Monday, October 6, 2008

Ταλάτ: "Να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία"


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε κυνικά ότι επιδιώκει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διαδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από «νέο συνεταιρικό κράτος». Το «νέο συνεταιρικό κράτος» θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το ομόσπονδο κράτος, που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση, θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τι εννοείται», ρώτησε ο κ. Ταλάτ και πρόσθεσε : «Πώς μπορώ να δεχθώ συνέχιση-μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη στιγμή που με βάζει σε κατάσταση πολιορκίας εδώ και πολλά χρόνια, καταπατά όλα μου τα δικαιώματα, εφαρμόζει πολλά μέτρα απομόνωσης, αμφισβητεί όλες τις πτυχές της ζωής μου, οργανώνοντας από το 1963 μέχρι το 1974 πολλές επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων για να αποκτήσει τον έλεγχο όλου του νησιού».

Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε ενδεχόμενη λύση, επιδιώκει μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι οποίες να καταστούν πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επέκρινε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού ότι με το να απορρίπτει αυτή την ιδέα δεν έχει καλές προθέσεις για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αποδέχθηκε ότι το «συνεταιρικό κράτος» θα αποτελείται από «δύο συνιστώντα κρατίδια ισότιμου καθεστώτος, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε, λόγω της κριτικής που του ασκήθηκε».

Σχόλιο του Δημήτρη Χριστόφια

Ο Δημήτρης Χριστόφιας σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ταλάτ στον "Φιλελεύθερο" είπε ότι ο κ. Ταλάτ αποκλείει τη μετεξέλιξη και μιλά για νέο συνεταιρισμό. " Τα σχόλιά μας είναι γνωστά. Η θέση της δικής μας πλευράς είναι τοις πάσι γνωστή ότι εμείς δεν εγκαταλείπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό κράτος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία, το ενιαίο κράτος, θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό δικοινοτικό διζωνικό κράτος".

8 comments:

Anef_Oriwn said...

@ ΚοκινοΠίπερο,

Ως απάντηση στα όσα απαράδεχτα λεει ο Ταλάτ θα μπορούσες να αναρτήσεις το πιο κάτω κείμενο του αγαπημένου σου τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβεντ, εκδότη και αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Αφρίκα” (το οποίο δημοσιεύεται σημερινό “Πολίτη”). Εδώ θα δώσω μόνο το σχετικό link. Το κείμενο θα προσπαθήσω πιο αργά απόψε να το αναρτήσω στο blog μου.
Το link είναι: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=824976&-V=columns&-p

Πέραν τούτο όμως έχω μια απορία γιατί φαίνεται πως κάποια θέματα μπαίνουν για να συγχύσουν αδαείς: Σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης το ομόσπονδο κράτος δεν “… θα αποτελείται από «δύο συνιστώντα κρατίδια ισότιμου καθεστώτος …”; Ένα ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. «Ο Θεός πκιον», που λαλούμεν τζιαι στην Κύπρο.
Να ρωτήσουμε τον Πρόεδρο και να μας δώσει σταράτες απαντήσεις: “Κύριε Πρόεδρε, από πόσα κρατίδια θα αποτελείται το ομοσπονδιακό - συνεταιρικό κράτος, μπορείτε να μας πείτε; Και από ποια; Διότι εγώ κατάλαβα πως θα είναι δύο, το ένα θα είναι τουρκοκυπριακό και το άλλο ελληνοκυπριακό. Αν θα υπάρχει τρίτο ή τέταρτο συνιστών κρατίδιο να μας το πείτε πάραυτα!”

Anef_Oriwn
Δευτέρα 6/10/2008 – 6:21 μ.μ.

εξαποδώ said...

Τι;; Αυτά τα είπε ο ...προοδευτικός Ταλάτ; Ο επαναστάτης που έριξε τον φασίστα Ντεκτάς γιατί ήταν αδιάλλακτος και ...όργανο της Άγκυρας; Αυτός ο ίδιος άνθρωπος με τον οποίο μπορεί επιτέλους η επίσης προοδευτική ελληνοκυπριακή πλευρά να τα λέει άνετα και συντροφικά και αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού;
Μάκη μου είσαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι ο ίδιος ή μήπως κάποιος εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ; :evil:

Jack the Mod said...

Η "Κόκκινη ΠΙπεριά" απαντάει ως All Mod Cons:

Αγαπητέ Anef_oriwn θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι διαστρεβλώνεις ακόμα και την άποψη του Χριστόφια. Στη Κύπρο δεν φτιάχνεται ένα νέο κράτος. Υπάρχει κράτος, υπάρχει δημοκρατία. Απλά ένα κομμάτι του κράτους είναι ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ. Ερχεται λοιπόν ο Χριστόφιας και λεει άντε να κλείσουμε τη πληγή προχωρόντας στη ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ του υπάρχοντος κράτους σε ομοσπονδιακό. Δεν συμφωνώ αλλά θεωρώ ότι έχει ο Πρέοδρος καλές προθέσεις. Λοιπόν η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι Ομοσπονδιακή. θα είναι ένα κράτος π.χ. ας πούμε σαν το Βέλγιο. Θα υπάρχουν δυο λαοί, αλλά ΟΧΙ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ. Μην τρελλαυθούμε. Γιατί δυο κράτη σημαίνει ότι σήμερα είμαστε μαζί, αλλά αύριο αμα κάτι δεν μας αρέσει (ή μας βάλει η Τουρκία να μην μας αρέσει, λεω εγώ) σηκώνωμαι και φεύγω.
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία σύγχυση. Ισως σύχγυση να έχουν όσοι πίστεψαν τα ψεύτικα λόγια του Ταλάτ. Ισως κάποιοι που θέλουν λύση να 'ναι και ότι νά 'ναι (όπως οι Αμετρικάνοι και οι Αγγλοι) να μην ξερουν τώρα πως να δικαιολογήσουν τον Ταλάτ.
οποιος υθέλει συνομοσπονδία (αυτή είναι ομοσπονδία δυο κρατών...) να βγει και αν το πει δημόσια. Πάντως ο Χριστόφιας δεν έχει πει κάτι τέτοιο...

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ said...

Το σχολιο που εκανα γι αυτην την ειδηση στο μπλογκ μου...
Τελικά αποδείχθηκε πως και ο ''αριστερός'' ηγέτης των τουρκοκυπρίων δεν διαφέρει σε πολλά πράγματα απο τον Ντενκτάς.Άλλαξαν μόνο τα πρόσωπα η πολιτική έμεινε η ίδια.Ο Χριστόφιας απέδειξε πως κάνει τα πάντα για να βρεθεί λυση στο κυπριακό πρόβλημα ακόμα και με οδυνηρές παραχωρήσεις σε αντίθεση με τον Ταλάτ που είναι υπέρμαχος του δόγματος "η μη λύση είναι λύση".Δυστυχώς ο Ταλάτ δεν συμπεριφέρεται σαν ηγέτης της κοινότητας του αλλα ως εκπρόσωπος των Τούρκων στο νησί.
Το κυπριακό ειναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής απο το τουρκικό κρατος που σε συνδυασμό με τον εποικισμό αλλοιώνει τον δημογραφικό χαρακτήρα της νήσου.
Απο την στιγμή που δεν θα αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των Ελληνοκυπρίων του νησιού δεν μπορούμε να ομιλούμε για λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δικαιο αλλα για λύση προσαρμοσμένη στο δίκαιο του ισχυρού.Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εχει αναφερθεί στον τουρκικό στρατο κατοχής τονίζοντας πως "αποτελεί τη μόνη ασφάλεια για τους Τ/Κ".
Συγκεκριμένα γράφει η εφημερίδα "πολιτης" : Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη ρωσική εφημερίδα "Κομερσάντ" εγκωμίασε τις κατοχικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και υποστήριξε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός "αποτελεί τη μόνη ασφάλεια για τους Τ/Κ".Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ" γράφει ότι με παρόμοιες δηλώσεις ο κ. Ταλάτ επηρεάζει και δυσκολεύει τις συνομιλίες.Επανέλαβε ο κ. Ταλάτ στην συνέντευξή του, ότι και μετά τη λύση θα συνεχιστούν οι τουρκικές εγγυήσεις.Τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ φιλοξενεί και η "Χαλκίν Σεσί".
Ο Ταλάτ είναι φανερό πως ειναι βασιλικότερος του βασιλέως (Ντενκτας) όσον αφορά την υποτέλεια στην Τουρκία.Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την ενεργοποιήση της Ελλάδος στο ζήτημα η οποία πρέπει να βοηθήσει τον πρόεδρο Χριστόφια για την εξέυρεση μιας δίκαιης,βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στηριγμένη στο διεθνές δίκαιο και οχι στις ορέξεις της Τουρκίας.

Anef_Oriwn said...

Αγαπητέ ΚοκκινοΠίπερε,

Μπορείς σε παρακαλώ να με πεις που έχω πει “... στη Κύπρο ... φτιάχνεται ένα νέο κράτος ...” και ότι “... διαστρεβλώνω ακόμα και την άποψη του Χριστόφια...”. Πως;
“Έλα παππού μου να σου δείξω τ’ άμπελοι σου”. Νομίζω ότι “μάχεσαι (προσπαθείς) να μας παντρέψεις μ’ άδρωπον (άντρα)”, που λαλούμεν τζιαι στην Κύπρο (αν και τούτο – η παντρειά μεταξύ αντρών - μπορεί να γίνει σήμερα).

Χαίρομαι που αναγνωρίζεις (επιτέλους) ότι Αγαπητέ ΚοκκινοΠίπερε,

Μπορείς σε παρακαλώ να με πεις που έχω πει “... στη Κύπρο ... φτιάχνεται ένα νέο κράτος ...” και ότι “... διαστρεβλώνω ακόμα και την άποψη του Χριστόφια...”. Πως;
“Έλα παππού μου να σου δείξω τ’ άμπελοι σου”. Νομίζω ότι “μάχεσαι (προσπαθείς) να μας παντρέψεις μ’ άδρωπον (άντρα)”, που λαλούμεν τζιαι στην Κύπρο (αν και τούτο – η παντρειά μεταξύ αντρών - μπορεί να γίνει σήμερα).

Χαίρομαι που αναγνωρίζεις (επιτέλους) “… ότι έχει ο Πρόεδρος καλές προθέσεις …”. Αλλά έχω την εντύπωση ότι κάπου ίσως υπάρχει σύγχυση (με τις ορολογίες). Ο Πρόεδρος ουδέποτε μίλησε για δύο λαούς (μόνο για ένα, τον κυπριακό λαό) και μίλησε για δυο συνιστώντα «κρατίδια», (και όχι κράτη) με την έννοια των «πολιτειών» (στην Ομοσπονδία της Αμερικής) ή των περιφερειών και δεν ξέρω κι εγώ πως αλλιώς. Αυτό με τα κράτη (και όχι κρατίδια) που παραπέμπει σε συνομοσπονδία το επιδιώκει ο Ταλάτ (και η Τουρκία και μάλλον και οι αγγλοαμερικάνοι) και όχι ο Χριστόφιας. (Ουδέποτε είπα εγώ κάτι τέτοιο. Εκείνο που είπα ή προσπάθησα να κάνω ήταν να διακωμωδήσω το χθεσινό δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου” όπου σε θέση κυρίου θέματος, επικρίνεται ο Ταλάτ επειδή μεταξύ άλλων “ισχυρίσθηκε ότι δήθεν ο Πρόεδρος αποδέχθηκε ότι το συνεταιρικό κράτος θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κρατίδια ισότιμου καθεστώτος. Ένα ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο”. Καλά μα τούτο ξέρουν το τζιαι οι όρνιθες!

*****
@ εξαποδώ,

Δεν ήταν (από) μόνος του ο «επαναστάτης» Ταλάτ που “…έριξε τον φασίστα Ντεκτάς ...”, αλλά οι ανάγκες, η οργή και οι κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τους μαζικούς πολιτικοκοινωνικούς αγώνες δεν τους πιστώνουμε σε άτομα έστω κι αν αυτοί τυγχάνει να είναι ηγέτες πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων! Κι ο Ταλάτ έτυχε εκείνη τη δεδομένη στιγμή να ηγείται του μεγαλυτέρου κόμματος της Αριστεράς στην τουρκοκυπριακή κοινότητα (υπάρχουν κι άλλα αριστερά κόμματα). Πολύ ενδιαφέρον (για εκείνη την εποχή και εκείνα τα γεγονότα) είναι το βιβλίο των Θέμου Δημήτριου και Σωτήρη Βλάχου “Προδομένη Εξέγερση”. Επίσης κάποιες πληροφορίες (για την τουρκοκυπριακή κοινότητα) δίνω και σε κείμενα που έχω αναρτήσει στο blog μου. Τα σχετικά links (που τα παράθεσα και στο προηγούμενο post - για την Κύπρο – της “Κόκκινης Πιπεριάς”) είναι:

i. http://aneforiwn.blogspot.com/2008/06/4.html (Σημείο 13 – Μια συνάντηση στα κατεχόμενα).
ii. http://aneforiwn.blogspot.com/2008/07/16.html
iii. http://aneforiwn.blogspot.com/2008/09/22.html

Πέραν τούτων ν’ αναφέρω ότι ο Ταλάτ υπήρξε ηγέτης της “δεξιάς” τάσης μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ÇTP) και εκλέγηκε Γενικός Γραμματέας του Κόμματος εκτοπίζοντας τον (κομμουνιστή) Οζγκέρ Οζγκιούρ. (Πολλοί σήμερα θεωρούν ότι έχει αλλοτριωθεί η αριστερή φυσιογνωμία του Κόμματος). Όμως πολλά στελέχη, μέλη και η βάση του Κόμματος έχει επικοινωνία και επαφές με το ΑΚΕΛ, το οποίο και εμπιστεύεται. Και στην εμπλοκή, κινητοποίηση και συνεργασία αυτών των ανθρώπων προσδοκούμε. (Πολλές κοινές εκδηλώσεις έγιναν και γίνονται τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα).

Anef_Oriwn
Δευτέρα 6/10/2008 – 9:04 μ.μ.

Anef_Oriwn said...

Στην αρχή του προηγούμενου (χτεσινού) μου σχολίου πρέπει να ‘γινε κάποιο μπέρδεμα (μάλλον λόγω copy-paste) και μέρος του κειμένου εμφανίστηκε δύο φορές.

Απολογούμαι κι ελπίζω να βγάλατε άκρη ...

Anef_Oriwn
Τρίτη 7/10/2008 – 7:49 μ.μ.

Anonymous said...

το κομμα του Ταλατ ηταν κομμουνιστικο παλια?

παντως πλεον ανηκει στη Σοσιαλιστικη Διεθνη (με προεδρο Γιωργακη βεβαιως-βεβαιως)

Anef_Oriwn said...

@ phantom,

Επί εποχής Οζγκέρ Οζγκιούρ (δεκαετία του 1980) το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ÇTP (του Ταλάτ και του Φερντί Σογιέρ σήμερα) ονομαζόταν μαρξιστικό.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 8/10/2008 – 10:37 μ.μ.