Monday, August 6, 2007

Χιροσίμα 1945

Η Καμπάνα της Ειρήνης χτύπησε μέσα σε απόλυτη σιωπή στις 8:15 τοπική ώρα της Δευτέρας στη Χιροσίμα, στην 62η επέτειο της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας στην Ιστορία. Η πολιτική ηγεσία, φιλειρηνικές οργανώσεις και χιλιάδες κόσμου διατράνωσαν ξανά την αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα. Στις 6 Αυγούστου 1945 έχασαν ακαριαία τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι· τρεις μέρες αργότερα, ο πυρηνικός όλεθρος θα «σκότωνε» και το Ναγκασάκι.
Εξήντα δύο χρόνια μετά τον πυρηνικό όλεθρο η πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας, φιλειρηνικές οργανώσεις, και χιλιάδες κόσμου επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα.
Περίπου 45.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μέσα σε απόλυτη σιωπή στις 08:15 (02:15 ώρα Ελλάδος) στο Πάρκο της Ειρήνης. Όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 8:15, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, οι καμπάνες χτύπησαν για μία ακόμη φορά πένθιμα και χιλιάδες άσπρα περιστέρια πέταξαν στον ουρανό.
«Η αποφασιστικότητά μου να εμποδίσω την επανάληψη μίας παρόμοιας τραγωδίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ» τόνισε ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε στην ομιλία του.
«Επαναλαμβάνω την υπόσχεσή μου να τηρήσω στο ακέραιο τις τρεις αντιπυρηνικές αρχές [σ.σ. βάσει των οποίων στην Ιαπωνία απαγορεύεται η κατασκευή, κατοχή πυρηνικών όπλων και υποδοχή στο έδαφός της τέτοιων εξοπλισμών]» προσέθεσε ο Αμπε.
Πέρυσι, μέλη του περιβάλλοντος του συντηρητικού πρωθυπουργού είχαν υπαινιχθεί πως θα ήταν πρόσφορο να εξετασθεί το ενδεχόμενο να κατέχει πλεον και η Ιαπωνία πυρηνικά όπλα, έπειτα από τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα.
Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης, ο φιλειρηνιστής δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα κατήγγειλε τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, υποδεικνύοντας σαφώς τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τα ανθρώπινα όντα βρίσκονται ακόμη υπό την απειλή της καταστροφής διότι ένας μικρός αριθμός από οπισθοδρομικούς ηγέτες στρέφουν την πλατη τους στην πραγματικότητα της ατομικής βόμβας και στα μηνύματα των επιζώντων» υπογράμμισε.

2 comments:

Anonymous said...

Ελπίζω στο ανακαινισμένο και ρετ(π)ουσαρισμένο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' δημοτικού να μαθαίνουν τα παιδιά μας ποιοί έριξαν τις βομβες σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι.

ikonikos said...

Έγκλημα τεραστίων διαστάσεων το οποίο στρατηγικά οδήγησε την Ιαπωνία στην άμεση συνθηκολόγηση...

Αλλά είναι μόνο πρόβλημα τα πυρηνικά όπλα;Μήπως είναι όλες οι μέθοδοι του πολέμου και τα οπλικά συστήματα; Τη "διαβάθμιση" των εγκλημάτων την κάνουμε μόνο σε "αριθμό νεκρών"; Μήπως αυτά μας οδηγούν σε συμψηφισμούς ή σχετικοποιήσεις των στρατιωτικών εγκλημάτων μέσα σε ένα πόλεμο;

Και τελικά μήπως αυτό μας κάνει να παρακάμπτουμε το τερατώδες πολιτικό ΕΓΚΛΗΜΑ, το απόλυτο, το ανεπίτρεπτο, το ολοκληρωτικό που ήταν ο πόλεμος αυτός καθ' αυτός και η κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας ενός έθνους; Και συμβάντα τραγικά μέσα σε έναν πόλεμο όπως αυτό είναι τα αναπόφευκτα παρεπόμενα του;

Δεν ξέρω..Μήπως παίζουμε το παιχνίδι τους εν τέλει;