Friday, November 28, 2008

Ο Δ. Χριστόφιας με τους ηγέτες της Ελλαδικής Αριστεράς

Τη πλήρη στήριξη του ΚΚΕ στις προσπάθειες της Κύπρου για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Δημήτρη Χριστόφια.

«Αυτό που διαπιστώνουμε και εμείς είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι απλώς αδιάλλακτη, αλλά θέλει όλο και περισσότερα ακόμα και περισσότερα και από το Σχέδιο Αναν, κυρίως όμως στηρίζεται από την ηγεσία της Τουρκίας», δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο ζήτημα σημείωσε ότι αυτή «δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της, αφού η Κύπρος είναι και μέλος της, αλλά και ο ΟΗΕ δεν μπορεί να αφήσει το ζήτημα σε ένα επίπεδο, όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί, η δε άλλη πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να επιδιώξει τις πάγιες προθέσεις της».

Το ζήτημα –σύμφωνα με τη γ.γ. του ΚΚΕ- αφορά εν μέρει και την Ελλάδα «καθώς μας ανησυχούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο σε μια περίοδο όπου πολλά πράγματα είναι ταραγμένα και η οικονομική κρίση ανεβάζει τη "δίψα" για ζωτικούς πόρους, αγορές».

Αλ. Αλαβάνος: «Να αντιμετωπιστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας»

«Έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για τη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος ειδικά στον πρόεδρο Χριστόφια ο κ. Αλαβάνος σημείωσε πως «και ο ίδιος και η πολιτική που ακολουθεί είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που συνιστούν εμμονή σε αξίες και αρχές, ιδιαίτερη σημασία στην αλληλεγγύη και συμβίωση των πολιτών, σημασία στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Για την αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Τουρκίας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Σχόλιο "Πιπεριάς": Κοινή συνισταμένη τόσο της Αλέκας Παπαρήγα, όσο και του Αλέκου Αλαβάνου η αδιαλαξία της Τουρκίας που χρησιμοποιεί ως βραχίονα στις συζητήσεις τον Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

Δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια

Κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο κ. Παπούλια ο Δ. Χριστόφιας έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκική, αλλά και την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ άλλων: "Ιδιόμορφες και ενδιαφέρουσες, γιατί μετά τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει έχει τερματιστεί το αδιέξοδο. Αρχίσαμε να συνομιλούμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ.Ταλάτ, έχουμε καθορίσει τη βάση πάνω στην οποία θα διερευνήσουμε συμφωνία για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Μιλάμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο Κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μια λύση η οποία θα οδηγήσει σε ένα κράτος Ομοσπονδιακό, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η δική μας επίμονη θέση είναι ότι μιλάμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδία. Διαφορετική είναι η άποψη της Τουρκίας και του κ.Ταλάτ. Μιλάνε για δύο κράτη που θα συνομολογήσουν έναν νέο Συνεταιρισμό. Αυτή η θέση απορρίπτεται.

Δύο πολιτείες θα δημιουργηθούν εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο Κοινοτήτων όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών συμφωνήσουν για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τότε θα εμφανιστούν οι δύο πολιτείες οι οποίες θα αποτελούν την Ομοσπονδία, τα συστατικά μέρη της Ομοσπονδίας. Μετά την υπογραφή λύσης από τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων.

Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους. Από εκεί και πέρα έχουμε συμφωνήσει με τον κύριο Πρόεδρο ότι Ελλάδα και Κύπρος θα επαγρυπνούν για να διερευνούν συνεχώς τις στρατηγικές και τακτικές της Τουρκίας και τις εκάστοτε βλέψεις της και τους ισχυρισμούς της. Να προβλέπουν για να αντιμετωπίζουμε τα όποια θετικά προσπαθούν να κτίσουμε – και εμείς επαναλαμβάνω είμαστε κτίστες, δεν είμαστε χαλαστές – αλλά την ίδια ώρα θα επαγρυπνούμε υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασφαλώς και της Ελλάδας από επιβουλές που προέρχονται από αυτόν τον προκλητικό γείτονα.

Η Κύπρος βεβαίως υποφέρει από την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία και αυτή είναι η ουσία του Κυπριακού προβλήματος, έστω και αν υπάρχει θέμα διακανονισμού των δύο Κοινοτήτων. Η ουσία του προβλήματος είναι η παραβίαση του διεθνούς νόμου της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Και θέλω να τονίσω ακόμη μια φορά και ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολίσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων διεθνών Οργανισμών και θα ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς, χωρίς να δέχεται τον οποιοδήποτε περιορισμό από οπουδήποτε".

Ακόμα ένα σχόλιο: Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια στέλνουν σαφέστατο μήνυμα τόσο προς την Τουρκική πλευρά, αλλά πιστεύω επειδή εκφράζουν το σύνολο του Κυπριακού λαού "απαντούν" και σε όσους εκφράζουν "ανησυχίες" για τους χειρισμούς του στις συζητήσεις με τον Μεχέτ αλί Ταλάτ. Ο Χριστόφιας θέλει ενωμένη την Κύπρο, θέλει (και σωστά...) να ζήσουν ειρηνικά Ελληνες και Τούρκοι, αλλά αυτό θέλει να γίνει με δίκαιο (όσο γίνεται...) τρόπο. Και σ' αυτό τον αγώνα του είμαστε δίπλα του!

2 comments:

Anef_Oriwn said...

ΚοκκινοΠίπερε,

Άποψη μου είναι ότι καλό θα ήταν αν έβαζες και τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια αναφορικά με τη στάση και συμπεριφορά του Ταλάτ (φυσικά δικό σου blog είναι και ‘συ αποφασίζεις).

Anef_Oriwn
Παρασκευή 28/11/2008 – 6:51 μ.μ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

εχεις δίκιο, κακώς δεν τις έβαλα. θα επανορθώσω...

Μάκης