Η τρόικα μετά την επίσκεψη στο Βελιγράδι θα μεταβεί αύριο στην Πρίστινα, όπου θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους των θεσμών του Κοσόβου. Μαζί με τους διαμεσολαβητές της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο στο Βελιγράδι και την Πρίστινα θα ταξιδέψει και ένας ειδικός του UNOSEK, του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο, κ. Μάρτι Αχτισάαρι. Ο εκπρόσωπος του UNOSEK, κ. Ρεμί Ντούρλο, δήλωσε ότι ο εμπειρογνώμονας στις συνομιλίες θα μετάσχει μετά από αίτημα της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν η ομάδα του κ. Αχτισάαρι θα συμμετάσχει στη νέα διαπραγματευτική διαδικασία.
Η άφιξη της τρόικας στη σερβική πρωτεύουσα εντάσσεται στις προετοιμασίες για την έναρξη της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο. Η κυβέρνηση της Σερβίας ζητά οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη θέση αυτή στηρίζει ο Ρώσος διαμεσολαβητής, κ. Μπότσαν Χαρτσένκο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι συμβιβασμός μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο κ. Μπότσαν Χαρτσένκο διατύπωσε τη θέση ότι η Ομάδα Επαφής συμμετέχει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο θέμα του Κοσόβου, αλλά η όλη διαδικασία παραμένει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανός διπλωμάτης, κ. Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, δήλωσε ότι η «τρόικα» θα προσεγγίσει το πρόβλημα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, από τη στάση που τήρησαν ο ΟΗΕ και ο Μάρτι Αχτισσάρι, καθώς θα αφήσει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να διατυπώσουν ιδέες για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου.
«Λάβαμε εντολή ως τρόικα να έχουμε διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο των δύο πλευρών και να μην υποβάλουμε προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς θα ζητήσουμε από τις δύο πλευρές να καταθέσουν τις προτάσεις τους», τόνισε ο κ. Ίσινγκερ στο BBC.Ο κ. Ίσινγκερ εκτίμησε ότι βασικό ρόλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις πρέπει να έχει η διπλωματία, επειδή, όπως τόνισε, «ακόμη και στην περίπτωση που η κατάσταση φαίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη και όταν οι δύο πλευρές υιοθετούν αντίθετες απόψεις, τίποτα δεν είναι αδύνατον». Όμως, υπογράμμισε, αυτό εξαρτάται από την καλή θέληση των δύο πλευρών.Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, κ. Φρανκ Βίσνερ, ανήγγειλε ότι η «τρόικα» μετά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των αρχών του Βελιγραδίου και του Κοσόβου θα υποβάλει έκθεση με τα συμπεράσματά της στην Ομάδα Επαφής.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Σερβίας υπέβαλε στους πρέσβεις των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής στο Βελιγράδι και στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν πρόταση με έξι κανόνες διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Πρώτον, να είναι το καθεστώς του Κοσόβου το πρωταρχικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, δεύτερον να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες και τρίτον, χωρίς αυστηρό χρονικό περιορισμό. Επίσης το Βελιγράδι ζητά η πρόταση του κ. Αχτισάαρι να μην αποτελέσει βάση για τις συνομιλίες, η διαδικασία να τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις να ληφθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την άλλη πλευρά, η διαπραγματευτική ομάδα της Πρίστινας, παρ΄ ότι οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες, δηλώνει ότι και στις νέες διαπραγματεύσεις θα παρουσιάσει την ίδια πλατφόρμα που παρέδωσε στον κ. Αχτισάαρι το 2005 και ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Ο εκπρόσωπος της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας δήλωσε η πλατφόρμα βασίζεται σε τρεις αρχές - επιμονή στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και στην πρόταση του κ. Αχτισάαρι για το καθεστώς του Κοσόβου. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο και της «τρόικα» που θα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τεχνικής φύσης ζητήματα. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία της «τρόικα» με την Ομάδα Επαφής και τον τρόπο ενημέρωσης της Ομάδας Επαφής για το έργο της «τρόικα» και την πρόοδο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Πηγη: Α.Π.Ε. www.ana.gr
No comments:
Post a Comment