Sunday, September 14, 2008

Οι προτάσεις Παπανδρέου για τη φορολογία


Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε στην ΔΕΘ επτά μέτρα για την φορολογία των πολιτών.
Πρώτον, όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Τέρμα στο καθεστώς τα εισοδήματα από εργασία να φορολογούνται περισσότερο από τα εισοδήματα από κεφάλαιο.
Δεύτερον, ένα όριο αφορολόγητου εισοδήματος θα ισχύει για όλους. Επαναφέρουμε έτσι το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που κατήργησε η κυβέρνηση.
Τρίτον, κάθε χρόνο οι φορολογικές κλίμακες θα προσαρμόζονται ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν παραπάνω φόρο εξαιτίας του πληθωρισμού..
Τέταρτον, μειώνουμε το συντελεστή φορολόγησης στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και γίνονται επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Πέμπτον, φορολογούμε τα μερίσματα από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων και όχι αυτοτελώς με 10% για όλους όπως η σημερινή κυβέρνηση.
Έκτον, φορολογούμε τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές αφού ληφθούν υπόψη ζημιές.
Εβδομον, καταργούμε το νόμο της ΝΔ για την φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφέρουμε την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς! Ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά, ούτε ουδείς άλλος.

Υποσχέθηκε ακόμα επίδομα θέρμανσης και μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, είπε ότι θα απαγορευθεί η κατάσχεση α΄κατοικίας για χρέη στις τράπεζες και θα διπλασιαστεί στα 20.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο καμία τράπεζα δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση. Για το Δημόσιο, είπε ότι θα θεσπίσει το ενιαίο μισθολόγιο και θα καταργήσει το «μπλοκ» για όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Τόνισε ακόμα ότι θα καταργήσει το νόμο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, «που οδήγησε σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των αποδοχών». Είπε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για αυτές τις αλλαγές θα εξευρεθούν κυρίως από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για την έξαρση της οποίας κατηγόρησε ως υπεύθυνη την κυβέρνηση, τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων από τις αμυντικές δαπάνες.

Σχόλιο "Πιπεριάς": Ακούσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει "κεφαλικό φόρο" για όλους τους Ελληνες. Φυσικά ακούσαμε και υποσχέσεις, αρκετά "θα". Γι' αυτό είμαστε εδώ. Για να κρίνουμε. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε από "σωτήρες", ούτε από βολεμένους "υπερεπαναστάτες". Συγκεκριμένες προτάσεις θέλουμε να ακούμε. βαρεθήκαμε τα λόγια και τους βερμπαλισμούς.

4 comments:

αντωνης said...

Μακη, ενα μεγαλο μπραβο για το σχολιο.
Δεν αφηνεις λεω γω τα αθλητικα; Νιωθω οτι εχεις πολλα περισσοτερα να πεις στα κοινωνικα-πολιτικα παρα στα αθλητικα.

Να εισαι καλα.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Φίλε Αντώνη σ' ευχαριστώ. Τα αθλητικά είναι μεγάλη αγάπη. Οπως και η μουσική, όπως και η πολιτκή. Ολα χρειάζονται στη ζωή...

Δημήτρης said...

Κύριε Δίογο εμένα μου άρεσαν αυτά που άκουσα από τον κ.Παπανδρέου και μακάρι αν βγεί να τα κάνει πραγματικότητα, καθώς επίσης μου άρεσε και το σχολιό σας, θα συμφωνήσω δεν έχουμε ανάγκη από σωτήρες!

Anonymous said...

Φοβάμαι Μάκη, ότι όχι μόνο αρχίζεις να χάνεις την μπάλα, αλλά και την αναζητάς σε λάθος μέρος!

Χαίρεσαι επειδή άκουσες "συγκεκριμένες προτάσεις". Ωραία!

Πόσο συγκεκριμένες είναι; Και το σημαντικότερο: Πολύ, έως πολύ πρόσφατα, (την Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου), ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε κι αυτός μέτρα με ανάλογη στόχευση. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με αυτά του Γ.Α.Π. Κατά την άποψή μου και πληρέστερα. Δεν μπήκες όμως στον κόπο να τα δημοσιεύσεις, κι ας είναι της δικής σου"ομάδας"...

Αγαπητέ Μάκη, σε ρωτώ ευθέως: Μήπως μας προετοιμάζεις γιά καμιά μετεγγραφή; Δεν είναι προς θάνατον... Στο κάτω-κάτω σε καιρούς επαγγελματισμού ζούμε πλέον...