Monday, September 15, 2008

Η Ε.Ε. ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ Στον αυτόματο ...σταθεροποιητή η ευρωοικονομία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μοιράζει δισεκατομμύρια προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να περιορίσει την κρίση, αλλά η Ελλάδα επιβάλλει φόρους και δεν δίνει ούτε... ευρώ λόγω ελλείμματος. Ενα από τα πιο σημαντικά συμβούλια των υπουργών Οικονομίας ολοκληρώθηκε χθες στη γαλλική Νίκαια, με τα βλέμματα όλων επικεντρωμένα στο μέγεθος της κρίσης. Παρουσιάστηκαν προβλέψεις για νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, που μόνο στο τέλος του 2009 θα υποχωρήσει στα 120 δολάρια το βαρέλι.

30 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια

Το παραπάνω γεγονός, μαζί με τη χρηματοπιστωτική κρίση, εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οικονομιών και στην ευημερία ατόμων και επιχειρήσεων ανά την Ε.Ε. Τι αποφάσισαν; * Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (υποδιοικητής της πλέον είναι ο Ελληνας Πλούταρχος Σακελλάρης) ανακοίνωσε πρόγραμμα αξίας 15 δισ. ευρώ φέτος και το 2009 και άλλων τόσων έως το 2011 (30 δισ. ευρώ συνολικά) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά την Ε.Ε.* Οι υπουργοί Οικονομίας επίσης συμφώνησαν, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του συμβουλίου, ότι «τα κράτη-μέλη μπορούν να αφήσουν τους αυτόματους σταθεροποιητές να δουλέψουν για να στηρίξουν τη δραστηριότητα, συνεχίζοντας την προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών», μέσω της οποίας το έλλειμμα πρέπει να μην ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.* Κάποιοι υπουργοί Οικονομίας δεν έμειναν μόνο στον «αυτόματο σταθεροποιητή», δηλαδή δεν δέχτηκαν απλώς τη λογική μείωση των φορολογικών εσόδων, αφού η οικονομία δεν πάει καλά, πήγαν ένα βήμα παραπέρα: ανακοίνωσαν πακέτα μείωσης των φόρων που σκοπεύουν να λάβουν (η Ισπανία ανακοίνωσε φοροαπαλλαγές αξίας 9 δισ. ευρώ).

Φόροι 4 δισ. ευρώ

Αντιθέτως, στην Ελλάδα καθώς όχι μόνο τα έσοδα «έκατσαν» πριν καν ξεσπάσει η κρίση, αλλά και οι δαπάνες έχουν ξεφύγει εκτινάσσοντας το έλλειμμα, η ρότα που έχει χαραχθεί είναι άλλη: και φόροι ελήφθησαν (αξίας 4 δισ. ευρώ) και έγινε σαφές για ακόμη μία φορά ότι λεφτά για παροχές δεν υπάρχουν.Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αφού επισήμανε ότι υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα και από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία δεν φαίνεται ότι έχει φθάσει στο τέλος της και από την έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού με τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων», διευκρίνισε ότι «κάθε χώρα θα ακολουθήσει τη δική της πολιτική, ανάλογα με τα προβλήματα που έχει, με τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει».

Ανθεκτικότερα και... στενότερα

Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δείχνει να αντέχει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ασφαλώς τα δημοσιονομικά περιθώρια στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερα». Το πόσο μικρότερα είναι αυτά τα περιθώρια θα φανεί πολύ σύντομα.

* Σήμερα ξεκινά η πενθήμερη συνάντηση του επιτελείου της Eurostat με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να κριθεί το τελικό ύψος τού ελλείμματος του 2007 (υπολογίζεται στο 3,1% με 3,2% του ΑΕΠ, δηλαδή σε όρια επιτήρησης). Ανάλογα με το πώς θα κατανεμηθούν οι λογαριασμοί κατ' έτος και με το τι θα αλλάξει στον τρόπο μέτρησής τους, θα υπολογιστεί εκ νέου και το έλλειμμα για το 2008 και τα δημοσιονομικά περιθώρια, αν αυτά υπάρχουν.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/09/2008



1 comment:

Anonymous said...

μα τι καλη που ειναι αυτη η ΕΕ..........