Wednesday, September 10, 2008

Πρωθυπουργός σε τροχιά παρακμής...


"H εικόνα του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη ήταν εικόνα πρωθυπουργού που έχει εισέλθει σε τροχιά παρακμής. Ακόμα και οι προσπάθειές του να απαντήσει με στιβαρό ύφος μετατράπηκαν σε επικοινωνιακό μπούμερανγκ. Αυτό που πριν από μερικά χρόνια η κοινή γνώμη εισέπραττε σαν αποφασιστικότητα και ηγετικό χάρισμα, τώρα σε μεγάλο βαθμό το εισέπραξε σαν προκλητική και κενή αλαζονεία. Ήταν προφανές ότι δεν είχε τίποτα νέο και πειστικό να πει. Στερεότυπες, βαρετές κι αναξιόπιστες επαναλήψεις, που προκάλεσαν άπωση ακόμα και σ’ όσους συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν.
Άποψη, που ενισχύθηκε ποιοτικά από το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής εμφανίσθηκε επισήμως να καλύπτει εξόφθαλμα κρούσματα διαπλοκής και διαφθοράς. Υπενθυμίζουμε ότι η επαγγελία του να πατάξει αυτά τα φαινόμενα ήταν, ίσως, ο βασικός λόγος της νίκης του το 2004. Του είχε επιτρέψει να προσελκύσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, που ήθελαν να δώσουν τέλος στην αμαρτωλή περίοδο Σημίτη. Αλλά ακόμα και πολλοί που δεν ψήφισαν τη Ν.Δ. έτρεφαν την ελπίδα ότι ο Κώστας Καραμανλής θα έδινε ένα άλλο δείγμα γραφής σ’ αυτό το επίπεδο.
Τα γεγονότα τούς διέψευσαν. Δεν έχει χάσει μόνο το ηθικό του πλεονέκτημα ως παράγοντας εξυγίανσης. Η στάση του στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων ήταν η αφετηρία μιας διολίσθησης, που σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κλείσει την τρέχουσα δημόσια συζήτηση για τα ηθικά παραπτώματα της κυβέρνησής του, ρίχνοντας το προσωπικό κύρος του στην πολιτική ζυγαριά. Το μόνο που κατάφερε είναι να φθαρεί και ο ίδιος…"

Tου Σταύρου Λυγερού, Η Καθημερινή, Tρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008

No comments: