Sunday, February 24, 2008

Ο Δημήτρης Χριστόφιας νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με 53,48% ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης συγκέντρωσε 46,42%. Είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ εκλέγει πρόεδρο στην 82χρονη ιστορία του.

Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους έξω από το εκλογικό του κέντρο ο Δ. Χριστόφιας είπε: "Σήμερα μίλησε ο λαός. Η νίκη αυτή, που ραχοκοκαλιά της είναι το ΑΚΕΛ, δεν την πέτυχε μόνο το ΑΚΕΛ. Την πέτυχαν πολλοί μαζί. Κόμματα, πολίτες. Αύριο αρχίζει μια νέα μέρα. Πολλές οι δυσκολίες που θα βρούμε. Ενώνουμε τιος δυνάμεις μας. Λειτουργούμε συλλογικά με ενότητα. Στόχος η επανένωση της πατρίδας μας".



Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 Αυγούστου 1946 και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι έγγαμος με την Έλση Χηράτου. Έχει δύο κόρες και ένα γιο.

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Είναι διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006). Την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο.

Είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

Πολιτικές - Κοινωνικές Δραστηριότητες

Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Σχόλιο «Πιπεριάς»: Είναι σύμπτωση; Ισως! Πάντως ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε γ.γ. του ΑΚΕΛ το 1988. Είκοσι χρόνια μετά αναλαμβάνει τις τύχες του Κυπριακού Ελληνισμού! Οι καιροί είναι δύσκολοι για την μαρτυρική μεγαλόνησο και τον Δημήτρη Χριστόφια περιμένει ανηφόρα! Να του ευχηθούμε υγεία, κουράγιο, δύναμη και κυρίως να στηριχθεί στον "αδούλωτο κυπριακό λαό", όπως είπε και ο ίδιος!

Η Ελλάδα συγχαίρει...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Θέλω να συγχαρώ το φίλο και σύντροφο Δημήτρη Χριστόφια. Η νίκη του είναι νίκη για μια δίκαιη κοινωνία στη Μεγαλόνησο, για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο. Μια λύση που θα βασίζεται στη θέληση του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Δίνουμε την υπόσχεσή μας, ότι θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες του Κυπριακού λαού και του νέου Προέδρου του. Είμαστε αισιόδοξοι. Το Κυπριακό θα ξανατεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά, όπως πάντοτε, είμαστε στο πλευρό του Κυπριακού λαού και της Κυπριακής Κυβέρνησης».

Κ.Κ.Ε.:
«Αγαπητοί σύντροφοι Δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήριά μας για την εκλογή του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σημαντική αυτή επιτυχία, σε συνθήκες κυριαρχίας της νέας τάξης πραγμάτων, αποτελεί επιβράβευση των πολύχρονων αγώνων των κομμουνιστών της Κύπρου και φέρει οπωσδήποτε τη σφραγίδα της καθοριστικής συμβολής των μελών και φίλων του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ.
Το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα αταλάντευτα αλληλέγγυο στους αγώνες σας για να αντιμετωπίσει με επιτυχία ο κυπριακός λαός τις μεθοδεύσεις του ιμπεριαλισμού και να δικαιωθεί ο πόθος του για την επανένωση της πατρίδας του στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για να ζήσει ειρηνικά σε μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, κοινή πατρίδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους στρατούς, προστάτες και «εγγυητές». Με συντροφικούς χαιρετισμούς»

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Αγαπητέ σ. Δημήτρη, Η σημερινή σου ιστορική νίκη είναι ένα μήνυμα ελπίδας για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό. Είναι όμως και μήνυμα αισιοδοξίας για τις δυνάμεις της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε μια μικρή χώρα της Ε.Ε. η Αριστερά αλλάζει τους συσχετισμούς και αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον.
Σου ευχόμαστε από καρδιάς να πετύχεις στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις, να ανοίξεις δρόμους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, να αποδείξεις ότι μια εναλλακτική αριστερή διακυβέρνηση δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή στις δύσκολες μέρες που διανύουμε».

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Αγαπητέ σ. Δ. Χριστόφια, Όλος ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα συμμετέχει στη χαρά για τη μεγάλη σημερινή επιτυχία. Πιστεύουμε ότι σ΄ αυτή τη μεγάλη δοκιμασία για την Κυπριακή Αριστερά, να κυβερνήσει με έναν εναλλακτικό τρόπο και πρόγραμμα και να βάλει τη σφραγίδα της στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως το Κυπριακό και η συμφιλίωση ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, θα ανταποκριθείτε με πλήρη επιτυχία, δίνοντας έτσι ώθηση στο συνολικό ευρωπαϊκό αριστερό εγχείρημα».

4 comments:

Giannis_Rebelos said...

Αγαπητέ Μάκη μην φοβάσαι επιτέλους βγήκε και ένας αριστερός πρόεδρος.
Η κύπρος όμως θέλει την στήριξη και του Ελληνικού Λαού γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.
Όλα τα κόμματα τα Ελληνικά πρέπει να στηρίξουν τον Δημήτρη Χριστόφια.

Α και ρίξε κάνα βλέφαρο και στο blog μου θα με τιμούσες με την παρουσία σου

Γιάννης Ρέμπελος
Ζακυνθινός ποίητης και Ολυμπιακός

Κομσομόλος said...

Σύντροφε, ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια. Ελπίζω να βγούμε και γω και συ ψεύτες για τις ανησυχίες μας.

Το κόμμα κάτω στην Κύπρο όντως μεταλλάχθηκε. Ο αγώνας που δίνω και γω και άλλοι σύντροφοι είναι να βρει το κόμμα το "σωστό" δρόμο. Αν αποτύχουμε, βλέπουμε. Αλλά προς το παρόν είμαι ΑΚΕΛικός, και η καλύτερη μου προσφορά προς το κόμμα μου είναι να εξακολουθήσω να είμαι ΑΚΕΛικός. Αν φύγω και γω και κάποιοι άλλοι, θα παραμείνουν μόνο αυτοί που θέλουν να "τελειώνουμε" με το κυπριακό, να δεχτούμε ότι μας σερβίρουν κτλ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Proletarie

Δεν αμφισβήτησα ποτέ τις αγωνιστικές προθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των συντρόφων του ΑΚΕΛ. Φυσικά και θέλω να αποδειχθεί ότι είχα άδικο. Μακάρι ο Δημήτρης Χριστόφιας να πορευθεί με γνώμονα τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού. Μακάρι να είναι ο πρόεδρος που θα επανενώση τη Κύπρο και θα διώξει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Να ξέρεις ότι όσο μου αναλογεί (για να μην περνιέμαι και για ψώνιο...) θα στηρίξω την προσπάθεια του Χριστόφια. Καλή δύβναμη σύντροφε...

@ Γιάννη Ρεμπελο

Φυσικά και θα ρίξω ματιά στο μπλογκ σου. Τα λέμε...

Anonymous said...

ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟ...ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ...ΠΟΥ ΕΒΑΨΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΟΚΚΙΝΗ...ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟ...ΝΤΡΟΠΗ...ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ...Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ...ΜΙΛΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ