Η οικογένεια έχει αλλάξει όσον αφορά το θεσμικό της πλαίσιο, αλλά και την κύρια λειτουργία της. Πλέον, προτεραιότητα δίνεται στη συγκρότηση της ατομικής ταυτότητας τόσο στο πλαίσιο των συζυγικών σχέσεων, όσο και των σχέσεων μεταξύ γονιών και παιδιών. Ο συγγραφέας, αξιοποιώντας πλούσιο και πρωτότυπο υλικό από συνεντεύξεις, ταινίες και μυθιστορήματα, δείχνει πώς συντελείται αυτή η μορφή κοινωνικοποίησης που επικεντρώνεται στην προσωπική ανάπτυξη. Αναλύει τον τρόπο με τον οποίο κάθε σύντροφος βλέπει τον άλλο στο πλαίσιο του ζευγαριού, αλλά και πώς οι γονείς βλέπουν το παιδί τους. Επισημαίνει ότι ο ενήλικας μπορεί να γίνει ένας Πυγμαλίων για τα μέλη της οικογένειάς του, φορέας αποκάλυψης της λανθάνουσας ταυτότητας του άλλου.
Στη θαλπωρή της ιδιωτικής ζωής, παιδιά και ενήλικες μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να σέβονται τους άλλους. Αυτή η αμφίδρομη κίνηση χαρακτηρίζει τον νέο κοινωνικό δεσμό, καθώς και τον θετικό ατομικισμό, που συχνά αγνοούνται στις μελέτες για τη σύγχρονη εποχή.
Στο βιβλίο αναπτύσσονται ακόμη ενδιαφέροντα θέματα για τις νέες διαστάσεις της οικογένειας σήμερα, όπως οι νέοι «κανόνες» της ανατροφής των παιδιών, ο νέος ρόλος του πατέρα, οι σχέσεις των συντρόφων στο πλαίσιο της γυναικείας χειραφέτησης.
Ο François de Singly είναι κοινωνιολόγος, καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Κοινωνικών Δεσμών (Centre de recherches sur les liens sociaux – CERLIS/CNRS – Université de Paris V). Έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση ως ειδικός σε θέματα οικογένειας. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα βιβλία Κοινωνιολογία της σύγχρονης οικογένειας (Σαββάλας), Fortune et infortune de la femme mariée (PUF), Libres ensemble (Nathan).
Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρωτότυπη εισαγωγή στη μελέτη της γλώσσας, που επιχειρεί να προσανατολίσει τον αμύητο αναγνώστη στους κλάδους της σύγχρονης γλωσσολογίας. Στόχος του είναι να παρουσιάσει με συνοπτικό και εύληπτο, αλλά όχι απλοϊκό τρόπο τα κύρια ευρήματα της έρευνας, δίνοντας έμφαση στην πραγματική γλωσσική χρήση. Βασικοί άξονες αναφοράς αποτελούν το κείμενο ως συγκροτημένη έκφραση της γλώσσας, η γλωσσική ποικιλία στις διάφορες εκφάνσεις της και η οργάνωση της γλώσσας σε σύστημα.
Όλες σχεδόν οι δραστηριότητες του ανθρώπου, σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής περιλαμβάνουν τη συστηματική δημιουργία και πρόσληψη μιας τεράστιας ποικιλίας υλικών σημείων, που αντιλαμβανόμαστε και ονομάζουμε γλώσσα. Πλήθος θεωριών, μεθοδολογικών εργαλείων και πρακτικών εφαρμογών έχουν φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτού του πολυσύνθετου αντικειμένου. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική περίοδο, στην οποία η επιστημονική μελέτη της γλώσσας εντάσσεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών προσεγγίσεων με συμπληρωματικές, αλλά και συχνά αντικρουόμενες, οπτικές.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει την ποικιλότητα του γλωσσικού φαινομένου, υποστηρίζοντας έτσι ότι είναι αναγκαία μια πολύπλευρη προσέγγιση στη γλώσσα, που θα αναδεικνύει τόσο τη συστηματική της οργάνωση όσο και τη λειτουργία της στη ζωή του ανθρώπου.
Τα δυο βιβλία κυκλοφορούν από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ
No comments:
Post a Comment