Tuesday, July 20, 2010

Για μια προοδευτική, οικολογική διέξοδο από την κρίση

Του Γιάννη Σακιώτη

Η βαθιά κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Ελλάδα, αναδύει νέα σοβαρά προβλήματα κλιμάκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και απειλεί με αποπτώχευση και απώλεια της αξιοπρέπειας σημαντικά τμήματα του πληθυσμού.

Σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, η χώρα μας έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει μακροχρόνια οξύτατα οικολογικά προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αλόγιστη χρήση ή από τη βάναυση εκμετάλλευση των πολύτιμων φυσικών μας πόρων τις τελευταίες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, υπάρχει η πρόκληση να κατορθώσουμε ως κοινωνία να δημιουργήσουμε και στη συνέχεια να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας ισόρροπης πράσινης οικονομίας, ως μια ρεαλιστική διέξοδο στην κρίση.

Η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας δεν έρχεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, είναι μια ώριμη δυνατότητα για τον κόσμο της οικονομίας, που επιπλέον έχει πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή.

Βασική προϋπόθεση όμως για την αλλαγή της οικονομίας είναι η ύπαρξη συνεκτικού κοινωνικού ιστού. Και στη συνέχεια, η δίκαιη αναδιανομή του οικονομικού αλλά και του περιβαλλοντικού οφέλους της πράσινης οικονομίας σε ολόκληρη την κοινωνία. Διαφορετικά, πράσινη οικονομία χωρίς κοινωνική συνοχή και χωρίς μηχανισμούς αναδιανομής δεν είναι τίποτε περισσότερο από πράσινο καπιταλισμό, μια δηλαδή σκληρή και επιθετική αγορά μεγάλων συμφερόντων και μεγάλων κερδών στο όνομα του περιβάλλοντος, αλλά όχι στο όνομα της κοινωνίας. Η Δημοκρατική Αριστερά ιδρύθηκε από ενεργούς προοδευτικούς πολίτες για να αγωνιστεί για την προώθηση των σύγχρονων και ρεαλιστικών περιβαλλοντικών πολιτικών που χρειάζεται η χώρα μας αλλά και τη δημιουργία μιας κοινωνικοποιημένης πράσινης οικονομίας.

Είναι άραγε εφικτή μια τέτοια προοπτική; Η απάντηση είναι ναι. Ωστόσο, δεν αρκούν οι όποιες καλές προθέσεις και διακηρύξεις. Αυτό που λείπει και χρειαζόμαστε είναι ένα μίγμα πράσινης οικονομικής πολιτικής, με ισχυρό κοινωνικό χαρακτήρα, περιεχόμενο και στόχευση.

Πέρα από τις ζητούμενες όμως πολιτικές αλλαγές στην οικονομία και τους θεσμούς, η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει να σταθεί και στον άνθρωπο: Εμείς θέλουμε όλοι οι πολίτες να στραφούν προς την πράσινη, δίκαιη και κοινωνικά επωφελή κατανάλωση και χρήση των πόρων. Είναι η απαραίτητη συνθήκη για μια ουσιαστική αλλαγή των κοινωνιών μας που σήμερα είναι έρμαιο των αγορών προς την κατεύθυνση της αειφορίας και της ποιότητας.

Φτάνουν άραγε όλα αυτά; Προφανώς όχι. Κεντρικό μέλημα της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι επίσης ο στόχος για περιβαλλοντική ισότητα ανάμεσα στις γενιές. Είμαστε υπεύθυνοι για την ποιότητα ζωής των νέων και των μελλοντικών γενεών.

Η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί και έχει το ιστορικό καθήκον να αναζητήσει μια φιλόδοξη προοπτική αειφόρου ανάπτυξης, με δίκαιη διανομή των κοινωνικών και οικονομικών ωφελειών, που θα εμπνέεται από τα κινήματα, θα τεκμηριώνει τον λόγο της αξιοποιώντας την επιστημονική συζήτηση και θα συναρθρώνεται με τον λόγο της διαμαρτυρίας και της εναλλακτικής πολιτικής κατεύθυνσης, τόσο για τα κεντρικά όσο και για τα επιμέρους πολιτικά ζητήματα.

Οι αγώνες της Δημοκρατικής Αριστεράς για ένα διαφορετικό, καλύτερο κόσμο είναι μπροστά μας.

*Ενεργός πολίτης του οικολογικού κινήματος, ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

No comments: