Friday, November 9, 2007

Η ομιλία Αλαβάνου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Η "Κόκκινη Πιπεριά" έχει ασκήσει "σκληρή" κριτική στις οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αλέκου Αλαβάνου. Βλέπετε πορεύεται με τον πρόεδρο του Συν εδώ και πολλά χρόνια σε κοινά μονοπάτια, βλέπε Αρδην, Συν κ.λ.π. Με λύπη (και όχι με χαρά όπως θα πίστεψαν κάποιοι...) βλέπω τον Αλαβάνο να "πηδάει" από την μια άποψη στην άλλη. Η "σκληρή" (αλλά πάντα πολιτική και ιδεολογική...) κριτική που του έκανα (και πιθανότατα θα του ξανακάνω...) μου επιτρέπει να γράψω ότι η ομιλία του την Πέμπτη το βράδυ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είχε επιτέλους κάποια στοιχεία από τον Αλαβάνο που γνωρίσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι μόνο. Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος του Συνασπισμού έγινε σοφότερος κατά την επίσκέψη του στην FYROM, πάντως η ομιλία του ήταν αντάξια ενός ηγέτη αριστερού κόμματος. Να μερικα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Όπως ξέρετε χθες το βράδυ γύρισα από επίσκεψη στα Σκόπια. Θα σας πω μια μικρή αλήθεια που είναι ένα συμβάν. Πέρασα τα φυλάκια στα σύνορα μπήκα στο έδαφος της γειτονικής δημοκρατίας και μετά από 5 λεπτά πήρα ένα μήνυμα στο κινητό μου τηλέφωνο, το άνοιξα και έγραφε ΜΚΔ δηλαδή Μακεδονία, Cosmophone και έλεγε σας καλοσωρίζουμε στο χώρο της Cosmophone κ.λπ.. Η Cosmophone είναι θυγατρική της Cosmote. Είναι μια σοβαρή επένδυση που έχει γίνει στη γειτονική δημοκρατία η οποία κινείται σε άλλο επίπεδο από την εξωτερική μας πολιτική. Που λέμε ότι όπου ακουστεί το όνομα της γειτονικής χώρας εμείς διαμαρτυρόμαστε, ζητάμε να αποβληθούν , να φύγουν ή φεύγουμε εμείς στο τέλος. Άρα έχουμε δύο πολιτικές. Μια που κάνουμε στη ζωή και την πραγματικότητα και μια που εμφανίζουμε στην κοινωνία δηλαδή στους εκλογείς».

«Δεν κάνετε σαφές στο λαό μας και στην κοινωνία μας ότι έχει σημασία η ύπαρξη αυτής της χώρας και ότι σήμερα δημιουργούνται πολλές απειλές για την ύπαρξή της την ίδια. Ξεκινώντας από το Κόσσοβο και την ενδεχόμενη μονομερή ανεξαρτησία του Κόσσοβου και από το ντόμινο το οποίο μπορεί να ακολουθήσει. Δείτε τις σημερινές εφημερίδες για τις εμπλοκές που έχουν στο αλβανικό τους τμήμα, είναι μια χώρα που έχει μικτό πληθυσμό, εμπλοκές μεγάλες τις οποίες έχουν στο αλβανικό τμήμα της επικράτειάς τους. Είναι μια χώρα που κινδυνεύει με διαίρεση, απειλείται με διάσπαση, κινδυνεύει να απορροφηθεί από άλλες μεγαλύτερες δυνάμεις. Στη μισή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να βρίσκεται η Αλβανία; Στην άλλη μισή να βρίσκεται η Βουλγαρία; Θέλουμε στα σύνορά μας μεγάλες Αλβανίες και μεγάλες Βουλγαρίες; Γιατί δεν τα λέμε αυτά; Γιατί δεν λέμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες τα πραγματικά διλήμματα, στα οποία πρέπει να παρέμβουμε».

«...Βλέπουμε επομένως ειδικά τον τελευταίο καιρό πριν και μετά της εκλογές μια σκοπιανοποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής που φάνηκε ακόμη και από τη δική σας ομιλία. Και αντιθέτως βλέπουμε να τρέχει το θέμα της Τουρκίας. Βλέπουμε την Τουρκία λόγω της γενικότερη κατάστασης να συγκεντρώνει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα λόγω του ρόλου της την περιοχή και εμείς αφήνουμε τη διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ να κυλάει. Δεν έχουμε αποτέλεσμα στο κυπριακό, δεν έχουμε βήματα στο κυπριακό, δεν έχουμε βήματα στα θέματα των σχέσεων μας στο Αιγαίο και αντιθέτως ασχολούμαστε με ένα θέμα που το ξαναλέω είναι δευτερεύων στην εξωτερική μας πολιτική. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και να βοηθήσουμε και την ελληνική κοινωνία να το καταλάβει».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Αλαβάνου ΕΔΩ

7 comments:

Greg said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Κόκκινη Πιπεριά said...

Φίλε Γκρεγκ "έκοψα" το σχόλιό σου γιατί ήταν υβριστικό (στην αρχή...). Ξαναγράψε χωρίς όμως σε παρακαλώ βρισιές. Δεν αξίζει...

Greg said...

Μπά! Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Αλαβάνο χωρίς λίγο βρίσιμο. Θά ήταν ψεύτικο.

Όποιος θέλει να ανακαλύψει όμως γιατί τον "έβρισα" (νομίζω ότι υπερβάλεις λίγο...) ας διαβάσει όλο το λόγο στο link που δίνεις.

Με αποσπάσματα μέχρι και τον Ανδριανόπουλο σου φτιάχνω πατριώτη!

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Γρεγκ

Μην υπερβάλεις (πάλι...). Δεν προσπαθώ να βγάλω κανένα πατριώτη. Από την πρώτη μέρα της "Πιπεριάς" ο στόχος μου είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων. Αυτό το σκοπό έχει και αυτό το κείμενο. Φυσικά ο καθένας διαβαζει την ομιλία και κρίνει. Αλλά πολιτική με βρισιές , "μπηχτές" και υποννοούμενα δεν γίνεται. Διαφωνώ...

Greg said...

Δεν τσακωνόμαστε! Γι' αυτό και το βρήκα στα mail και το ξαναβάζω. Απλά όπου "κούκλος" ο αναγνώστης ας βάλει ότι θέλει! Πιό σεμνός ήμουνα εγώ... σίγουρα.)

commentQ

Επειδή όμως δεν μπορεί να πάψει να είναι και "κούκλος", μια και έτσι τσίμπησε το ποσοστό στις εκλογές,

είπε επίσης:

Μιλήσατε για αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Όλον αυτό τον καιρό, η πιο προκλητική, η πιο εμπρηστική, η πιο αλυτρωτική, η πιο επεκτατική τοποθέτηση έχει γίνει από την πλευρά την ελληνική.

διαστρέβλωσε επίσης:

Ζητήματα τα οποία συζητάμε επί ώρες, καλύπτουν σελίδες των εφημερίδων, για το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος και για την ιστορία της Μακεδονίας και για όλα αυτά. Θα μπορούσαμε από μια άλλη σκοπιά, αντί να τα βλέπουμε όλα αυτά ως κίνδυνο, να δούμε ότι μια χώρα, η οποία προκειμένου να αποκτήσει ταυτότητα είναι αναγκασμένη να βρίσκει σημεία αναφοράς σε μία γειτονική χώρα, στην πραγματικότητα, δίνει τη δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διαμορφώσει δεσμούς και σχέσεις τέτοιες, που θα της δώσουν στο τέλος ασφάλεια.

ξεχρέωσε εν μέρει τ' "αφεντικά" επίσης:

Είδα τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, δημοσίων επιχειρήσεων ή σχετικά δημοσίων, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα, ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως είναι η ΑΛΦΑ, είδα πολλούς μικροεπιχειρηματίες, είδα πολλούς Έλληνες εργαζόμενους, σε έργα που γίνονται στη γειτονική δημοκρατία ή και στο Κόσσοβο, οι οποίοι ανησυχούν...

Greg said...

Και συνεχίζω:

Ένατο. Η εγκατάλειψη της Μακεδονίας, της ελληνικής Μακεδονίας.

Δηλαδή ο "κούκλος" προτείνει έμμεσα διπλή ονομασία για μας!

Και μην νομίζεις ότι το κάνει μια φορά! Πιό πάνω έλεγε:

Αποδέχεται μέσα από τις γραμμές έναν σκληρό πυρήνα αδιαλλαξίας, ειδικά στην ελληνική Μακεδονία, ο οποίος δίνει τον τόνο και στέλνει σήματα.

Κορύφωση δε και παροξυσμός πατριωτισμού δημιουργήθηκε... (στο επιτελείο του Σόρος! φυσικά) από το
μήνυμα του ΣΥΝ:

«Αντί να χτίζουμε τείχη, να χτίζουμε γέφυρες και να συναντηθούμε στο μέσον της γέφυρας. Σήμερα χρειάζεται μια Μακεδονία και μια Ελλάδα χωρίς σύνδρομα, αλλά με αυτοπεποίθηση, κι έτσι μπορεί να κάνει αξιόπιστη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και σχέσεις με τις γειτονικές χώρες».

Έ αφού αναγνωρίζει και το όνομα Ελλάδα, τον συγχωρώ... Είμαι όμως σε εγρήγορση γιατί πολύ θα ήθελε να το αμφισβητήσει! Αλέκος είναι αυτός!

παράλληλος said...

"Το γαρ πολύ του εθνικισμού
γεννά παραφροσύνη".
(Μέριλιν Καραμπελιά-Μαλατέστα)