Monday, September 17, 2007

Ας αρχίσει η... αριστερή συζήτηση...

Στο μπλογκ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δημοσιεύθηκε το παρακάτω κείμενο για την μετεκλογική κατάσταση της αριστεράς. Το κείμενο δίνει... τροφή για σκέψεις και φυσικά συζήτηση. Διαβάστε: "Οι εκλογές του 2007 τελείωσαν και τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα είναι σαφή.

Ο δικομματισμός σε καμία περίπτωση δεν ηττήθηκε.

Καψαλίστηκε ναι μεν όπως θα έλεγε κι ο Βύρων Πολύδωρας, αλλά με συνολικό ποσοστό 79,94% σίγουρα δεν ηττήθηκε.

Πληγώθηκε, και η επίθεσή του θα είναι σίγουρα πιο άγρια από εδώ και πέρα.

Η αριστερά ενισχύθηκε σημαντικά και το συνολικό της ποσοστό έφτασε το 14,98%, με περισσότερους από 1.000.000 πολίτες να στρέφονται προς αυτήν.

Το μήνυμα προς την Αριστερά ήταν σαφές. Ενότητα στην δράση.

Κάποιοι το έχουν καταλάβει και κάποιοι όχι. Κάποιοι, ενώ το έχουν καταλάβει (έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα λεγόμενα τους), είτε λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων είτε λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, κάνουν ότι δεν άκουσαν.

Η Αλέκα Παπαρήγα προεκλογικά κάλεσε τους πολίτες να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν έχουν ιδεολογική συγγένεια μαζί του, ακόμα κι αν διαφωνούν, γιατί μόνο η Αριστερά μπορεί να περιφρουρήσει τις κοινωνικές κατακτήσεις και να διεκδικήσει νέες.

Ζήτησε, πολύ σωστά, ενίσχυση και συμμετοχή στη δράση, πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις και εντάξεις, και απ' ότι δείχνουν τα αποτελέσματα το πέτυχε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό.

Το ίδιο ζήτησαν το ΜΕ.ΡΑ και η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α με λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα βέβαια, αλλά και με πολύ λιγότερα μέσα στη διάθεση τους.

Το ίδιο έπραξε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Έπραξε κι όχι ζήτησε, γιατί βρέθηκαν σ' ένα κοινό ψηφοδέλτιο, απέκτησαν δηλαδή κοινή φωνή και κοινή δράση πολιτικοί χώροι που ιδεολογικά δεν συγκλίνουν, π.χ. η ΚΟΕ και το ΔΗΚΚΙ.

Ο στόχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν ήταν, και όλοι ελπίζουμε να μην γίνει, η ιδεολογική σύγκλιση ή η απορρόφηση των συνιστωσών του στον Συνασπισμό.

Ο στόχος ήταν και πρέπει να παραμείνει η κοινή δράση της κοινωνικής αριστεράς.

Το άθροισμα των ποσοστών της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας στις φετινές εκλογές είναι 14,98%.

Μια κοινή κάθοδος της Αριστεράς στις εκλογές, όχι σαν ένα κόμμα, αλλά σαν κοινή πλατφόρμα δράσης, θα είχε σίγουρα κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά άρα και δυνατότερη φωνή, και δεν πιστεύω ότι κάποιος σε όποιο χώρο και να ανήκει θα είχε αντίρρηση σε αυτό.

Ένα τέτοιο σχήμα θα απελευθέρωνε μεγάλα τμήματα της κοινωνικής αριστεράς που βρίσκονται εγκλωβισμένα στον δικομματισμό.

Ένα τέτοιο σχήμα θα δυνάμωνε τη δικιά μας φωνή.

Έχω ξαναπεί και δεν θα κουραστώ να το λέω σε όλους τους τόνους:

Η κοινή εκπροσώπηση της αριστεράς, δεν ακυρώνει τις δυνάμεις που τη συγκροτούν, ούτε τις διαφορετικές επιμέρους απόψεις και ιδεολογικές θέσεις. Αντίθετα τις προβάλλει και διευκολύνει το διάλογο, το πλαίσιο δηλαδή μέσα στο οποίο η αριστερά, ως στοιχείο προόδου και εξέλιξης, θα έπρεπε να κινείται.

Σε μια ιδανική ενιαία αριστερά, οι ιδεολογικές θέσεις κι οι διαφορές θα είναι διακριτές, τα κόμματα, οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες θα λειτουργούν αυτόνομα, όλοι όμως θα συμμετέχουν σ' έναν ενιαίο πόλο και θα βρίσκονται ενωμένοι στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Σε μια ιδανική ενιαία αριστερά δεν θα υπάρχουν μέλη, δεν θα υπάρχει καθοδήγηση, δεν θα υπάρχει πειθαρχικό, γιατί όλα αυτά δεν έχουν θέση σε μια κοινωνική τάξη.

Ας κρατήσουν τα κόμματα της αριστεράς την οργάνωση τους, το ιδεολογικό status quo τους και τα κεκτημένα τους, ας δώσουν όμως σ' εμάς να την ευκαιρία ν' αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια καλύτερη κοινωνία.

Αν οι ηγεσίες της Αριστεράς επαναπαυθούν στα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν η πορεία τους θα είναι αντιστρόφως ανάλογη. Η κοινωνία δοκιμάζει την Αριστερά και ζητάει αλλαγή νοοτροπίας.

Οι εκλογές του 2007 θα πρέπει να γίνουν η αφετηρία για την ουσιαστική αλλαγή του τοπίου στη χώρα.

Φάνηκε ότι είναι εφικτό.

Η ιστορική και κοινωνική ευθύνη ανήκει στις ηγεσίες των αριστερών κομμάτων και σχημάτων".

* Το ΚΚΕ έκανε την πρώτη αποτίμηση του (πολύ καλού για το κόμμα...) εκλογικού αποτελέσματαος. Μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ
* Η άποψη του ΚΚΕ (μ-λ) ΕΔΩ, του ΣΕΚ (ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α) ΕΔΩ, του ΕΕΚ (ΜΕ.Ρ.Α.) ΕΔΩ, του ΑΣΚΕ ΕΔΩ, των Οικολόγων - Πράσινων ΕΔΩ
* Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΩ

2 comments:

Argirisp said...

μακη διαφωνω σε πολλα απο τα πιστευω σου αλλα επειδη σε σεβομαι και πιστευω οτι οι ανθρωποι ερχονται πιο κοντα μεσα απο τις διαφορες τους, επετρψε μου να πω κατι: η αριστερα κερδιζει στο ημιχρονο.το ματς θα κριθει στις επομενες εκλογες με το αν θα διατηρησει τα ποσοστα της(ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ). πολυ σωστα αναφερεις οτι τα δυο κομματα πηραν 70% αρα ο δικομματισμος υπάρχει.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Φίλε Αργύρη συμφωνώ μαζί σου ότι οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά μέσα από τις διαφωνίες τους. Αν πρόσεξες το κείμενο είναι από το μπλογκ "Υπερτασική Αριστερά", θεώρησα ότι βοηθάει στη κουβέντα γι' αυτό το δημοσιευσα. Καλό είναι να κουβεντιάσουμε, ψύχραιμα, για την Αριστερά αλλά και το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα.