μεταναστες

μεταναστες

Friday, April 13, 2018

Olivier Faure: "Χρειάζεται μία συμμαχία όσων θέλουν να ζουν από τη δουλειά τους"

Ο Olivier Faure εκλέχθηκε νέος γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο 78ο συνέδριό του. Λίγες ώρες πριν την εκλογή του έδωσε συνέντευξη στη Liberation "σκιαγραφώντας" τις απόψεις του για το μέλλον των Γάλλων Σοσιαλιστών στην "Μακρόν εποχή".   

Ποιο το πρώτο τηλεφώνημα τη Δευτέρα πρωί; 
Στους συνεργάτες μου για να διαμορφώσουμε την μελλοντική διεύθυνση του κόμματος που θα είναι ανανεωμένη, ισότιμη και ευέλικτη.

Έχει πεθάνει το κόμμα;
Συνέχεια λένε ότι έχουμε πεθάνει και μας έχουν θάψει πολλές φορές. Όσοι σχολιάζουν όμως θα έπρεπε να ξέρουν ότι οι μεγάλες ιδέες δεν πεθαίνουν. Θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα παλεύουν για τον σοσιαλισμό, που βρίσκεται στην βάση των μεγάλων κοινωνικών κατακτήσεων και των μεγάλων δημοσίων ελευθεριών εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα. Κυρίως όμως, δεν θα μας αντικαταστήσει κανείς. Ούτε η Δημοκρατία Μπροστά (Μακρόν) που ακολουθεί μία πορεία προς την φιλελεύθερη δεξιά, ούτε οι Ανυπότακτοι (Μελανσόν) που παραμένουν ένα κίνημα διαμαρτυρίας. Το πρόβλημα του Μακρόν είναι ότι οι δεξιοί που τον ψήφισαν περίμεναν κάτι άλλο. Δεν μιλάμε δηλαδή απλώς για απογοήτευση αλλά για προδοσία. Οι άνθρωποι που συναντώ στο δρόμο μου λένε το ίδιο πράγμα όλοι: νοιώθουν ορφανοί από αυτήν την αριστερά που ήξερε να αρθρώνει και την αγανάκτηση και τις λύσεις.

Ποια τα σύνορα του PS;
Πριν μιλήσουμε για τις νέες μάχες, όλοι μας ζητούν να πούμε ποιοι είμαστε. Είναι η απάντηση που θα δώσω την Κυριακή (στην ομιλία στο συνέδριο). Οι αρχές στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία μας δεν έχουν αλλάξει. Είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να αναπτύξουμε.

Αναπτύξαμε τον εργατικό κώδικα βασισμένοι στο κλασικό μοντέλο του μισθωτού εργαζόμενου και σήμερα πρέπει να ασχοληθούμε με όλες τις μορφές εργασίας που δεν προστατεύονται επαρκώς. Στον τομέα του περιβάλλοντος, πρέπει να δημιουργήσουμε την σχέση ανάμεσα στην οικολογία και την κοινωνία. Οι πρώτοι που υποφέρουν από την μόλυνση και τις κλιματικές αλλαγές, είναι οι φτωχές χώρες και τα μη προνομιούχα προάστια στις πόλεις. Για έναν αιώνα ασχοληθήκαμε με τις συνθήκες εργασίας. Σήμερα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα των συνθηκών της ζωής.

Ποιος στηρίζει το PS και σε ποιους πρέπει να απευθυνθεί;
Η δουλειά μας είναι να υποστηρίξουμε τις λαϊκές και τις μεσαίες τάξεις. Στην δεκαετία του ’70 το κόμμα μιλούσε για την πρόθεσή του να ενοποιήσει τις διάφορες ομάδες σε διεκδικήσεις συχνά αποκλίνουσες για να βρεθεί μία κοινή πολιτική ευκαιρία. Σήμερα, χρειάζεται μία συμμαχία όσων θέλουν να ζουν από τη δουλειά τους, να δημιουργούν, να καινοτομούν, να παίρνουν ρίσκα ενάντια σε όσους ζουν σαν κερδοσκοπικά παράσιτα. Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν ζωή στην γαλλική κοινωνία, είναι το οξυγόνο της και υπάρχουν και αυτοί που ζουν αρμέγοντας την αγελάδα. Εγώ ασχολούμαι με τους πρώτους.

Για την ομοφωνία στο PS:
Δεν είμαι σίγουρος ότι ζήσαμε πράγματι μία περίοδο μεγάλης ομοφωνίας στη διάρκεια της πενταετίας. Αν είμαστε εξουθενωμένοι, είναι κυρίως επειδή για χρόνια πιστέψαμε ότι ήμασταν μηχανικά η εναλλακτική δύναμη, πάντα τρεις μονάδες από τη νίκη. Εδώ είμαστε έξι μονάδες από το μηδέν: πρέπει όλα να τα επανεφεύρουμε και να αναλάβουμε όλα τα ρίσκα.

Τι θα γίνει με όσους δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καμία διάθεση να συνεργαστούν μεταξύ τους;
Για χρόνια, υπήρχαν πράγματι άνθρωποι που ξέχασαν την όρεξη για την κοινή δουλειά, περνώντας την ώρα τους να αντιπαρατίθενται ο ένας στον άλλον. Πρέπει να εγκαθιδρύσουμε ξανά την αντίληψη της ομαδικής δουλειάς, όπου ο λόγος του καθενός θα είναι σεβαστός και που θα γίνεται συζήτηση ουσιαστική. Θα ξεκινήσουμε μία διαδικασία, παρόμοια με αυτήν των εσωκομματικών εκλογών. Θα θέσουμε καμιά εικοσαριά θεματικές από τώρα μέχρι το 2012 και όλοι οι Γάλλοι – όχι μόνο τα μέλη – θα μπορούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση πληρώνοντας απλώς συμβολικά ένα ευρώ. Προτείνουμε την συμμετοχή σε μία συζήτηση και την εμπλοκή όλων σε μία διαδικασία αναγέννησης.

Το κοινωνικό κίνημα δυναμώνει και εσάς σας γιουχάρουν στις πορείες;
Ήξερα ότι δεν θα μας υποδέχονταν με κόκκινο χαλί. Έχω σαν αρχή να μην γιουχάρω κάποιον που με στηρίζει. Καταλαβαίνω πολύ καλά όσους δεν μοιράζονται τις απόψεις μας αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να μοιραζόμαστε μαζί ένα κοινό όραμα για τον δημόσιο τομέα. Σέβομαι τις θέσεις τους και τους ζητάω να σεβαστούς τις δικές μου.

Η μεταρρύθμιση στους σιδηροδρόμους ξεκίνησε επί Ολάντ, πως εσείς θα αντιταχτείτε σήμερα;
Είναι αλήθεια ότι έχουμε εγκρίνει την αρχή του ανοίγματος στον ανταγωνισμό, αλλά είχαμε επιμείνει το άνοιγμα αυτό να μείνει σε εθνικό επίπεδο. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να ξηλώσει το καθεστώς των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. Το ότι το θέτει είναι μία δική της εφεύρεση ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει τα fake news που ξεκινάνε όμως από την ίδια τελικά. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να έχουμε έναν δημόσιο τομέα ποιοτικό σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πως θα ήταν μία αριστερή μεταρρύθμιση στους σιδηροδρόμους;
Μία μεταρρύθμιση που δεν θα έφερνε σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους με τους επιβάτες παρουσιάζοντάς τους σαν προνομιούχους και που θα ασχολούνταν με ζητήματα ουσίας. Το χρέος πρέπει η πολιτεία να το αποδεχτεί και να το αναλάβει όπως έγινε στην Γερμανία. Και χρειάζεται και νέα επένδυση στα δίκτυα και τις υποδομές για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών.

Οι σιδηροδρομικοί απεργούν, τα νοσοκομεία κινητοποιούνται, τα πανεπιστήμια είναι αποκλεισμένα: καλείτε σε μία σύγκληση των μαχών;
Δεν ερχόμαστε να δώσουμε μαθήματα στα κοινωνικά κινήματα. Ερχόμαστε να στηρίξουμε τους αγώνες και τα συνδικάτα. Δεν έχουμε καμία διάθεση να τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά σαν εργαλεία για να πάρουμε την εξουσία.

Δεν θα πάρετε το τρένο με την ηγεσία της αριστεράς την Πέμπτη δηλαδή για να υποστηρίξετε την απεργία;
Δεν πιστεύω ότι ένα κοινωνικό κίνημα είναι αφορμή για ένα συνέδριο επανένωσης της αριστεράς. Ο καθένας πρέπει να έχει τον ρόλο του. Πρέπει να είμαστε οι συνομιλητές, όχι οι πρωταγωνιστές στους αγώνες αυτούς.

Θα συμμετάσχετε στην μεγάλη απεργία στις 5 Μαίου που καλούν οι Μελανσονικοί;
Αυτού του είδους τα καλέσματα δεν βοηθούν την ενίσχυση των κινημάτων. Όταν οι Ανυπότακτοι κάλεσαν σε μία διαμαρτυρία επαναστατική στα Ιλίσια Πεδία μετά τις πρώτες πορείες που είχαν γίνει ενάντια στο νέο εργατικό νόμο, αυτό αποδυνάμωσε το κίνημα τελικά. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να διαμαρτυρηθούν αλλά που αρνούνται να εμπλακούν σε μάχες που δεν τους αφορούν και δεν είναι δικές τους.

Το κοινωνικό κίνημα μπορεί να παίξει ρόλο;
Αυτό που νοιώθω είναι ότι δεν βλέπουμε εδώ απλώς μία απογοήτευση λόγω των ισχνών αγελάδων: υπάρχει ένας θυμός που απευθύνεται αποκλειστικά στις λάθος επιλογές του προέδρου. Οι Γάλλοι έχουν καταλάβει καιρό ότι η κυβέρνηση τους γυρίζει την πλάτη, γυρίζει την πλάτη ακόμα και στην ιδέα της κοινωνικής συνοχής και ασχολείται με τους λίγους, εγκαταλείποντας τους υπόλοιπους πολλούς στην άκρη. Το πρόβλημα του Μακρόν είναι ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις πράξεις και τα λόγια του.

Για την αναθεώρηση του συντάγματος που προτείνει ο Μακρόν
Αν θέλουμε να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα, το μόνο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι πως θα κάνουμε πιο ζωντανή την δημοκρατίας μας. Άρα να ασχοληθούμε με τον διαχωρισμό των εξουσιών ανάμεσα στον πρόεδρο, την κυβέρνηση και την βουλή. Εδώ όμως έχουμε αλλαγές που προτείνει ο Μακρόν και που οδηγούν σε μία συγκέντρωση της εξουσίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Το δεύτερο που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς θα ενισχύσουμε την εμπλοκή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες. Και για αυτό δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση!

Θα καταψηφίσετε;
Διαφωνώ με την ιδέα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και θεωρώ ότι με τον περιορισμό των θητειών κόβουμε τον δεσμό μεταξύ εκλεγμένου και ψηφοφόρου. Άρα όλα αυτά μου φαίνονται άχρηστα.

Είναι ο Benoît Hamon ο βασικός σας αντίπαλος;
Όχι ο βασικός μου αντίπαλος λέγεται Emmanuel Macron.

Υπάρχει μία πολυθρόνα για δύο;
Υπήρχε ένα κόμμα για δύο αλλά ο Benoît Hamon αποφάσισε να φύγει.

Στις ευρωεκλογές θα είστε αντίπαλοι …
Δεν ξέρω καλά τι θα υποστηρίξει ο Benoît Hamon αλλά εγώ δεν τοποθετούμε με κριτήριο τον ίδιο.

Ελπίζετε ένα ποσοστό καλύτερο από το 6 %;
Δεν το ελπίζω, δουλεύω για αυτό.

Πηγη: Liberation

No comments: