Monday, September 22, 2008

Για τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκαν οι αποφάσεις στη Γ.Σ. της ΑΥΓΗΣ επί των προτάσεων της πλειοψηφίας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ , ενώ 11 ηγετικά στελέχη του κόμματος - ανάμεσα τους πέντε βουλευτές και ο ευρωβουλευτής - εξέφρασαν διαφωνίες με την ηγεσία για τις επιλογές της.
Η συζήτηση την περασμένη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΥΓΗ Α.Ε. ήταν πολύωρη και ζωντανή, με τη συμμετοχή πολλών φίλων και συντρόφων - μετόχων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις για το νέο Δ.Σ. και την ενοποίηση με τον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” (βλέπε δίπλα στήλη). Οι αποφάσεις αναβλήθηκαν ύστερα από πρόταση εκπροσώπων άνω του 5% των μετόχων (Σ. Λιβαδάς και Γ. Μπασιάκος) για τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου.
Μετά την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΝ, μιλώντας εκ μέρους της πλειοψηφίας των μελών του απερχόμενου Δ.Σ., ο Γ. Νικολάου είπε ότι μέχρι σήμερα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει παρουσιασθεί από την ηγεσία του ΣΥΝ που να αφορά στο νέο επιχειρηματικό σχήμα των δύο εταιρειών «Α» και «Κ» (αρχικά ειπώθηκε «η συγχώνευση», μετά η «holding company» και τώρα το «ενιαίο σχήμα λειτουργίας») και στο αναγκαίο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου σχήματος ή έστω εξυγίανσης της «Α» μόνο.
...Σήμερα, με βάση τη μεθόδευση που έχει υπάρξει, ανησυχούμε εύλογα πως η ανεξαρτησία γνώμης είναι όλο και λιγότερο επιθυμητή από τον πολιτικό φορέα που στηρίζει την εφημερίδα, καθώς θεωρείται ότι προκαλεί ασάφειες περί την πολιτική γραμμή του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως το ζητούμενο γίνεται η χωρίς παρεκτροπές ευθυγράμμιση με τις επικρατούσες απόψεις.
Η «Α» είναι ζημιογόνα, είπε. Με 60 περίπου εργαζόμενους και 3 εκατ. ευρώ έσοδα, οι ζημίες της ανέρχονται γύρω στο 10% των εσόδων της. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και είναι δυνατόν να αλλάξει με την εφαρμογή ενός συνεκτικού επιχειρηματικού σχεδίου εξυγίανσης που θα της επιτρέψει ισοσκελισμένες χρήσεις - όπως πρότεινε πριν από 8 μήνες το Δ.Σ. και συμφωνήθηκε ομόφωνα με την Π.Γ. του ΣΥΝ, αλλά δεν υλοποιήθηκε.
Εκ μέρους των εργαζομένων ο Κ. Νικολακάκος επισήμανε ότι ένα νέο ξεκίνημα είχε ζητηθεί από χρόνια. Είναι μεγάλες οι ευθύνες σε όσους διοίκησαν και διηύθυναν την εφημερίδα όλα αυτά τα χρόνια. Καλώς παρεμβαίνει ο ΣΥΝ, είπε, και πρόσθεσε: "Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία". Η "Αυγή" πρέπει να ανοίξει. Να αντιστοιχηθεί με τον Συνασπισμό. Δήλωσε ως εκπρόσωπος του 12,5% των μετοχών των εργαζομένων πως θα ψηφίσει την εισήγηση επειδή ανταποκρίνεται στο αίτημα για τομή και αλλαγές.
Ο διευθυντής της “Αυγής” Κ. Κάρης είπε ότι η εφημερίδα πρέπει να αγκαλιάσει τις νέες σημαντικές δημοσιογραφικές διαθεσιμότητες, ώστε να υλοποιηθεί το απαιτούμενο άνοιγμα, εφόσον τώρα θα αρθούν οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια και στήριξη ενωτικού, συναινετικού κλίματος, εντός και περί την εφημερίδα, χωρίς αποκλεισμούς. Το εγχείρημα της ενοποίησης είναι συγκεντρωτικό και σήμερα βάζει το κάρο μπροστά από τα άλογα: πρέπει να προηγηθούν η ανασυγκρότηση, η κυκλοφοριακή εξόρμηση και η οικονομική στήριξη.
Οι εισηγήσεις στη Γ.Σ. δημοσιεύθηκαν πλήρως στην “Αυγή” της Τρίτης 16/9 και την Τετάρτη 17/9 δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ από τις ομιλίες στη συνέλευση των Μ. Καβουριάρη, Μπ. Βακαλοπούλου, Π. Ξυθάλη, Γ. Καούνη, Γ. Σαββίδη, Β. Λαμπρόπουλου, Β. Κωτούλα, Ν. Χαλκιαδάκη, Γ. Παπαδόπουλου, Β. Δωροβίνη, Δ. Στούμπου, Δ. Αλεξόπουλου, Ν. Φίλη.

Η αναβολή

Η αναβολή λήψης αποφάσεων, επιβεβλημένη από το νόμο εφόσον το ζήτησαν εκπρόσωποι άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου, προτάθηκε από τους Σταύρο Λιβαδά και Γιάννη Μπασιάκο που τόνισαν στην αναλυτική γραπτή τους πρόταση ότι “Δεν υπάρχει έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση των μετόχων και σίγουρα δεν μοιράστηκαν εγκαίρως σχετικές γραπτές, τεκμηριωμένες εισηγήσεις -πράγμα που αποτελεί νόμιμο δικαίωμά μας- για τα προς συζήτηση θέματα. Η 'Αυγή' πρέπει να παραμείνει αυτόνομη και φιλική προς τον ΣΥΝ. Το κέντρο λήψης των αποφάσεων να παραμείνει εντός του εταιρικού σχήματος της 'Αυγής' και του στελεχιακού δυναμικού της”, υπογράμμισαν.

Θέμα αποκλεισμών - Διαφωνία με την ενοποίηση

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΑΥΓΗ έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον, αλλά και πολλά ερωτηματικά πολλών φίλων και συντρόφων μας, αγωνιστών της αριστεράς που προσέφεραν σε κρίσιμες στιγμές και συνέβαλαν καθοριστικά στη συνέχιση της έκδοσης της καθημερινής εφημερίδας της αριστεράς. Ζητούν να διασφαλιστεί το μέλλον, η οικονομική βιωσιμότητα της ΑΥΓΗΣ, η δημοσιογραφική αυτονομία, η επιχειρηματική της συγκρότηση και να στηριχτεί αποφασιστικά ο δημοσιογραφικός εμπλουτισμός και η κυκλοφοριακή της άνοδος, σήμερα μάλιστα που οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν με ελπίδα στην ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά.
Το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στην ΑΥΓΗ από την πλευρά του ΣΥΝ. Οι πρωτοβουλίες για την αναγκαία και επιβεβλημένη αναδιοργάνωσή της μπορούν να αποδώσουν μόνο σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης, χωρίς αποκλεισμούς, με συσπείρωση δυνάμεων και σεβασμό στην ανανεωτική παράδοση της εφημερίδας. Ο σχετικός σχεδιασμός της ηγεσίας του κόμματος, έως σήμερα, και η προτεινόμενη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου δεν πήραν υπόψη έναν ολόκληρο χώρο, συνδεδεμένο με την εφημερίδα από δεκαετίες.
Χαιρετίζουμε τη διαθεσιμότητα δημοσιογράφων κύρους να προσφέρουν στην εφημερίδα μας. Αλλά, πιστεύουμε ότι το μέλλον της ΑΥΓΗΣ δεν μπορεί να στηριχθεί στη βεβιασμένη – και χωρίς την αναγκαία μελέτη – ενοποίηση με το ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», δημιουργώντας μάλιστα, ένα νέο κέντρο λήψης αποφάσεων έξω από την εφημερίδα και το ραδιοσταθμό, γεγονός που εάν υπάρξει δεν θα υπηρετήσει την αναβάθμιση και θετική εξέλιξη της εφημερίδας και την αναγκαία και επιβεβλημένη αυτονομία της.»

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Βουλευτής Αττικής, ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, Μέλος ΠΓ ΣΥΝ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, Μέλος ΠΓ ΣΥΝ, ΜΠΑΓΕΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Μέλος ΠΓ ΣΥΝ, ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Μέλος ΠΓ ΣΥΝ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Ευρωβουλευτής, ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Μέλος ΠΓ ΣΥΝ, ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, Βουλευτής Αχαΐας, ΦΙΛΙΝΗ ΑΝΝΑ, Βουλευτής Α΄ Αθήνας.

Πηγή: Κυριακάτικη ΑΥΓΗ

Σχόλιο "Πιπεριάς": Μεγάλωσα (πολιτικά και ηλικιακά) διαβάζοντας καθημερινά την "Αυγή". Εχω ξυπνήσει πολλές Κυριακές πρωί για να την πουλήσω κατά τα ηρωϊκά χρόνια του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Ρήγα Φεραίου. Πολλές φορές έχω διαφωνήσει (έχω οργιστεί...) με δημοσιεύματα της εφημερίδας, όμως είναι χοντροκομμένη (και πολιτικά άστοχη...) η απόπειρα "άλωσης" της εφημερίδας που όλα αυτα τα χρόνια έχει το στίγμα της Ανανεωτικής Αριστεράς. "Δεξιάς" απόκλισης αλλά πάντα Ανανεωτικής. Και όσο αφορά την "καραμέλα" να γίνει η Αυγή εφημερίδα του Σύριζα, γιατί η ηγεσία του Συνασπισμού δεν κάνει την ίδια πρόταση και στις υπόλοιπες εφημερίδες του "χώρου", (βλέπε "Αριστερά" της ΚΟΕ, "Εργατική Αριστερά" της ΔΕΑ, "Η Εποχή"); Γιατί;

4 comments:

Anonymous said...

εκτος απο την Εποχη οι αλλες εφημεριδες που αναφερεις δεν ειναι πανελλαδικης κυκλοφοριας

και η Εποχη νομιζω εχει το χαρακτηρα εφημεριδας του Συριζα

Κόκκινη Πιπεριά said...

Φίλε Ανώνυμε κάνεις λάθος. Και η Αριστερά της ΚΟΕ και η Εργατική Αριστερά της ΔΕΑ είναι πανελλαδικής κυκλοφορίας, κάθε 15 μέρες.

Anonymous said...

δηλαδη θες να πεις οτι σε οποιο περιπτερο παω θα βρω την Αριστερα! και την Εργατικη Αριστερα? Εισαι σιγουρος?

Κόκκινη Πιπεριά said...

αν όχι στα περίπτερα, σίγουρα όμως στα Πρακτορεία εφημερίδων όλων των νομών οι δυο εφημερίδες πάνε. Οπως πάνε π.χ. η Προλεταριακή Σημαία, ο Λαϊκός Δρόμος, η Εργατική αλληλεγγύη. Είμαι 100% σίγουρος