Κάποτε ήταν ένα μεγάλο πατριωτικό κίνημα. Κάποτε υπήρχε ένας άνεμος αλλαγής στην κοινωνία μας, με λαϊκούς ήρωες και εθνικές παρεμβάσεις. Υπήρξαν οράματα και συνθήματα που συγκλόνιζαν κάθε Έλληνα. Όλα αυτά δίνονταν μέσα από το πανελλήνιο αίτημα, που διαρκεί από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
Μόνο που από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Το πατριωτικό κίνημα συντάχτηκε με την παγκοσμιοποίηση και τη νεφελώδη αόριστη ιδεολογία της σοσιαλδημοκρατίας. Ο άνεμος της αλλαγής χάθηκε μέσα σε δαιδαλώδη γραφεία των τεχνοκρατών. Τα οράματα και τα συνθήματα, αντικαταστάθηκαν από πλαστικές σημαίες και ψηφοφόρους του «καναπέ». Το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας που ανήκει στους Έλληνες, μπήκε πίσω από τις μπροσούρες που έγραφαν για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξαν εσωτερικές επαναστάσεις. Άλλοτε ονομάζονταν «ΑΣΚΕ-Καργόπουλος» (1982), άλλοτε «ΕΣΠΕ-Σ. Παναγούλης» (1985), άλλοτε «ΕΣΚ-Αρσένης» (1989), άλλοτε «ΕΡΚ-Τρίτσης» (1989), άλλοτε «ΔΗΚΚΙ-Τσοβόλας» (1995) και άλλοτε «ΔΠΕ-Χαραλαμπίδης» (1999).
Η κοινωνία άλλαξε και μαζί της και τα στελέχη του πατριωτικού λαϊκού κινήματος. Αναστήματα πολιτικής και Εθνικής διανόησης χάθηκαν. Φιλόσοφοι που γνώριζαν την πεμπτουσία της τέχνης της πολιτικής, όπως ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, οδηγήθηκαν σε απομάκρυνση. Αντικαταστάθηκαν όλοι αυτοί από γιάπηδες που βγήκαν από πανεπιστήμια της Εσπερίας, που είχαν, για την πολιτική μονοδιάστατη άποψη. Την άποψη του πρώτα τι θέλει το Κράτος και μετά του τι θέλει η κοινωνία. Ονόματα σαν των Σημίτη, Βενιζέλου, Παπαντωνίου, αίφνης διαδραμάτισαν πρωτεύοντες ρόλους, ενώ είναι σίγουρο ότι σ' άλλες εποχές το πολύ-πολύ να ήταν διορισμένοι προϊστάμενοι κάποιου υπουργείου. Όταν επέπλευσε η απολιτική ιδεολογία του αστισμού, τότε άρχισε και η κοινωνία το σκεπτικισμό. Τα όρια έγιναν δυσδιάκριτα. Μαζί μ' αυτά άρχισαν τα κρούσματα διαφθοράς και η σήψη. Εκεί προέκυψε και το πρόβλημα. Η εγκατάλειψη του σκάφους...
Πολλοί ονειροπολούν ακόμα και πιστεύουν στην ανάδυση. Προφανώς, δεν έχουν καταλάβει τι συνέβη γύρω τους. Ίσως να μη γνωρίζουν πολιτική ιστορία και την πορεία της πάλαι ποτέ Ενώσεως Κέντρου. Άλλες συνθήκες; Άλλες εποχές; Μα και τότε η Ένωση Κέντρου στο ίδιο κομμάτι της κοινωνίας στηριζόταν. Το πατριωτικό, της μεταρρύθμισης και της αλλαγής. Και οι Φιλελεύθεροι του Βενιζέλου, και η ΕΠΕΚ του Πλαστήρα, και η Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου, και φυσικά το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, με αυτόν τον τρόπο έφτασαν στην κορυφή της πυραμίδας. Η πτώση ξεκίνησε όταν το ΠΑΣΟΚ Σημίτη ξέχασε έννοιες σαν της Πατρίδας, της κοινωνίας, και της μεταρρύθμισης.
Το πιο ιστορικό κόμμα της Ελλάδος, το ΚΚΕ, μπορεί ουδέποτε να είδε την κορυφή της πολιτικής πυραμίδας, γιατί η ιδεολογία του δεν είναι στο DNA του Έλληνα, αλλά πάντα είχε μία σταθερή γραμμή. Αυτό το έσωσε και συνεχίζει και υπάρχει, παρά κάτι εκατό χρόνια. Ιστορικά άλλωστε, και το ΚΚΕ έζησε μεγάλη ακμή επί Ε.Α.Μ. όταν έλεγε «Έξω οι κατακτητές, λεύτερη πατρίδα.»
Όσο λοιπόν κι αν φαντάζει πρόωρο, το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε νομοτελειακά τον κύκλο του. Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, του πατριωτικού κοινωνικού κέντρου, δεν μπορεί όμως να σφετεριστεί από άλλο υπάρχον Ελληνικό κόμμα. Είναι ένα κομμάτι του πολιτικού χώρου, που θα περάσει εκ νέου μία περίοδο ισχνών αγελάδων. Κάποιο άλλο όνομα, κάποια άλλη ηγεσία, κάποια άλλη πινελιά, ίσως. Άλλωστε, αυτή η κολόνια του πατριωτικού κέντρου κρατά καλά από το Γαλλικό Κόμμα, και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Πηγή: Φιλελεύθερος
7 comments:
Ενδιαφέρον το άρθρο. Κρίμα όμως που προέρχεται από ένα ιστολόγιο που φασίζει και ασχολείται με τρικολόρε κόμματα όπως το ΛΑΟΣ ...
Διαφωνώ djz. Το συγκεκριμένο μπλοκ είναι καταφανέστατο ότι δεν γράφεται από κάποιο απλό οπαδό του ΛΑΟΣ αλλά από κάποιον ιδεολόγο εθνικιστή. Εκεί που γίνεται το μπέρδεμα είναι οι οικονομικές του δημοσιεύσεις που είναι πιο φιλελεύθερες και από της "Φιλελεύθερης Συμμαχίας". Πάντως το συγκεκριμμένο κείμενο για ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.
Υ.Γ. Δεν μπορώ να σου πω πως, αλλά επειδή μου έχουν πει για τον ιδιοκτήτη του μπλοκ "φιλελεύθερος", ότι ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του δημοτικού συνδυασμού, (ΠΡΟΣΕΧΕ) του νυν εκπρόσωπου τύπου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Δημάρχου Πάρου Γιάννη Ραγκούση!!! Ε ρε γυρίσματα που κάνει ο κόσμος.
Δε γνωρίζω το άτομο που γράφει στο "Φιλελεύθερο" αλλά μπορω να κρίνω από τα λεγόμενα του ότι πρόκειται για φασίστα και ακολούθως άτομο με επικίνδυνες αλλά ευτυχώς περιθωριακές ιδέες.
Τι πάει να πεί "ιδεολόγος εθνικιστής"; Ας λέμε τα πράματα όπως είναι και όχι να τα εξωραΐζουμε με παραπλανητικές εκφράσεις.
Όταν λέει:
"Και βέβαια ο Ίωνας ήταν αντιδημοκράτης. Άλλωστε καμία μεγάλη αυτοκρατορία (Ρωμαϊκή-Βυζαντινή) δεν πίστευε στο δημοκρατικό πολίτευμα."
Όταν πλέκει το εγκώμιο του φασίστα-ρατσιστή Πλεύρη που έχει γράψει βιβλία μίσους με τη μέθοδο του κόψε-ράψε από διάφορες ρατσιστικές φυλλάδες όπως το "έργο" του: "Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια"... εγώ τι να υποθέσω; Τα άτομα του λεγόμενου "εθνικιστικού χώρου" κάνουν μεγάλη ζημιά αφού με τις περιθωριακές, ακραίες και επικίνδυνες ιδέες τους δυσφημούν τους αληθινούς πατριώτες και στέκονται ανάχωμα στη δημιουργία μιας υγιούς πολιτικής κίνησης από ανθρώπους που αγαπούν τη χώρα (σέβομενοι παράλληλα τους άλλους λαούς).
Μ' ειδοποίησαν και ήρθα! Κατ' αρχήν ευχαριστώ την "κόκκινη πιπεριά" που δεν κόλλησε και δημοσίευσε το άρθρο του παλιοφασίστα που είναι με το ΛΑ.Ο.Σ. Ευχαριστώ και τον anonymous για την υποστήριξη μου(!!!)Έστω και αν με λέει πιο φιλελεύθερο και από την φιλελεύθερη συμμαχία. Αυτό και αν με πλήγωσε.. Για τον φίλο djz τώρα. Οκ φίλε, έχω όπως λες επικίνδυνες και περιθωριακές ιδέες! Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι είμαι ακόμα ζωντανός. Σ' ευχαριστώ λοιπόν. Δύο ερωτήσεις μόνο. Η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχαν δημοκρατία ή είχαν ολοκληρωτικό πολίτευμα, και με ποια λογική εσύ μου αφαιρείς το δικαίωμα να του πατριωτισμού. Τέλος πάντων, έτσι είναι αν έτσι νομίζεις. Α και κάτι τελευταίο. Γιατί σε σοκάρει η σκέψη ότι υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω σου που δεν πιστεύουν στο δημοκρατικό πολίτευμα; Αλλά και τι είναι αυτό που σε κάνει να γνωρίζεις ότι δεν αποδέχομαι την δημοκρατία. Καλά πλάκα σου κάνω. Φυσικά και πιστεύω μόνο στον Παναθηναϊκό... Για την ιστορία πάντως οι δημοκράτες είσαστε μειοψήφία. (Πλάκα σου κάνω, again)
Απλά θα γράψω ότι στην "Κόκκινη Πιπεριά" "βαζω" ενδιαφέροντα κείμενα, ανεξαρτήτως από ποιον πολιτικο χώρο προέρχονται. Το μπλοκ του "Φιλελεύθερου" έχει ενδιαφέρουσες αναλύσεις για τον χώρο της Εθνικιστικής Δεξιάς και δεν καταλαβαίνω τα "κολλήματα" ορισμένων.
Ευχαριστώ τον "Φιλελέυθερο" για τα καλά λογια και ανταποδίδω...
Μια διόρθωση. Η ΕΣΠΕ δεν έγινε το 1985 (που συμμετείχε στις εκλογές σαν 'συνεργαζόμενοι' στο ΚΚΕ) αλλά το 1984 που κατέβηκε και στις Ευρωεκλογές.
ΟΝΤΩΣ Η ΕΣΠΕ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1984. ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΠΑΔΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΙ
Post a Comment