Monday, May 28, 2007

Υπάρχουν... Μαυρογιαλούροι στην αριστερά;

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Νομίζω ότι είναι ολοφάνερο. Ο Καραμανλής τρέχει στην Αυστραλία για να... θυμίσει στους εκεί Ελληνες μετανάστες ότι τους... θυμάται. Ο George Παπανδρέου κάνει... προγραμματικό συνέδριο, με τον Λεωνίδα Κύρκο πρώτη μούρη (αχ βρε Λεωνίδα, αχ...) και ανακοινώνει πως θα κυβερνήσει. Ξέρουμε, ξέρουμε... Ο Καρατζαφέρης ετοιμάζεται να πάρει... μεταγραφή τον Μαντούβαλο, ενώ ο Στέλιος Παπαθεμελής ετοιμάζει συνέδριο της Δημοκρατικής Αναγέννησης στη (που αλλού;) Θεσσαλονίκη! Και η Αριστερά; Γι’ αυτήν έχουμε κάνει... ρεπορτάζ! Ας ρίξουμε μια ματιά στις μέχρι σήμερα εξελίξεις και διεργασίες σε όλο το φάσμα της ελληνικής αριστεράς!

Ολα καλά στον Περισσό!

Αν εξαιρέσουμε ότι ο ιστορικός Απόλλων Αθηνών, που εδρεύει στη Ριζούπολη, λίγα μέτρα από τον Περισσό υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο ερασιτεχνικό, όλα τα άλλα είναι μια χαρά στη περιοχή. Το κόμμα (ένα είναι το κόμμα...) είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για την εκλογική μάχη. Το ΚΚΕ έχει αποφασίσει να κάνει μόνο την επανάσταση, έτσι ώστε και μόνο του να οικοδομήσει την σοσιαλιστική Ελλάδα. Εξάλλου που να μπλέκεις με αναθεωρητές, σοσιαλδημοκράτες και αριστεριστές. Τέτοια έκανε ο Λένιν το 1917 και μετά είδε και έπαθε για να ξεμπλέξει. Το ΚΚΕ έχει και τον τρόπο, αλλά και την μέθοδο για την επανάσταση. Κάτι σαν το λυσσάρι που είχαμε στο γυμνάσιο για τα μαθηματικά. Γι’ αυτό όποτε και αν γίνουν οι εκλογές το ΚΚΕ θα κατέλθει στη «μάχη» με τις σημαίες του. Στον Περισσό δεν λένε μισόλογα. Στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είχαν δημιουργήσει... ριζοσπαστικό μέτωπο με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Στις βουλευτικές εκλογές κάτι τέτοιο δεν... προβλέπεται, καθώς το ΔΗΚΚΙ ζήτησε τρεις βουλευτές και ψηφοδέλτιο που θα λέγετε ΚΚΕ – ΔΗΚΚΙ. Η Κομμ. Ανανέωση και η Παρέμβαση μάλλον θα συνεργαστούν και πάλι, αλλά χωρίς πολλές φανφάρες τύπου... ΣΥΡΙΖΑ! Βέβαια το ΚΚΕ έχει ένα πλεονέκτημα, για όποιον επιλέξει να το ψηφίσει. Στη παρούσα φάση η ψήφος θα μείνει στον... Περισσό! Κάτι είναι και αυτό!

Στη Πλατεία Κουμουνδούρου...

Ο κομαντάτε Αλαβάνος δηλώνει σ’ όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (και ουχί ο ΣΥΝ...) θα είναι ενισχυμένος στη νέα βουλή. Ναι σύντροφε Αλέκο θα είναι ενισχυμένος, αλλά ποιοι θα αποτελούν την κοινοβουλευτική του ομάδα; Μήπως η πλειοψηφία της θα είναι... ΣΥΝ και όχι ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει με την σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα; Στη Κουμουνδούρου (μέχρι να ετοιμαστούν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια, απέναντι από την ταβέρνα Γιάντες θα είναι...) η αισιοδοξία είναι διάχυτη. Οχι βέβαια σ’ όλους τους ορόφους! Ο πρόεδρος και το αριστερό ρεύμα δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει ενωμένος (και ενισχυμένος) στις εκλογές. Ισχύει αυτό; Μάλλον όχι, αν και φαίνεται ότι με τις βουλευτικές έδρες κάπως φτιάχθηκαν τα πράγματα αφού ο Γιάννης Μπανιάς θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας (με ελπίδες εκλογής αν ο συνδυασμός πιάσει γύρω στο 3,8% και δεν μπει ο Καρατζαφέρης στη βουλή), ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας θα «βγει» στην Α’ Πειραιά. Η ΚΕΔΑ (ότι έχει απομείνει δηλαδή...) έχει πολλά προβλήματα μετά την αποχώρηση του Μήτσου Κωστόπουλου (ο οποίος με ένα «σκληρό» κείμενο κατήγγειλε τον Συν, αλλά και ΑΚΟΑ, ΚΟΕ). Προς το παρόν δηλώνει ότι μετέχει στη Πρωτοβουλία, αλλά όχι στον ΣΥΡΙΖΑ!!! Η ΑΚΟΑ έχει εσωτερικά προβληματάκια, αλλά η πλειοψηφία εμμένει στην συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τροτσκιστικές ΔΕΑ και «Κόκκινο» θα είναι κανονικά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανόλη Γλέζου. Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) που εδώ και μήνες συζητά με τον ΣΥΝ (ξεχωριστά...), ενώ μετέχει στην Πρωτοβουλία για την Συσπείρωση της Αριστεράς έχει το εξής προβληματάκι. Η ηγεσία της θέλει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικό κομμάτι όμως της οργάνωσης εκφράζει αντιρρήσεις. Τη λύση αναμένεται να δώσει το επερχόμενο συνέδριο της ΚΟΕ στα μέσα του Ιούνη. Αυτά από την Κουμουνδούρου; Οχι βέβαια έχουμε κι’ άλλα. Την ώρα λοιπόν που ο κομαντάντε Αλαβάνος προσπαθεί να ετοιμάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Νίκος Κωνσταντόπουλος από τις σελίδες της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (κεντρικό όργανο της Εκσυγχρονιστικής πολιτικής στην Ελλάδα...) εξαπολύει την.. άποψη του: «Τόσο ο ΣΥΝ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, εάν θέλουν μια πολιτική διαφορετική από το σχέδιο της ΝΔ οφείλουν να πουν ποια είναι αυτή η πολιτική, από ποιους μπορεί να επιδιωχθεί και με ποια πλειοψηφία θα εφαρμοστεί». Περιμένετε έχει και συνέχεια: «Επίσης στο ακραίο ενδεχόμενη μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές το δίλημμα που θα προκύψει αφορά και τον ΣΥΝ γιατί αφορά τη κοινωνία: Σύμπραξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπως από τώρα προωθείται εξωθεσμικά ή άλλη εναλλακτική προοδευτική λύση;». Είπατε κάτι; Απλά να θυμίσει ο κομαντάτε Αλαβάνος στον κύριο Νίκο ότι ΣΥΝ στη βουλή ΔΕΝ υπάρχει!

Εκτός των τειχών...

Στην Ακρα Αριστερά (έτσι πάντα μ’ άρεσε να αποκαλώ την εξωκοινοβουλευτική αριστερά) επικρατεί.... οργασμός! Προτάσεις επί προτάσεων πέφτουν στο τραπέζι. Ολες με κοινό παρανομαστή την κοινή εκλογική κάθοδο της Ακρας (ριζοσπαστικής, επαναστατικής, αντικαπιταλιστικής κ.ο.κ.) Αριστεράς. Βέβαια κάθε οργάνωση ζητά την κοινή κάθοδο με τον δικό της... «ενωτικό» τρόπο! Το ΝΑΡ, ουσιαστικά ζητά από τις υπόλοιπες οργανώσεις να πλαισιώσουν το ΜΕτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς που «συντηρεί» εδώ και χρόνια με το ΕΕΚ, το ΕΚΚΕ, την ΑΚΟΣ και τους Οικολόγους Εναλλακτικούς. Κάτι που βρίσκει ουσιαστικά αντίθετες τις υπόλοιπες οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν το ΜΕΡΑ μια τελειωμένη υπόθεση. Ετσι Αριστερή Ανασύνθεση, ΑΡΑΣ, Ξεκίνημα, ΣΕΚ (ναι επέστρεψε στην Ακρα Αριστερά μετά από χρόνια...), ΟΚΔΕ – Σπάρτακος, ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη και ανένταχτοί – ανεξάρτητοι αγωνιστές μαζεύονται συχνά, πυκνά και εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ιδιαίτερα η Αριστερή Ανασύνθεση έχει καταθέσει ένα πολύ καλό κείμενο για εκλογική συνεργασία, το οποίο άνετα θα μπορούσε να είναι κοινή βάση συζήτησης. Οι παραπάνω οργανώσεις «πιέζουν» το ΝΑΡ ακόμα και με την «απειλή» της ξεχωριστής εκλογικής καθόδου. Πάντως στην τελευταία μάζωξη στο Πάντειο (όλη η συζήτηση στο «ΠΡΙΝ» που κυκλοφόρησε τη Κυριακή 27/5, www.prin.gr ), ο γραμματέας του ΝΑΡ Αγγελος Χάγιος ουσιαστικά επανέλαβε ότι η μόνη λύση είναι η κάθοδος με τα ψηφοδέλτια του ΜΕΡΑ!

Επίσης από τη μεριά της η «νέα» οργάνωση Κομμουνιστική οργάνωση Ανασύνταξη (που προήλθε από την ένωση της Αριστερής Ανασύνταξης και της Εργατικής Πολιτικής) στις συζητήσεις όπου παρεμβαίνει υπογραμμίζει ότι καλές οι συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο, αλλά προέχει η δημιουργία του επαναστατικού κόμματος.

Ο ιστορικός «μ-λ» χώρος

Το ΚΚΕ (μ-λ) για μια ακόμη φορά παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς όμως ιδιαίτερο «ενωτικό» άγχος. Το ΚΚΕ (μ-λ) αν και πολλοί του χώρου του προσάπτουν διάφορα (ότι είναι μικρομέγαλο, ότι είναι ανθενωτικό κ.α.) πιστεύω ότι έχει κάτι που σπανίζει στον χώρο της Ακρας Αριστεράς. Συνέπεια λόγων και πράξεων. Η τελευταία φορά που το ΚΚΕ (μ-λ) συμμετείχε σε κοινή εκλογική κάθοδο ήταν η Μαχόμενη Αριστερά. Είναι τυχαίο ότι ήταν από τις πολύ καλές παρουσίες της Ακρας Αριστεράς; Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το ΚΚΕ (μ-λ) αλλού συνεργάστηκε με τον χώρο (Αθήνα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Χαλάνδρι, Γιάννενα κ.α.) και όπου είχε δυνάμεις κατέβηκε μόνο του (Υμηττος). Στην «Προλεταριακή Σημαία» που κυκλοφορεί δημοσιεύεται η απόφαση του καθοδηγητικού οργάνου του ΚΚΕ (μ-λ) για τις πολιτικές εξελίξεις, η οποία μεταξύ άλλων στο θέμα των εκλογών και των ενωτικών προτάσεων αναφέρει: «...Θέλουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσουμε ότι καμία από τις προτάσεις πολιτικής ενότητας και πόλου δεν μας καλύπτει, και δεν έχουμε πεισθεί ότι μπορούμε να υπάρξουμε στα πλαίσια τους. Πολύ απλά γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε την ιδεολογική – πολιτική μας φυσιογνωμία αλλά και δεν διανοούμαστε να ζητήσουμε από τους άλλους να δεχτούν τη δικιά μας σαν βάση ενότητας (σημείωση Κόκκινης Πιπεριάς: «καρφάκι» για το ΝΑΡ). Ούτε βέβαια είμαστε διατεθειμένοι, απεμπολώντας όλα τα χαρακτηριστικά που έχουμε κατακτήσει μέσα από την αντιπαράθεσή μας με τον ρεφορισμό και τον ρεβιζιονισμό, να στοιχηθούμε στους προθαλάμους του «κόμματος της εργατικής τάξης» (σημείωση Κ.Π.: «καρφί για την Κομμουνιστική Ανανέωση...). Ούτε να βολευτούμε στα χαλαρά στην αυλή του Συνασπισμού (σημείωση Κ.Π.: «καρφάρα» για ΚΟΕ)...». Μπορείτε να διαβάσετε όλη την απόφαση στο σάιτ του ΚΚΕ (μ-λ), www.kkeml.gr Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το ΚΚΕ (μ-λ) για μια ακόμη φορά θα δώσει την εκλογική μάχη με τα σύμβολα και τις θέσεις του. Εκτός διεργασιών φαίνεται ότι βρίσκεται και το Μ-Λ ΚΚΕ, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα επιλέξει την αυτόνομη εκλογική κάθοδο.

Υπάρχει περιθώριο για... ρήξη;

Κινητικότητα παρουσιάζεται και στον χώρο της Εξωκοινοβουλευτικής πατριωτικής Αριστεράς, καθώς η αποδέσμευση του ΔΗΚΚΙ από το ΚΚΕ φαίνεται ότι μπορεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να οδηγήσει σε μετωπικά σχήματα. Καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξει η ομάδα (με πανελλαδική διάρθρωση) που κινείται γύρω από την 15νθήμερη εφημερίδα ΡΗΞΗ (που εκδίδει και το πολύ καλό περιοδικό ΑΡΔΗΝ, ενώ μετέχει σε κοινωνικά κέντρα στη Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας), η οποία από το πρώτο κιόλας τεύχος έχει δώσει το στίγμα για μια Εναλλακτική, Αριστερή, πατριωτική πολιτική πρόταση. Το ενδεχόμενο το ΔΗΚΚΙ να συνεργαστεί εκλογικά με την ομάδα της Ρήξης – Αρδην, την Χριστιανοσοσιαλιστική Χριστιανική Δημοκρατία (έχει συνέδριο τον Ιούνιο), ενδεχομένως το Α.Σ.Κ.Ε του Νίκου Καργόπουλου και τα απομεινάρια της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, δεν πρέπει να αποκλειστεί. Ενα τέτοιο μέτωπο θα ενισχύσει την αντιιμπεριαλιστική, αντιπαγκοσμοποιητική πλευρά του αριστερού κινήματος στη χώρα μας.

Εν κατακλείδι

Οι διεργασίες δεν λείπουν από τον χώρο της ελληνικής αριστεράς, είτε της κοινοβουλευτικής, είτε της εξωκοινοβουλευτικής. Η «Κόκκινη Πιπεριά» παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να θεωρεί ότι η «ενοτητολογία» (υπάρχει τέτοια έννοια;) είναι ταμπού. Ποτέ και πουθενά όλες οι εκφράσεις της Αριστεράς δεν πορεύθηκαν όλες μαζί. Μάλλον θα ήταν.... «πονηρό» να συμβεί ξαφνικά στην Ελλάδα. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καθημερινό μέτωπο αντίστασης στην καπιταλιστική λαίλαπα που επιχειρεί να ισοπεδώσει όλες τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Ενα μέτωπο αντίστασης στις επιλογές της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Εξάλλου είναι ολοφάνερο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές. Απλά θέλουν για τον εαυτό τους την... κουτάλα. Δυστυχώς υπάρχει και ένα κομμάτι που αυτοαποκαλείται αριστερό (κυρίως από την λεγόμενη ανανεωτική αριστερά προερχόμενο) που θέλει λίγο από την... κουτάλα. Ισως γι’ αυτό ανησυχεί μήπως και συμβεί στην Ελλάδα ότι στη Γερμανία και την Αυστρία. Κάνουν κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί κάτι τέτοιο θα τους αφήσει εκτός νυμφώνος. Οι όποιες εκλογικές παρεμβάσεις θα κριθούν από το πόσο υπηρετούν τον καθημερινό αγώνα και όχι πόσο... «ενωτικές» είναι. Εξάλλου αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο, θα ήταν... παράνομες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kke.gr www.syn.gr www.syriza.gr www.prin.gr www.kkeml.gr www.m-lkke.gr www.okde.org www.ekke.net.gr www.koel.gr www.ardin.gr www.aske.gr

5 comments:

Greg said...

Εξαιρετική και πληρέστατη παρουσίαση!

Πράγματι η πατριωτική Αριστερά δεν πρέπει να αποκλείσει την πιθανότητα δημιουργίας ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας (ρήξη -ΔΗΚΚΙ - Χριστιανική κλπ.) με στόχο την εκλογική κάθοδο, αν μάλιστα οι εκλογές πάνε για την επόμενη άνοιξη.

Είναι ανάγκη να εκπροσωπηθεί στη χώρα μας το αντιπαγκοσμιοποιητικό-πατριωτικό κίνημα από τους κύριους εκφραστές του, που δεν είναι ο Καρατζαφέρης...

lumpenproletar said...

Ma h [yper]patriwtikh aristera idi exei ekproswpish sto koinovoyleio re paidia! Kaneli kai gkletso deixnoyn to dromo!
Kai mia akoma kalyteri paathrhsh, to sek, ksekinhma kai oloi aytoi oi pewin pasokoi tetartodiethnistes, tha zhthsoyn kai th sympraksi toy syntrofoy laliwti twra poy phre podi apo to pasok? An to kanoyn pantws nomizw oti tha einai kai ena vima proseggishs gia to nar!!!!:D (kakies to kserw alla prepei kapws kai emeis na vgaloyme ta reformistika komplex mas)

Anonymous said...

Βρε Χάρη καλό είναι να βγάζεις το... ρεφορμιστικό σου κόμπλεξ στο ΣΕΚ και το Ξεκίνημα, όμως έχω και εγώ μια απορία. Ο σύντροφος (;) Παπαγιαννάκης θα ρωτήσει τονν Σημίτη σε ποια εκλογική περιφέρια θα κατέβει;

Anonymous said...

Amin mpas kai glitoysoyme! alla kai sto pasok tin exoyn psiliastei oti ama toy protinoyn kai aytoynoy thesi, tha dialithei akoma perissotero to pasok!! Des ti egine sto pasok apo tote poy pige Damanaki, koynalakis, Mpistis kai sia!

Κόκκινη Πιπεριά said...

Δεν νομίζω φίλε Χάρη ότι αν φύγει ο Παπαγιαννάκης θα γλιτώσει ο Συν. Αυτός ο χώρος (που τον ξερω πολύ καλά...)"γεννάει" τέτοιες απόψεις. Ενας φεύγει, τρεις... πετάγονται...