Friday, June 29, 2007

Η αποτυχία του Μπους δεν συγκρίνεται με καμία άλλη...

Ένα πρωί, ο βασιλιάς ξύπνησε και ήταν γυμνός. Αδύνατο να πει κανείς ποια ακριβώς μέρα συνέβη αυτό, να δείξει μια συγκεκριμένη στιγμή, ένα συγκεκριμένο γεγονός. Απλώς, μια μέρα, όλοι κατάλαβαν ότι η προεδρία του Τζορτζ Μπους είχε καταρρεύσει. Τα σημάδια είναι φανερά παντού. Εκείνος ο παρουσιαστής του NBC, που ανήγγειλε το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία μόνο το 29% των Αμερικανών βλέπουν θετικά τον Μπους.
Eκείνο το άρθρο της Ουάσινγκτον Ποστ, που ξεκινούσε έτσι: «Ο πρόεδρος Μπους ήλθε γονατιστός στη Γερουσία, με μια αξιοπιστία τόσο μειωμένη ώστε.» Εκείνος ο Δημοκρατικός βουλευτής, που χαρακτήριζε τον αμερικανό πρόεδρο «χαϊδεμένο παιδί».Η εκείνος ο πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και πάντα φίλος του Ντικ Τσέινι, που σε ερώτηση αν ο Μπους πρέπει να αποπεμφθεί από την προεδρία απαντά: «Φυσικά. Αν ένας πρόεδρος παραπέμφθηκε σε μια διαδικασία με στόχο την αποπομπή επειδή είχε σεξουαλικές σχέσεις με μια μαθητευόμενη, τι θα πρέπει να γίνει μ'έναν πρόεδρο που παραβιάζει σκόπιμα το νόμο;» Ο Μίκι Εντουαρντς - αυτό είναι το όνομα του πρώην βουλευτή που σήμερα είναι καθηγητής στο Πρίνστον - γράφει ένα βιβλίο με τον χαρακτηρισιτκό τίτλο: «Πώς ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα εγκατέλειψε το Σύνταγμα και έχασε την ψυχή του».
«Ο Μπους δεν είναι ένα lame duck (ένα βουλιαγμένο παπί, δηλαδή ένας άνθρωπος σε δύσκολη θέση), αλλά ένα dead duck (ένα νεκρό παπί). Γύρω του ξεσπούν συνεχώς σκάνδαλα», επισημαίνει ο Τζέιμς Θέρμπερ, ειδικός για την προεδρία και το Κονγκρέσο στο American University. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι αναλυτές δυσκολεύονται πλέον να κάνουν συγκρίσεις. Με τον Ρίτσαρντ Νίξον; Η κατάρρευση του Μπους «δεν αποτελεί μια σαιξπηρική αποτυχία» όπως ήταν εκείνη του «Slick Dick», γράφει ο Φρανκ Ριτς στους Νιου Γιορκ Τάιμς. Ο σημερινός πρόεδρος είναι τόσο ασήμαντος, ώστε δεν μπορεί κανείς ούτε να τον μισήσει, όπως είχε γίνει με τον Νίξον.Με τον Λίντον Τζόνσον; «Ακόμη και στις χειρότερες στιγμές του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Τζόνσον ήταν πανίσχυρος, είχε το Κονγκρέσο μαζί του», επισημαίνει ο Θέρμπερ.
«Αυτή τη φορά αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση πρωτοφανούς αδυναμίας, με έναν πρόεδρο που έχει πάρει τη χειρότερη απόφαση εξωτερικής πολιτικής σε όλη την ιστορία της χώρας και μια Αμερική που αποτελείται από αδύναμα κόμματα και ισχυρά λόμπι, όπου η κεντρική εξουσία έχει εξαφανιστεί. Σε ένα μονοπολικό κόσμο όπου κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη».
Σε αυτό το κλίμα, σχολιάζει ο ανταποκριτής του Νουβέλ Ομπζερβατέρ, οι γλώσσες έχουν αρχίσει να λύνονται, ακόμη και στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών. Μιλούν για προώθηση πιστών «μπουσικών» στον τομέα της δικαιοσύνης, περιγράφουν τα επανειλημμένα ψέματα του υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες, καταγγέλλουν την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί οποιαδήποτε κριτική. «Τους έλεγα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μόνο ένα πρόβλημα μηνύματος, αλλά ότι πρέπει να αλλάξουν και το περιεχόμενο της πολιτικής τους», λέει ο Πράις Φλόιντ, που συνεργάστηκε στο παρελθόν με την Κάρεν Χιουζ, δεξί χέρι του Μπους. «Η απάντησή τους ήταν: Shut up! (Σκάσε!)»Τώρα που ο φόβος της 11ης Σεπτεμβρίου έχει περάσει, οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν πια τις ψευδο-αλήθειες που τους σερβίρει ο Λευκός Οίκος. Στο θέμα του Ιράκ, δεν πιστεύουν τον πρόεδρό τους όταν τους λέει ότι για να νικήσει την τρομοκρατία χρειάζεται περισσότερους στρατιώτες: 6 στους 10 Αμερικανούς λένε ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί με αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας. Ενοχλεί ακόμη και ο θρησκευτικός χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης. Όταν ο Αλ Γκορ καταγγέλλει ότι «με την εξτρεμιστική Δεξιά έχουμε μια πολιτική ομάδα μεταμφιεσμένη σε θρησκευτική αίρεση» και ότι «επικεφαλής αυτής της αίρεσης είναι ο ίδιος ο πρόεδρος», ουσιαστικά εκφράζει αυτό που λένε οι περισσότεροι συμπατριώτες του.Είναι αρκετό να ρίξει κανείς μια ματιά στους τίτλους των βιβλίων που βρίσκονται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, για να καταλάβει ότι η χώρα έχει πάρει υπερβολική δόση: «Ο Θεός δεν είναι μεγάλος», «Η Ψευδαίσθηση του Θεού», «Η δίκη του Θεού», «Θεός: μια χαμένη υπόθεση». Η αποτυχία του προέδρου είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση του empeachment, έστω κι αν ο Μπους βρίσκεται στο τέλος της θητείας του. Όπως δείχνει άλλωστε πρόσφατη δημοσκόπηση, με αυτό συμφωνεί το 39% των Αμερικανών.

Πηγή: ΑΠΕ www.ana.gr Le Nouvel Observateur

No comments: