Monday, March 21, 2022

Έκκληση προς τους Ρώσους ενός Ουκρανού σοσιαλιστή

Του Taras Bilous*


Πρώτον, για όσους ρωτάνε «Γιατί δεν μιλούσατε επί 8 χρόνια που βομβαρδιζόταν το Ντονμπάς;», να πω ότι εγώ καθόλου σιωπηλός δεν ήμουν. Για παράδειγμα, δέστε το άρθρο μου για τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς κατά της περιφερειακής διοίκησης του Λουγκάνσκ (και αυτό μου είναι προσωπικά ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί εγώ είμαι από το Λουγκάνσκ). Επίσης έγραφα και για τα άλλα θύματα μεταξύ των αμάχων το 2014-2015 (δείτε και πιο κάτω για πρόσθετες πληροφορίες). Επίσης κατήγγειλα τον οικονομικό αποκλεισμό του Ντονμπάς και συμμετείχα και στην αντιφασιστική κινητοποίηση, στο κέντρο του Κιέβου, με το πανό μου «να διαλυθεί το τάγμα Αζόφ». Με λίγα λόγια, υποστήριξα μια ειρηνική διευθέτηση της διένεξης στο Ντονμπάς.

Μια ιμπεριαλιστική εισβολή

Αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σημερινή εισβολή του ρώσικου στρατού είναι μια ιμπεριαλιστική εισβολή που πρέπει να τελειώσει με ήττα της. Αλλιώς θα έχουμε μια «νέα κανονικότητα» στην οποία οι στρατιωτικές επεμβάσεις θα γίνουν ρουτίνα. Όταν η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει τις ουκρανικές πόλεις, αποφάσισα να στρατευτώ στην περιφερειακή άμυνα. Δυστυχώς, δεν λειτούργησε αυτό για εμένα, γιατί στο Κίεβο δεν υπάρχουν αρκετά όπλα για όλο τον κόσμο.

Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως ο ρωσικός στρατός μάχεται εδώ ενάντια στους «ναζί», κάνετε λάθος. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από χίπστερς ώς απλοί κάτοικοι βρίσκονται μαζί σε τεράστιες ουρές για να πάρουν όπλα. Για εμάς είναι ένας πόλεμος λαϊκής απελευθέρωσης.

Δεν καταλαβαίνω πώς Ρώσοι μπορεί ακόμα να πιστεύουν την προπαγάνδα που λέει ότι οι «ναζί» βασιλεύουν στην Ουκρανία, από τη στιγμή που ένας εβραίος ρωσόφωνος από το Κρίβοϋ Ρογκ, με πρόγραμμα για ειρήνευση, έγινε Πρόεδρος. Ναι, η ειρηνική διευθέτηση δεν λειτούργησε, αλλά αυτό κατά πολύ οφείλεται στην άρνηση του Πούτιν να κάνει παραχωρήσεις.

Και όμως, ήταν δυνατόν να επιτευχθεί μια μείωση του αριθμού των παραβιάσεων της εκεχειρίας και να έχουμε λιγότερα θύματα μεταξύ των αμάχων. Όμως τώρα, εξαιτίας της ρώσικης εισβολής, οι κάτοικοι του Ντονμπάς ζουν και πάλι κάτω από βομβαρδισμούς. Η πόλη Σχάστια ισοπεδώθηκε από το ρωσικό στρατό.

Για τα θύματα στο Ντομπάς

Αυτοί που μας λένε τώρα «Γιατί δεν μιλούσατε επί 8 χρόνια που βομβαρδιζόταν το Ντονμπάς;» πρέπει να καταλάβουν επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στο Ντονμπάς ήταν αποτέλεσμα βομβαρδισμών από τις ίδιες τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως και από το ρωσικό στρατό. Εάν δεν με πιστεύετε, μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση του Κέντρου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου«Memorial». Σας συμβουλεύω ιδιαίτερα να διαβάσετε το κεφάλαιο «Η καταστροφή των χωριών Novosvetlovka και Khryashchevatoe στην περιοχή του Λουγκάνσκ», όπου η ευθύνη για τις περισσότερες καταστροφές και τους περισσότερους νεκρούς αποδίδεται στις πολιτοφυλακές των Δημοκρατιών αυτών και στο ρώσικο στρατό, που προσπάθησαν να εκδιώξουν από την περιοχή εκείνη τις μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ανάλογη κατάσταση είχαμε και στο Debaltseve, ενώ επίσης κάτοικοι του Ντονμπάς πέθαναν από βομβαρδισμούς των πολιτοφυλακών των Λαϊκών Δημοκρατιών στη Μαριούπολη, στη Βολνόβακα και σε άλλα μέρη.

Και βέβαια, η πιο δολοφονική περίπτωση για άμαχους το 2014 οφείλεται στο ρωσικό στρατό: είναι η συντριβή του Boeing 777 στην περιοχή του Ντονέτσκ. Εάν κάποιος εξακολουθεί να πιστεύει τη ρώσικη προπαγάνδα που λέει ότι το αεροπλάνο δεν χτυπήθηκε, τότε δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να εξακολουθήσει να συζητάει.

Ο Πούτιν μπορεί όλα να τα έχει σχεδιάσει, όμως ακόμα και αν η Ρωσία καταλάβει το Κίεβο και εγκαταστήσει τη δική της κυβέρνηση κατοχής, εμείς θα αντισταθούμε. Ο αγώνας θα συνεχίσει έως ότου αποσυρθεί η Ρωσία από την Ουκρανία και πληρώσει για όλες τις απώλειες και τις καταστροφές.

Κατά συνέπεια, τα τελευταία μου λόγια απευθύνονται στους Ρώσους: βιαστείτε να ανατρέψετε το καθεστώς Πούτιν. Είναι για το δικό σας συμφέρον και είναι και για το δικό μας.

*Μέλος του Σοσιαλιστικού Κινήματος της Ουκρανίας

No comments: