Tuesday, October 23, 2007

Δημοτικές εκλογές στη Κούβα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Κουβανών στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για τα δημοτικά όργανα της Λαϊκής Εξουσίας, η θητεία των οποίων διαρκεί δυόμισι χρόνια. Οπως υπογράμμισε η Μαρία Εστέρ Ρέους, πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, η διαδικασία αυτή έχει θετικό αποτέλεσμα, μιας και ο λαός άσκησε το δικαίωμά του με πειθαρχία και οργάνωση και τόνισε ότι δεν υπήρξαν αρνητικά περιστατικά. Πρόσθεσε επίσης ότι η Εθνική Εκλογική Επιτροπή θα συνεχίσει να συλλέγει πληροφορίες για τις εκλογές και να τις δημοσιοποιεί.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Τομάς Αμαράν, σχεδόν το 90,32% των 8.376.234 Κουβανών είχε ψηφίσει μέχρι τις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα της Κυριακής). Σημειώνεται ότι όλοι οι Κουβανοί από την ηλικία των 16 ετών είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές για να επιλέξουν τους 15.236 αντιπροσώπους τους (μετά τη διαδικασία επιλογής τους από χιλιάδες λαϊκές συνελεύσεις) οι οποίοι θα απαρτίζουν τα 169 Δημοτικά Συμβούλια της Λαϊκής Εξουσίας. Ετσι ο ίδιος ο λαός επιλέγει, προτείνει και τελικά εκλέγει αυτούς που θα τον εκπροσωπήσουν.

Ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο που εξακολουθεί να αναρρώνει, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα παραδίδοντας την ψήφο του σε εκπρόσωπο της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος όπου ανήκει, όπως εξάλλου προβλέπεται και από τη νομοθεσία για όποιον πολίτη αδυνατεί να προσέλθει στον τόπο εκλογής.


Πηγή: Εφημερίδα Ριζοσπάστης

No comments: