Tuesday, June 24, 2008

Οι Linkin Park στην Αθήνα

«Είμαστε πάντα μερικά λεπτά πριν από την καταστροφή αυτού του κόσμου. Αυτό σημαίνει ο τίτλος του τρίτου άλμπουμ μας "Minutes to Midnight". Αναφέρεται στο "Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης", ένα ρολόι που έφτιαξαν κάποιοι επιστήμονες στο Σικάγο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Πίστευαν ότι από τη στιγμή που η ανθρωπότητα κατείχε ένα τόσο ισχυρό όπλο με τόσο καταστροφικά αποτελέσματα, το τέλος του κόσμου θα μπορούσε να έρθει οποιαδήποτε στιγμή. Οι δείκτες του ρολογιού κινούνταν μόνο σαράντα πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Οταν χτυπούσε μεσάνυχτα, ο κόσμος ήταν ασφαλής. Στη δεκαετία του '60, καθώς κορυφωνόταν ο ψυχρός πόλεμος, το ρολόι είχε κουρδιστεί, ώστε να υπολείπονται μόνο τρία λεπτά -τόσος θα ήταν ο χρόνος που θα έμενε σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά όπλα. Τώρα το έχουν βάλει πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα...».

Αυτή την αίσθηση της απειλής προσπάθησαν να δώσουν οι Linkin Park στο τρίτο άλμπουμ τους, όπως λέει ο Μάικ Σινόντα, ράπερ και κιθαρίστας της μπάντας. Και τη συνόδευσαν με έναν ήχο πολύ διαφορετικό από το μέταλ ραπ των προηγούμενων άλμπουμ, ήχο που πλησιάζει το ανεξάρτητο αμερικανικό ροκ. Το παρουσιάζουν αύριο μαζί με τους παλιούς τους δυναμίτες στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.

«Αποχαιρετήσαμε τον παλιό μας εαυτό με πιο ωμούς ρυθμούς και πιο σκληρές κιθάρες», όπως το θέτει ο Σινόντα. Διαγράφει έτσι τον ήχο που τους ανέδειξε με άλμπουμ όπως το «Hybrid Theory» του 2000 αλλά και το «Meteora» του 2003. Αλμπουμ εμπνευσμένο από φωτογραφίες με τα μοναστήρια στα Μετέωρα και τον τρόπο που είναι χτισμένα, ώστε να «αμφισβητούν τη βαρύτητα».

Οι έξι ρόκερ από την Καλιφόρνια είδαν -οκτώ χρόνια πριν- το ντεμπούτο τους να γίνεται ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ της χρονιάς. Προκαλώντας την οργή των εταιρειών, που τους είχαν απορρίψει για τον ραπ-μέταλ τυφώνα τους, δήλωσαν: «Δεν θα υπογράφαμε ακόμα και αν μας δίνατε ένα εκατομμύριο δολάρια». Υστερα ήρθαν τα «Meteora», που τους καθιέρωσαν επεκτείνοντας «αυτόν τον επίφοβο ήχο».

Τώρα, το «Minutes to Midnight» σήμανε την είσοδό τους σε νέες ηχητικές περιοχές. Λιγότερο ραπ, περισσότερο ροκ. Ηχογραφήθηκε υπό την επίβλεψη του φημισμένου παραγωγού Ρικ Ρούμπιν. Ενώ από την άνοιξη έχουν ήδη αρχίσει να γράφουν το επόμενο άλμπουμ πάνω στην ίδια μουσική κατεύθυνση. «Με το "Minutes to Midnight" επιστρέψαμε στο μηδέν», λέει ο Σινόντα. «Δεν θέλαμε να βγάλουμε τη μουσική, που όλοι περίμεναν από μας». Οπότε ξεθεμελίωσαν το ραπ-μέταλ και έφτιαξαν αυτό που γούσταραν εκείνη τη στιγμή. «Είναι γελοίο να γράφεται ότι αυτός δεν είναι ο ήχος των Linkin Park. Είμαστε μια μπάντα και γράφουμε μουσική και κυκλοφορούμε ό,τι μας αρέσει».

Ταυτόχρονα, το νέο άλμπουμ τους κατέληξε να σημαίνει και μια προειδοποίηση για την καταστροφή του κόσμου. Οχι όμως από μια πυρηνική έκρηξη, όπως περίμεναν οι επιστήμονες στο Σικάγο, αλλά από την αδιάκοπη λεηλασία των φυσικών πόρων και την αλόγιστη χρήση ενέργειας. Οι Linkin Park έφτιαξαν την οργάνωση «Music For Relief» μετά το καταστροφικό τσουνάμι στην Ινδονησία και το χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. «Θέλαμε απλώς να προσφέρουμε κάτι στα θύματα αυτών των φυσικών καταστροφών», εξηγεί ο Σινόντα. «Μετά συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και μαζί με την περιοδεία κάνουμε και μια καμπάνια. Τίποτε το περίπλοκο, μόνο απλές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε σπίτι και οδηγίες για δενδροφύτευση σε περιοχές που κάηκαν τα δάση. Και για όποιον αναρωτιέται αν έχει νόημα, απαντάω ότι οι μικρές ενέργειες όλων μας έχουν μεγάλη σημασία για το περιβάλλον».

Οσο για τις αμερικανικές εκλογές ο Σινόντα είναι αποστομωτικός: «Δεν μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Θεωρούμε το κοινό μας αρκετά έξυπνο για να ξέρει τι θα κάνει, αν θα πάει να ψηφίσει και ποιον θα επιλέξει για πρόεδρο».

**Πριν παίζουν οι Ουαλοί Black Out. Εναρξη 20.00 - Εισιτήριο 50 και 75 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.30.

Του Δημήτρη Αναστασόπουλου

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

No comments: