιουργολύν ΚΑΙ καταπιεσμένοι;

Γιατί ανάμεσα στους προβοκάτορες, τους ασφαλίτες, τους μπαχαλάκηδες, τους χαβαλέδες υπάρχουν και εξεγερμενοι προλετάριοι, καταπιεσμένοι που κάθε φορά πιστεύουν ότι μια νύχτα μπορεί να είναι η απαρχή της προλεταριακής εξέγερσης που θα βάλει τέλος στην καταπίεση. Ουτοπία; Μπορεί αλλά όπως λεει και το σύνθημα του Μάη "Να 'στε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατο".

εξαποδώ said...

Πάντως, για την ιστορία, να αναφέρω ότι οι "αγανακτισμένοι" πολίτες, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά επί Κουτσόγιωργα ('84-'85) στις μεγάλες συγκρούσεις στα Εξάρχεια και ήταν οι περισσότεροι συνδιαλιστές της τότε πανίσχυρης ΠΑΣΚΕ, όπου και βοηθούσαν την "σοσιαλιστική" αστυνομία στο θεάρεστο έργο της.
Έτσι για να μην ξεχνάμε δηλαδή, γιατί σήμερα άκουσα και διάβασα διάφορα ΠΑΣΟΚικά υποκείμενα να εξανίστανται για τους "αγανακτισμένους" της Πάτρας και της Λάρισας...

Γεφυριστές said...

Μάκη, συμφωνώ μαζί σας σε όλα όσα εξηγήσατε στα σχόλια. Δυστυχώς το ΚΚΕ ακολουθεί την πεπατημένη του παρελθόντος. Δεν σας κρύβω ότι σπάνια κρίνω τις τακτικές του ΚΚΕ. Μπορεί για συναισθηματικούς λόγους, μπορεί κι επειδή έχω κλείσει το κεφάλαιο αυτό εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια. Σημασία έχει ότι σήμερα το ΚΚΕ έδειξε για μια ακόμη φορά την άρνησή του να ξεφύγει από το παρελθόν. Και δεν είναι αδυναμία είναι άρνηση. Οι λόγοι δικοί τους.
Σημασία έχει ότι σήμερα κάτι συμβαίνει, και καμια δύναμη της Αριστεράς δεν μπορεί να το προσεγγίσει. Βλέπετε μάθαμε στις μεταξύ μας ιδεολογικές συγκρούσεις και γίναμε όλοι εσωστρεφείς. Όμως γύρω μας υπάρχουν κι άλλοι που για να τους προσεγγίσουμε απαιτούμε, εκ συνήθειας, να έχουν πολιτική ταυτότητα. Δυστυχώς μας ξεπέρασαν. Έστω και χωρίς αυτήν.
Αν εξακολουθήσουμε έτσι, μιλάω για το σύνολο της Αριστεράς, τότε οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι περιθωριοποιημένοι, οι νέοι, όλοι όσοι υποφέρουν θα βρεθούν και απέναντί μας. Και αλίμονο τότε. Να έχουμε εχθρούς εκείνους για τους οποίους υποτίθεται ότι αγωνιζόμαστε.

Anonymous said...

Πάντως σήμερα στην απεργία με το ΠΑΜΕ ήταν πολλοί,παρα πολλοί απο τους περιθωριοποιημένους που λέμε.Και μετανάστες και ανεργοι και φτωχοί που συνδύασαν την οργή με τον αγώνα για τα καθημερινά.Φώναξαν,πορεύτηκαν και αυτό είναι που μένει.Γιατί ας πούμε σημέρα κανείς άλλος δεν πήγε να περιφρουρήσει την απεργία στους τόπους δουλειάς?Εγώ νομίζω ότι εκεί πρεπει να στοχεύουμε.Ο κακόμοιρος που απλώς σπάει ειναι ο ίδιος που δε σηκώνει κεφάλι στον τόπο δουλειάς.Αυτό πρέπει να αλλάξει.Γιατί όταν καταλαγιάσουν όλα(μακάρι όχι) εκεί ειναι η ποιοτική μέτρηση.Και για μια ακόμη φορά μην μπλέκουμε τους μαθητές που πετάνε νεράτζια με τον κάθε ένα που δεν ξέρουμε το στόχο του.Η οργή των μαθητών πρέπει να συνεχιστεί.

Κόκκινο Φεγγάρι said...

Μια ζωή αιρετικός κολλητέ, θα σταθώ στο έλασσον. Τι πα να πει "θέσεις εργασίας για τους νέους αλλά όχι με το σταγονόμετρο του ΑΣΕΠ". Μεταρρυθμιστικός είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός του ανήρ ο κ. Αλέκος. Οπότε; Κατάργηση του ΑΣΕΠ και ριζοσπαστικά... ρουσφέτια;

Anonymous said...

kopse toys fasistes!na pane na syzhthsoun me ton kougia...

Anonymous said...

Μακη δεν εχεις καταλαβει κατι πολυ σιμαντικο οτι εχουμε καπιταλισμο.Και για να τον ανατρεψης χρειαζεται το κινιμα να εχει ξεκαθαρο προσανατολισμο ανατροπης αυτου του συστηματος.Ο ΣΥΡΙΖΑ μεχρει σημερα μονο αυτο δεν δειχνη με την πολιτικη του .Να θυμησω Μαστριχ 65ωρο ΚΑΠ συνερασιες στη ΓΕΣΕΕ ΣΤΑ ΕΡΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ .ΟΣΥΡΙΖΑ Μακη μου αποπροσανατολιζη το κινημα πατωντας σε δυο βαρκες.Δεν μπορει να υπαρχει ανθρωπινος καπιταλισμος οπως λεει ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ . Ξεχνας πριν λιγο καιρο τους νεκρους μεταλεργατες στο ΠΕΡΑΜΑ τους χιλιαδες νεκρους εργατεσ μεχρι σημερα και αυτη δολοφονιμενη ειναι και ο δολοφονος ειναι γνωστος , ειναι αυτοι που υπειρετη στην Ε.Ε.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Aνωνυμε έλεος. Δεν φταίει για όλα ο Συριζα

Anonymous said...

Ναι δε φταίει για όλα.
Για ότι περισσεύει φταίει ο Χατζηπετρής.

Anonymous said...

Δε φταίει για όλα ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς.Απλώς δεν ειναι γενικά κακό να αποκαλύπτεις πλευρές της πολιτικής του καθενός.ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φταίνε φυσικά!Κανείς όμως δεν είναι στο απυρόβλητο.Και για να επανέλθω στο αρχικό η σύγκρουση με τους μικροαστούς έγινε χθες στους χώρους εργασίας για την περιφρούρηση της απεργίας.Καλύτερα ένα πολυκατάστημα και μια τράπεζα να κλείνει γιατι οι εργαζόμενοι απεργούν παρά επειδή κάηκε...Και δε λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει το άλλο.Απλώς τα κάνει όλα αχταρμά.Και δεν είναι τυχαίο που τα κανάλια παίζουν αυτό και όχι το άλλο.Γιατί το άλλο δείχνει ποιοτικό άλμα.

Anonymous said...

Πάντως, πολύ "ανωνυμία" βλέπω και στο ίδιο μοτίβο: φασίστες, Κούγιας κλπ. Σε διάφορα βλογς.
Τις υπερωρίες σας θα τις πληρωθείτε ρε αλάνια;