Friday, October 12, 2007

Η άρνηση του Ιρανού

Η άρνηση ενός Γερμανού παίκτη ιρανικής καταγωγής, του Ασκάν Ντεζαγκά, να παίξει με την Εθνική ελπίδων της Γερμανίας, την Παρασκευή στο Ισραήλ, ξεσήκωσε σάλο στη Γερμανία και έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες. Η εβραϊκή κοινότητα, μάλιστα, ζήτησε τον διά παντός εξοστρακισμό του παίκτη από τις εθνικές ομάδες της χώρας. Η πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, Σαρλότε Κνόμπλοχ, πίεσε επίμονα την ομοσπονδία να τον τιμωρήσει. Πρόκειται για ισχυρότατη προσωπικότητα (είναι παράλληλα αντιπρόεδρος τόσο στο Παγκόσμιο όσο και στο Πανευρωπαϊκό Εβραϊκό Συμβούλιο). Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυρία Κνόμπλοχ είχε παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να αποκαλυφθεί το ναζιστικό παρελθόν του νομπελίστα συγγραφέα Γκίντερ Γκρας.

Το Εβραϊκό Συμβούλιο έθεσε θέμα ότι εφόσον είναι Γερμανός πολίτης έχει προσωπική ευθύνη να μεταβεί ειδικά στο Ισραήλ! «Πώς να το ανεχθείς χωρίς να χαρακτηρίσεις τη στάση αυτή ως αντι-ισραηλινή;» θα αναρωτηθεί η Σαρλότε Κνόμπλοχ. «Αρνούμενος να πάει στο Ισραήλ προέβη σε πράξη βαθιά αντιαθλητική, πράξη που στρέφεται εναντίον της ειρήνης» πρόσθεσε. Τελικά, μολονότι εκλήθη ο ποδοσφαιριστής, αποκλείστηκε από την αποστολή στο Ισραήλ. Αλλά δεν ετέθη καν θέμα μόνιμης εξαίρεσής του από τις εθνικές ομάδες της Γερμανίας. Απεναντίας, οι ομοσπονδιακοί μα και άλλοι Γερμανοί προπονητές κατανόησαν τη μη επιθυμία του να μεταβεί σε ένα τόπο στον οποίο δεν αισθάνεται ψυχικά άνετα να μεταβεί. Ο Ντεζαγκά αγωνίζεται στην ομάδα της Βόλφσμπουργκ προερχόμενος από τη Χέρτα Βερολίνου, στην οποία είχε μεταπηδήσει το 2005 και έγινε τότε ο νεαρότερος παίκτης που απέκτησε ο σύλλογος από την ίδρυσή του το 1892! Γεννήθηκε στην Τεχεράνη, μεγάλωσε όμως στο Βερολίνο και έχει τη γερμανική ιθαγένεια.

Επικαλέστηκε αρχικά λόγους «καθαρά προσωπικούς». Μιλώντας όμως τη Δευτέρα στην «Μπιλντ», υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι «πολιτικής φύσεως». Και εξήγησε: «Ολος ο κόσμος ξέρει ότι είμαι Γερμανός ιρανικής καταγωγής. Ηταν καλά γνωστό πριν απ' αυτό, ότι δηλαδή δεν επιθυμούσα να πετάξω στο Ισραήλ. Ο κόουτς (Ντίτερ Αϊλτς) μάλιστα κατανόησε το πρόβλημά μου». Και συμπλήρωσε πως δεν ήταν δυνατόν να πράξει διαφορετικά, να παίξει ποδόσφαιρο στο εβραϊκό κράτος, αγνοώντας τους δικούς του ανθρώπους που ζουν στο Ιράν. Πολλοί πήραν θέση στο ζήτημα: Χαρακτηριστικά, ο προπονητής της Εθνικής των μεγάλων, Γιόαχιμ Λεβ, σέβεται την απόφαση του ποδοσφαιριστή. «Γνωρίζω τα πολιτικά προβλήματα του Ιράν», δήλωσε στην Ντι Βελτ, «θα προτιμούσα όμως να είχε αθλητικά κριτήρια η απόφασή του». Ο πρώην βοηθός προπονητή της Εθνικής, Μίκαελ Σκίμπε, μίλησε για το λαμπρό μέλλον που προβλέπει να έχει στην Εθνική Γερμανίας ο Ντεζαγκά. Οπως όμως δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο IRNA ο πατέρας του παίκτη, Μοχάμεντ Ντεζαγκά, ο γιος του δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παίξει στην Εθνική της χώρας της οποίας είναι πολίτης, της Γερμανίας ή στην εθνική της γενέτειράς του, το Ιράν.

2 comments:

Greg said...

Ρε σιγά σιγά οι Εβραίοι θα μιλήσουν και για "καθαρότητα της φυλής"...

Anonymous said...

ΤΟ Δόγμα των Εβραίων: Όποιος μας πάει κόντρα είναι αντισημίτης. Δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ αν έχει σοβαρούς λόγους να το κάνει.

Οι Εβραίοι εδώ και χρόνια και υπό την υψηλή προστασία της υπερατλαντικής δύναμης έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Συμπεριφέρονται αλλά και δρούν σαν μπαμπούλες και τρομοκράτες.