Βρίσκεται στο στόχαστρο της Γουόλ Στριτ, όμως οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» της έπλεξαν το εγκώμιο. «Η γοητεία που ασκεί οφείλεται στην ικανότητά της να διαλύει το ρεπουμπλικανικό επιχείρημα ότι η εξισορρόπηση της φορολογικής επιβάρυνσης συνιστά ταξικό πόλεμο», έγραψε η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της. Και ο γαλλικός ιστότοπος Rue69 αναρωτιέται μήπως η αμερικανική Αριστερά βρήκε μια ηγέτιδα στο πρόσωπο της υποψήφιας της Μασαχουσέτης για τη Γερουσία των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Ουόρεν.
«Ακούω εδώ κι εκεί, "αυτός είναι ένας ταξικός πόλεμος"», λέει η Ουόρεν σε ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει ευρύτατα στο Ιντερνετ. «Οχι! Κανένας σε αυτή τη χώρα δεν έκανε μόνος του περιουσία. Κανένας! Εφτιαξες ένα εργοστάσιο; Τόσο το καλύτερο για σένα. Να είμαστε όμως ξεκάθαροι: τους δρόμους πάνω στους οποίους μεταφέρεις τα εμπορεύματά σου, τους έχουμε πληρώσει όλοι. Ολοι έχουμε πληρώσει για την εκπαίδευση των εργαζομένων σου. Το εργοστάσιό σου είναι ασφαλές χάρη σε μια αστυνομία για την οποία έχουμε όλοι πληρώσει... Να λοιπόν, έφτιαξες ένα εργοστάσιο κι αυτό δούλεψε πολύ καλά, θαυμάσια. Κράτησε ένα μεγάλο μέρος των κερδών σου. Αλλά το κοινωνικό συμβόλαιο απαιτεί ένα άλλο μέρος να πάει στις επόμενες γενιές».
Το επιχείρημα είναι αρκετά απλό, όμως έχει προκαλέσει συζήτηση σε μια χώρα όπου το Κογκρέσο, εκβιαζόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς, αρνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο να ψηφίσει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι πολύ πλούσιοι, αυτοί που βγάζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο τον χρόνο - και πολλοί πολλά περισσότερα. Στο Ιντερνετ κυκλοφόρησε μια προκήρυξη που λέει «ευχαριστώ» στην Ουόρεν επειδή υπερασπίζεται τις προοδευτικές αξίες.
Καθηγήτρια Δικαίου στο Χάρβαρντ, η «Λιζ» Ουόρεν προέρχεται από μια μάλλον φτωχή οικογένεια. Συγκεντρώνει τα πυρά της Γουόλ Στριτ από την εποχή της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, όταν τέθηκε επικεφαλής μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με αποστολή να επιβλέπει την καλή χρήση των δημόσιων κεφαλαίων του προγράμματος διάσωσης των τραπεζών. Ηδη από το 2007 προειδοποιούσε για τα τραπεζικά προϊόντα υψηλού κινδύνου: «Είναι αδύνατον να αγοράσεις ποτέ τοστιέρα που έχει μια πιθανότητα στις πέντε να εκραγεί και να βάλει φωτιά στο σπίτι σου. Αντιθέτως, είναι δυνατόν να αγοράσεις ένα ενυπόθηκο δάνειο που έχει μια πιθανότητα στις πέντε να βγάλει μια ολόκληρη οικογένεια στον δρόμο, και το συμβόλαιο δεν επισημαίνει καν το γεγονός αυτό στον δανειζόμενο».
Η Ουόρεν έδωσε σκληρή μάχη για να δημιουργηθεί μια υπηρεσία προστασίας των δανειζομένων, η οποία συστάθηκε τελικά φέτος τον Ιούλιο, παρά τις αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών λόμπι και των Ρεπουμπλικανών. Δεν έχει ακόμη διευθυντή, διότι οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να επικυρώσουν οποιονδήποτε διορισμό αν δεν περιοριστούν οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας. Και μερικοί Δημοκρατικοί επισημαίνουν πως μια προεδρική προεκλογική εκστρατεία, ενδεχομένως για τις προεδρικές του 2016, θα προσέφερε πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα στις απόψεις της Ουόρεν...
Πηγή: Τα Νέα
No comments:
Post a Comment