Με αφορμή την δικαστική απόφαση κατά της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη να μην προβαίνει σε εκπτώσεις μεγαλύτερες του 10% στα σχολικά βιβλία έγινε ευρύτερα γνωστός ο λόγος που τα αγοράζουν οι πολίτες ακριβά.
Πιο συγκεκριμένα, οι ενάγοντες είχαν κατηγορήσει τον Ελευθερουδάκη ότι παραβιάζει την προβλεπόμενη από τον νόμο ενιαία τιμή του βιβλίου, την οποία καθορίζει ο εκδότης. Από τι φαίνεται, σύμφωνα με το Άρθρο 1 παρ. 3α του νόμου 2557/1997 περί ενιαίας τιμής βιβλίου, τα βιβλιοπωλεία δεν έχουν δικαίωμα έκπτωσης μεγαλύτερης του 10% ενώ ο Ελευθερουδάκης, όπως ισχυρίζονταν οι ενάγοντες και δέχθηκε το δικαστήριο, προέβαινε σε εκπτώσεις της τάξης του 20%.
Ο νόμος αυτός, με τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που εισήγαγε, κατάργησε τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά στον τομέα της εμπορίας του βιβλίου προς όφελος των εκδοτών και σε βάρος των πολιτών που επιμένουν να αγοράζουν βιβλία.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία ενημερώνει τους πολίτες, για να προσωποποιούνται οι πολιτικές ευθύνες, ότι ο νόμος αυτός αποτελεί νόμο της κυβέρνησης Σημίτη τον οποίο εισηγήθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Πολιτισμού δηλαδή η κ. Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αντίστοιχα. Οι πολίτες που ερεύνησαν και διαπίστωσαν την μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ των βιβλίων που αγοράζουν στην Ελλάδα σε σχέση με τους ξένους τίτλους, ας απευθυνθούν σε αυτούς τους πολιτικούς για να ζητήσουν εξηγήσεις…
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι εκατοντάδες, ή ίσως χιλιάδες, τέτοιου είδους ρυθμίσεις κατάργησαν την ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα και την μετέτρεψαν σε χώρα σοβιετικού τύπου. Μόνη διαφορά της Ελλάδας με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες είναι ότι η κατάρρευσή της επήλθε καθυστερημένα κατά δυο δεκαετίες…
8 comments:
τώρα εσύ συμφωνείς με αυτό;
διαφωνείς δηλαδή με την ενιαία τιμή βιβλίου;
Διαφωνώ με την απαγόρευση να μπορεί κάποιος να πουλάει φθηνότερα. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχολικά βιβλία τα οποία σήμερα υπάρχουν οικογένειες οπιου δεν μπορούν να πληρώσουν. Διαφωνείς;
Γνωρίζεις πόσο κοστίζουν τα βιβλία των αγγλικών; Εδωσα για Αγγλικά - γαλλικά της κόρης μου γύρω στα 300 ευρώ!!!
Γιατί να μην υπάρχει ανταγωνισμός προς τα κάτω;
Με την ευκαιρία Κόκκινο Mπαλονάκι τι κάνεις; Ολα καλά; Θυμάσαι τι σου είχα πει στο συνεδριο για το κόμμα (σου...) και τον Αλαβάνο;
Κοίτα, διαφωνώ τη ρύθμιση της τιμής να την κάνει η "αγορά".
Τι εννοώ; Όταν ένα βιβλίο έχει κόστος για τον εκδότη 3 δρχ (και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα δικαιώματα του συγγραφέα) και το χ βιβλιοπωλείο (λέγε με ΑΒ Βασιλόπουλος-γιατί προς τα εκεί πάμε) το πουλάει 2,6 γιατί στοκάρει τεράστιες ποσότητες αλλά και γιατί ζητάει από τον εκδότη να του το πουλήσει 2,4, ακριβώς επειδή στοκάρει τεράστιες ποσότητες...ε με αυτό δεν συμφωνώ! Δεν συμφωνώ γιατί:
1. έτσι κλείνει κάθε μικρό βιβλιοπωλείο
2. έτσι μειώνονται οι τιμές των δικαιωμάτων στους συγγραφείς!
Αν στη θέση "βιβλίο" βάλεις τη λέξη "γάλα" τότε θα δεις την υπόθεση "καρτέλ γάλατος".
Από κει και πέρα, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει στα βιβλία ΦΠΑ 5% και εξαγγέλλει την περαιτέρω αύξηση του (ένταξη στο 9%), είναι ενδεικτικό πια πού το πάνε!
Αλλά ειδικά για τα σχολικά βιβλία (και ακόμα περισσότερο τα αγγλόφωνα) το υπουργείο Παιδείας, χρόνια τώρα έχει αφήσει αυτό το πεδίο ελεύθερο σε κάθε εκμεταλλευτή. Το κάθε φροντιστήριο έχει τα δικά του βιβλία (για να μη σχολιάσω το ότι ξένες γλώσσες μαθαίνουμε ΜΟΝΟ σε φροντιστήρια) και έχουν κάνει συμβάσεις με βιβλιοπωλεία που τα φέρνουν αυτά τα συγκεκριμένα βιβλία. Χωρίς κανένα έλεγχο!
Αυτό που θέλω να πω με το κατεβατό αυτό είναι ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Π.χ. το ίδιο μπορείς να μου πεις για τις ελάχιστες εγγυημένες αμοιβές μηχανικών που ξαφνικά προβάλλονται σαν "κλειστό επάγγελμα" και λίγο πολύ σαν καρτελ!
Τρόποι εξασφάλισης φτηνότερου βιβλίου σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με χαμηλό εισόδημα υπάρχει...αρκεί να έχεις και κράτος και κυβέρνηση που θέλει να το εξασφαλίσει και όχι να εξασφαλίσει τον Μαρινόπουλο ώστε να πουλάει βιβλία στην ξεφτίλα!
η βλακεία έβγαλε 3 φορές το ίδιο σχόλιο!
στο συνέδριο μου είπες πολλά Μάκη. όπως σου είπα κι εγώ.
Δεν νομίζω ότι προς το παρόν έχει επιβεβαιωθεί κανένας/καμία από τους δύο μας! Ο καιρός γαρ εγγύς και το μέλλον αυτή τη φορά δεν διαρκεί και τόσο πολύ...άρα εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε!
Σχετικά με το τελευταίο σου σχόλιο. Δεν θέλω καμία δικαίωση. Στη πολιτική είμαστε για τις ιδεές και τις απόψεις μας. Απλά σου είχα πει κάτι για τον Αλαβάνο και τον Συν. Σ' αυτό αν μη τι άλλο έχω πεσει μέσα.
Φυσικά και θα τα λέμε και ξέρεις πόσο το θέλω...
Post a Comment