Friday, December 14, 2007

Από κτίριο - φάντασμα, πολιτιστικό κύτταρο!

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που ενεργοί πολίτες της Κυψέλης, με πρωτοβουλία της "Ανοιχτής Πόλης" και υποστήριξη από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, άνοιξαν το εγκαταλειμμένο διατηρητέο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς διεκδικώντας την αξιοποίηση του ως πολιτιστικού και κοινωνικού κέντρου. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Δημοτική Αγορά εξελίχθηκε από κτίριο-"φάντασμα" και σκουπιδότοπο σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτιστικής και κοινωνικής έκφρασης, η δυναμική του οποίου αναπτύσσεται διαρκώς.

Για την πρώτη "επέτειο", λοιπόν, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Δημοτική Αγορά Κυψέλης διοργανώνει στο χώρο από αύριο δεκαήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων και καλεί όλους να δώσουν το παρών, συμβάλλοντας με τη σειρά τους σ' αυτό το πείραμα. Σε συνέντευξη τύπου χθες, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης έκαναν απολογισμό δράσης για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του χώρου. Από πέρυσι τον Δεκέμβριο, στη Δημοτική Αγορά έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις εικαστικών, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές εκδηλώσεις, συζητήσεις.

Έχουν ξεκινήσει εργαστήρι πηλού και κεραμικής, λέσχη ανάγνωσης, αφήγηση παραμυθιών και εργαστήρι μουσικοκινητικής για παιδιά. Γίνονται μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς, λειτουργεί ανταλλακτικό παζάρι, ενώ ετοιμάζεται αίθουσα με ελεύθερο internet και βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο. Κάθε Σάββατο πρωί, εξάλλου, λειτουργεί αγορά βιολογικών προϊόντων από βιοκαλλιεργητές. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά γίνονται αποκλειστικά και μόνο χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη από το δήμο Αθηναίων. Ούτε καν για τα ελάχιστα που ζήτησε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη συντήρηση του κτιρίου δεν υπήρξε ανταπόκριση.

"Ο δήμος επιδεικνύει παντελή αδιαφορία. Για την ακρίβεια, θα λέγαμε ότι υπάρχει και εχθρική στάση προς τους πολίτες της περιοχής", τόνισαν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών. Έτσι, οι ίδιοι αναγκάστηκαν να πάρουν κάποια άμεσα μέτρα προκειμένου να εμποδιστεί η φθορά του διατηρητέου κτιρίου, με μόνη βοήθεια -σημαντική πάντως- από τη θεραπευτική κοινότητα "Διάβαση". "Τίθεται ένα γενικότερο θέμα προστασίας των διατηρητέων κτιρίων. Δεν μπορούν να εγκαταλείπονται στη φθορά του χρόνου", τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρίνα Βήχου, διαμερισματική σύμβουλος στο 6ο Διαμέρισμα με την "Ανοιχτή Πόλη". Όπως ανέφερε, στον περυσινό προϋπολογισμό του δήμου Αθηναίων υπήρχε ένα σημαντικό κονδύλιο για την Δημοτική Αγορά, που όμως δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Έφερε δε ως παράδειγμα και το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, που κινδυνεύει αφού εδώ και 12 χρόνια ο δήμος ως ιδιοκτήτης δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία του.

Το δεκαήμερο εκδηλώσεων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης περιλαμβάνει συναυλίες, παιδικά εργαστήρια, δρώμενα, εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας και χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροποίητα είδη, μέρος των κερδών του οποίου θα δοθεί για τη συνέχιση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου. Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με πάρτυ με d.j. αύριο Σάββατο το βράδυ και θα κλείσουν με μεσημεριανό γλέντι στις 23 Δεκεμβρίου.

No comments: