Monday, May 16, 2022

Η ευρωπαϊκή αριστερά στο Λβιβ της Ουκρανίας!


Κοινή αντιπροσωπεία του κόμματος Ραζέμ, άλλων ευρωπαϊκών αριστερών ομάδων και συνδικάτων επισκέφτηκε το Λβιβ. Επί τόπου συναντήθηκαν με Ουκρανούς συνδικαλιστές και στήριξαν την Ουκρανική αριστερά. Στη διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης με την Ουκρανία συμμετείχαν γυναίκες και βουλευτές από την Πολωνία (Paulina Matysiak, Razem- Μαζί), τη Φινλανδία (Veronika Honkasalo, Vasemmistoliitto-Αριστερη Συμμαχία), τη Δανία (Soren Sondergaard, Enhedslisten- Κοκκινοπράσινη Συμμαχία) και την Ελβετία (Stéfanie Prezioso, En. à Gauche-Αριστερά), καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και ακτιβιστικών κύκλων από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Αυστρία. Εκτός από Ευρωπαίους πολιτικούς και ακτιβιστές, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αργεντινός βουλευτής Juan Carlos Giordano από το Partido de los Trabajadores Socialistas.


- Χαιρόμαστε που μπορέσαμε να ακούσουμε τις φωνές των Ουκρανών συνδικαλιστών. Μίλησαν για τα προβλήματα και τις απειλές που σχετίζονται με την εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μαζί, εξετάσαμε τις δυνατότητες υποστήριξης της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη μαχόμενη Ουκρανία, αναφέρει η Dorota Kolarska από τη γραμματεία για ξένα κόμματα Together.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Oleksander Skyba, σιδηροδρομικός από το Κίεβο, έδειξε πόση ευθύνη βαρύνει τώρα τους σιδηροδρόμους. - Ο σιδηρόδρομος είναι επί του παρόντος ο σημαντικότερος τρόπος μεταφοράς στην Ουκρανία. Χωρίς αυτό, πολλές πόλεις θα ήταν αποκομμένες από τον κόσμο. Η δουλειά μας είναι επίσης ένας διαρκής κίνδυνος. Οι Ρώσοι θεωρούν τον σιδηρόδρομο εχθρό και καταστρέφουν τα βαγόνια και τις μηχανές που μεταφέρουν φάρμακα ή τρόφιμα - είπε ο Skyba.

Ο Sergey Kubanski από το Συνδικάτο Εργαζομένων Υγείας της πόλης του Κιέβου και η Oksana Slobodiana από το Περιφερειακό Συνδικάτο Εργαζομένων Ιατρών του Lviv μίλησαν για την κατάσταση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της ουκρανικής κυβέρνησης είχαν προηγουμένως συμβάλει σε σημαντική επιδείνωση στον τομέα της υγείας. - Για να κάνουμε τη δουλειά μας αποτελεσματικά, χρειαζόμαστε διεθνή υποστήριξη. Χρειαζόμαστε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, είπαν.

Ο Paweł Oleszczuk από την Ένωση Εργαζομένων στην Ενέργεια και την Πυρηνική Βιομηχανία της Ουκρανίας μίλησε επίσης για τις δυσκολίες της εργασίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. - Παρά τις επιθέσεις και τις συνεχιζόμενες μάχες, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους. Γνωρίζουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ενέργειας και της ασφάλειας για τα νοικοκυριά της Ουκρανίας, εξήγησε ο Oleszczuk.

Στις συναντήσεις με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. - Ανταλλάξαμε εμπειρίες στον τομέα της βοήθειας προσφύγων, ιδίως γυναικών και παιδιών - αναφέρει η Kolarska. Η Paulina Matysiak, βουλευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Razem μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα που σχετίζονται με την ένταξη των Ουκρανών παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα ή για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, η οποία επηρεάζει επίσης τις εισερχόμενες Ουκρανές γυναίκες. Τόνισε ότι η υποστήριξη προς τους πρόσφυγες εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή εθελοντών. - Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που θέτει η ανάγκη να βοηθηθούν όσοι φεύγουν από τον πόλεμο. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να ανταλλάσσουμε εμπειρίες με βουλευτές και ακτιβιστές από άλλες χώρες- είπε ο Matysiak.

Όπως τόνισε ο Soren Sondergaard, Δανός βουλευτής του Enhedslisten, «η αριστερά πρέπει να επιμείνει στην άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.» Τόνισε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων δεν αρκούν: «Εμείς, ως ευρωπαϊκές αριστερές δυνάμεις, πρέπει να επιμείνουμε να παρέχουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα αυτοάμυνας», κατέληξε.

No comments: