Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η παραίτησή του έγινε «για λόγους πολιτικής ηθικής» και ότι δεν διαφώνησε με την πολιτική της Κυβέρνησης ή του Προέδρου. Αντίθετα, «αυτήν την πολιτική υπηρέτησα, στήριξα και στηρίζω». Επανέλαβε ότι η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και Τάσσου Παπαδόπουλου έπρεπε να συνεχιστεί γιατί «χρωστούσαν αυτήν την προοπτική στην Κυπριακή κοινωνία» και ότι η τριμερής συνεργασία αναχαίτισε και ανέτρεψε τη δεκαετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ με όλα τα αρνητικά δεδομένα που αυτή συσσώρευσε στον τόπο». Ανέφερε ότι άκουσε με προσοχή όλα όσα του είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά τα πλείστα των ερωτημάτων του «παρέμειναν και παραμένουν, δυστυχώς αναπάντητα» ενώ για εκείνα στα οποία πήρε απαντήσεις δεν έμεινε ικανοποιημένος. Παράλληλα, όταν συναντήθηκαν, είπε, οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί. Οι ανησυχίες και προβληματισμοί του, συνέχισε, έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του Κυπριακού, τις προοπτικές για το μέλλον της Κύπρου αλλά και με τις προοπτικές του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, «ούτε και αμφισβητώ τις ικανότητες και δεξιότητες του Δημήτρη Χριστόφια», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα δώσει και άλλες μάχες με τον κόσμο της Αριστεράς που τον τίμησε με τη ψήφο και την αγάπη του.
Ωστόσο, «δεν έχω πειστεί για την ορθότητα της απόφασης της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για διεκδίκηση της Προεδρίας σ'αυτή τη φάση''. Κατά τον κ. Λιλλήκα, έγιναν «λανθασμένες εκτιμήσεις και χειρισμοί» και «χωρίς κυβερνητική κρίση οδηγηθήκαμε σε πολιτική κρίση» και η ηγεσία του ΑΚΕΛ, στο κορυφαίο αυτό ζήτημα, αντιγράφει και αναπαράγει ανυπόστατα και μειωτικά επιχειρήματα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας την άποψη πως οι πραγματικοί λόγοι της απόφασης του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές έχουν τη ρίζα τους στο Δημοψήφισμα.
«Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το περίεργο και ανησυχητικό φαινόμενο η υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια να τυγχάνει στήριξης από ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ, από πρώην στελέχη του ΑΔΗΣΟΚ που οδήγησαν το ΑΚΕΛ στην περιπέτεια του 1985 και στη διάσπαση του 1991 και τα οποία ήταν και παραμένουν οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν», είπε.
No comments:
Post a Comment