Friday, July 28, 2023

Τα Μπέριεφ ή αλλιώς "στη Μόσχα αδερφές μου..."

Του Γιώργου Ρακκά


Τα Μπέριεφ ή αλλιώς "στη Μόσχα αδερφές μου..."/ο Ερντογάν στη Ρόδο/ η αναγκαία προσέγγιση με την Ανατολική Ευρώπη και η ζητούμενη παραγωγή εγχώριων πυροσβεστικών μέσων.

Εδώ και δύο τρεις μέρες με τον καταιγισμό των πυρκαγιών και στη χώρα μας τα ρωσικά ρουλεμάν δουλεύουν διπλοβάρδιες.
Το νέο παραμύθι που πλασάρεται από διάφορες πλευρές, και το οποίο έχει καταφέρει να εξαπλωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του λαϊκού κόσμου, έχει να κάνει με τα Μπέριεφ.
Τα θηριώδη ρωσικά πυροσβεστικά τα οποία είχαν μισθωθεί για ένα φεγγάρι από το ελληνικό κράτος (και όχι βέβαια παραχωρηθεί) για τη συνδρομή στις κατασβέσεις.


Η προπαγάνδα έχει ως εξής: Η Ελλάδα θυσίασε αυτή την πολύτιμη (συνδρομή για να σταθεί στο πλευρό της αμυνόμενης και πολύπαθης Ουκρανίας, και τώρα ιδού, καιγόμαστε.
Η μικρή λεπτομέρεια που αποσιωπάται είναι βεβαίως ότι τα θηριώδη Μπέριεφ, τα οποία και νοικιάζαμε, είμαι τα πλέον ακατάλληλα να επιχειρήσουν στο έντονο ανάγλυφο της χώρας μας. Είναι σχεδιασμένα να επιχειρούν στην αχανή ρωσική επικράτεια και όχι στον στενό μας τόπο. Η επιχειρησιακή τους δυνατότητα περιορίζεται σημαντικά καθώς για να μην κινδυνέψουν οι πιλότοι τους είναι αναγκασμένοι να απελευθερώνουν το φορτίο τους από αρκετά ψηλά με συνέπεια εκείνο να εξατμίζεται ή να χάνει τον στόχο του.

Ψιλά γράμματα, βέβαια γιατί τα Μπέριεφ μοιάζει να πετυχαίνουν αν μη τι άλλο τον επικοινωνιακό τους στόχο, να διαφημίσουν την υποτιθέμενη γαλαντομία της Ρωσίας (την ποια;...) και ταυτόχρονα την εξίσου ανύπαρκτη αποτελεσματικότητά της στα μέσα κατάσβεσης των πυρκαγιών (γιατί κανείς δεν θυμάται τι συνέβη με τις πυρκαγιές στη Σιβηρία το 2021).

Δεν είναι μόνον η Ρωσία βέβαια που ασκεί υβριδική πολιτική με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν, έστειλε 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο για συνδρομή της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Ρόδο, για να εισπράξει τις ευχαριστίες του Έλληνα πρωθυπουργού. Στη Ρόδο που η ίδια η Τουρκία τα τελευταία αρκετά χρόνια διεκδικεί την ύπαρξη μειονότητας και κατευθύνει τις οργανώσεις της να ισχυρίζονται στα διεθνή φόρα ότι τέλει μάλιστα και σε καθεστώς καταπίεσης. Από την άλλη, γιατί όχι;, ίσως στο άμεσο μέλλον --στο πλαίσιο της λεγόμενης χαμηλής πολιτικής-- να πατήσει πάνω στη συνδρομή της και να προτείνει συνευθύνη "για ένα τόσο κοινωνικά και περιβαλλοντικά κρίσιμο ζήτημα". Διότι ο Μητσοτάκης παραμένει Μητσοτάκης, ο Ερντογάν όμως δεν είναι Τσίπρας.

Εάν από την άλλη έχει σημασία να αναφερθούμε σε παραδείγματα ουσιαστικής συνδρομής, που αποκαλύπτουν μια πραγματική δυναμική προσέγγισης και στενότερης συνεργασίας, είναι με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία). Με τις οποίες έχουμε κοινό βηματισμό σε αρκετά κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, και βέβαια το ανάλογο υπόβαθρο παρόμοιων ιστορικών εμπειριών, αλληλεπίδρασης και πολιτιστικής, που θα μπορούσε να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια των σχέσεων. Αλλά ας όψονται και πάλι τα ρωσικά ρουλεμάν και η πλύση εγκεφάλου που κάνουν ώστε να σφηνωθεί στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι κάθε άνοιγμα στην ανατολική Ευρώπη πρέπει να γίνεται με διαμεσολαβητές τους Ρώσους.

Όσο για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, υπάρχει ως γνωστόν τεράστια, διεθνή έλλειψη στην παραγωγή τους, γιατί τις προηγούμενες δεκαετίες της ξέφρενης χρηματιστηριοποίησης και κερδοσκοπίας της απορρύθμισης κάθε θεσμού προστασίας και φροντίδας το να επενδύει κάνεις σε πυροσβεστικά αεροσκάφη θεωρήθηκε passé.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, πέραν των παραγγελιών που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί να ξεκινήσει η Ελλάδα να κατασκευάζει τα δικά της πυροσβεστικά μέσα. Δεν είναι δα και πολεμικά αεροσκάφη 6ης γενιάς, ενώ, μια πλειάδα νέων τεχνολογιών (μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ηλεκτροκιμούμενα ελικοφόρα κ.ά) περιμένει την καινοτόμο εφαρμογή της και στο πεδίο της πρόληψης και καταπολέμησης των πυρκαγιών. Εάν αξιοποιήσουμε την εγχώρια δυνατότητα παραγωγής τεχνογνωσίας και μέσων για να λύσουμε ένα δικό μας πρόβλημα, εξάλλου, μετά θα μπορούμε και να την εξάγουμε, πόσο μάλλον όταν αφορά σε ένα τόσο επίκαιρο πεδίο το οποίο σχετίζεται με μια άμεση συνέπεια της κλιματικής κρίσης...

No comments: