Tuesday, September 18, 2007

"Τούρκος να' ναι κι όποιος να' ναι"

Με τίτλο "Μεγάλη ανατροπή στη Θράκη", ο Σταύρος Τζίμας έγραψε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένα πολύ καλό ρεπορτάζ για το πως ψήφισε η Μουσουλμανική μειονότητα. Γράφει ο Στ. Τζίμας: "Το «αόρατο» σύστημα χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας, ή αλλιώς το «βαθύ κράτος», συνέβαλε αποφασιστικά στο να γίνει η μεγάλη ανατροπή στη Θράκη και να χάσει την πρωτιά της η Νέα Δημοκρατία. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: το όλο σύστημα, που παραδοσιακά ελέγχει και καθοδηγεί, μέσω υπόγειων διαύλων, τις πολιτικές συμπεριφορές των απλών μειονοτικών, δεν επέλεξε ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα. Απλώς κατηύθυνε έτσι τις ψήφους ώστε να εκλεγούν και στην Ξάνθη και στην Ροδόπη συγκεκριμένοι μειονοτικοί υποψήφιοι με αποτέλεσμα να ανατραπούν οι ισορροπίες και να έρθουν τα πάνω κάτω. Η κατεύθυνση του σκληρού πυρήνα των μειονοτικών και του κέντρου, που κινεί πίσω από αυτόν τα νήματα, ήταν να εκλεγούν τρεις βουλευτές, δύο στη Ροδόπη και ένας στην Ξάνθη. «Τούρκος να ’ναι κι όποιος να ’ναι», ήταν το σύνθημα που μεταδιδόταν στα χωριά και τους μαχαλάδες και όπως αποδείχθηκε οι εκλογείς πειθάρχησαν.
Ετσι, εξελέγησαν δύο μουσουλμάνοι με το ΠΑΣΟΚ, ο ιμάμης και στέλεχος του κόμματος του εκλιπόντος φανατικού Αχμέτ Σαδίκ, κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν στη Ροδόπη και ο γιατρός και πρώην πρόεδρος της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» κ. Τσετίν Μαντρί. Οι δυο τους θεωρούνται ακραίων τάσεων, λαϊκιστές, μη γνώστες των πραγματικών προβλημάτων της μειονότητας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επανεξελέγη ο μετριοπαθής και νηφάλιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη κ. Ιλχάν Ιλχάν μολονότι έλαβε περισσότερες ψήφους από το 2004. Και αυτό γιατί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχασε την πρωτιά στο νομό, με τη «συνδρομή» του ΛΑΟΣ και του κόμματος του κ. Στέλιου Παπαθεμελή, που της αφαίρεσαν σημαντικό και καθοριστικό, όπως αποδείχθηκε, αριθμό ψήφων. Οσο για την Ξάνθη για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία χάνει την πρωτιά μετά τη μεταπολίτευση, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων στη μεθοδευμένη κατεύθυνση του συμπαγούς όγκου των μειονοτικών ψηφοφόρων προς τον κ. Μαντρί, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: ότι οι μειονοτικοί υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος δεν έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης στους μουσουλμάνους. Ολα αυτά βεβαίως δίχως να ανοίξει ουδεμία συζήτηση γύρω από τα ζέοντα ζητήματα της μουσουλμανικής κοινωνίας και ειδικά αυτό των καπνών στην ορεινή Ροδόπη, που αποτελεί μονοκαλλιέργεια για χιλιάδες οικογένειες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μειονοτικές. Για την ιστορία: στην Ξάνθη και στη Ροδόπη εξελέγησαν βουλευτές, εκτός των προαναφερθέντων μειονοτικών, οι κ. Αλέξανδρος Κοντός (Ν.Δ.), Παναγιώτης Σγουρίδης (ΠΑΣΟΚ), Ευρυπίδης Στυλιανίδης (Ν.Δ.) και Γιώργος Πεταλωτής (ΠΑΣΟΚ)".


Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/09/07

2 comments:

Greg said...

Κι' εγώ που νόμιζα ότι λειτουργούσε ο πολυπολιτισμός στην ένδοξη χώρα μας!

Γιατί έτσι οι φίλοι μας οι Μουσουλμάνοι;
Που μας δώρισαν τα χρώματα, τ' αρώματα και τις γεύσεις τους.

Φειδίας said...

Δηλαδή στους 152 της Ν.Δ. δεν συμπεριλαμβάνεται κανείς αυτοπροσδιοριζόμενος «τούρκος»; Πάλι καλά, θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα, εάν γίνομαι κατανοητός...

(Εκείνοι οι Πομάκοι που τούς τρομοκρατούν οι γκρίζοι λύκοι τί γινονται, γι' αυτούς ενδιαφέρεται κανείς; )